Over de invloed van wolken op het klimaat is nog heel weinig bekend. Het lijkt erop dat wolken er voor zouden kunnen zorgen dat de aarde minder snel opwarmt, maar het is nog te vroeg om daar mee te experimenteren. Dat zegt Herman Russchenberg, die woensdag aan de Technische Universiteit Delft zijn intreerede houdt als hoogleraar remote sensing of the environment (satellietverkenning van het klimaat). De nieuwe professor pleit voor diepgaand onderzoek naar wat hij noemt de X-factor van wolken. ''Want we weten gewoonweg niet hoe wolken reageren op het klimaat en omgekeerd: hoe wolken het klimaat misschien beïnvloeden.''
Wisselwerking
De wisselwerking tussen stof, wolken, regen en straling is de minst begrepen factor in het klimaatmodel, aldus Russchenberg. Wolken leggen een deken om de aarde, die warmte vasthoudt. Maar wolken weerkaatsen ook zonlicht en zorgen daardoor voor afkoeling. De hoogleraar vermoedt dat wolken wegens die dubbelrol wel eens een behoorlijk grote invloed op klimaatverandering zouden kunnen hebben.
Aerosolen
Russchenberg gaat onder meer onderzoeken welke rol aerosolen, fijne stofdeeltjes, spelen. Aerosolen komen onder andere door menselijk handelen in de lucht. In wolken vormen de stofdeeltjes condensatiekernen, die druppels vormen. Hoe meer stofdeeltjes in wolken belanden, hoe fijner de druppeltjes worden. Hoe fijner die druppels, hoe groter de weerkaatsing van zonlicht en dus afkoeling van de aarde.
Stofdeeltjes
''Sommigen willen daarom grote hoeveelheden stofdeeltjes in de lucht brengen om opwarming van de aarde te beïnvloeden. Ik ben daar nog niet voor. Je moet niet zomaar gaan rommelen als je nog niet precies weet hoe het systeem in elkaar zit'', stelt Russchenberg.
©Nu.nl/ANP