La Nina, ofwel het kleine meisje, is de tegenhanger van El Nino, een verschijnsel dat bekend staat als het kerstkind. La Nina en El Nino zijn complexe mondiale verschijnselen die van grote invloed zijn op het weer over de hele wereld. La Nina loopt nu op zijn einde en welke gevolgen zou een eventuele El Nino hebben?
Bij een El Nino treedt er een verandering op in het stromingspatroon op aarde. De gevolgen zijn vooral merkbaar op het zuidelijk halfrond. Normaal gesproken maken hogedrukgebieden de dienst uit ten westen van Zuid-Amerika. Daar tegenover staat een lagedrukgebied in de omgeving van Indonesië. Het gevolg is dat er een sterke wind gaat waaien van Zuid-Amerika richting Indonesië en deze passaat heeft ook gevolgen voor het zeewater.
In een normale situatie waait er een passaat van Zuid-Amerika richting Indonesië.
Verandering in het stromingspatroon
Door deze wind van Zuid-Amerika naar Indonesië stroomt zeewater dezelfde richting uit. Het gevolg is dat er voor de kust van Zuid-Amerika veel koud water opwelt. Dit koude water is behoorlijk voedselrijk en daarmee zeer belangrijk voor de visserij in landen als Peru. In de omgeving van Indonesië heeft men daarentegen te maken met warm zeewater. Samen met de lagedrukwerking in die regio stijgen er veel bellen met warme en vochtige lucht op. Deze stijgende luchtbewegingen zijn een belangrijke veroorzaker van de vele tropische buien in deze omgeving.
Tijdens een La Nina wordt deze normale situatie versterkt.
Tijdens een El Nino wordt het geheel omgedraaid. Het hogedrukgebied bij Zuid-Amerika maakt plaats voor een lagedrukgebied en ook bij Indonesië ontstaat een omkering van de druksystemen. De passaat van Zuid-Amerika richting het Indonesië verzwakt, verdwijnt of wordt zelfs helemaal omgedraaid. Hierdoor verandert ook de stroming in de Oceaan met als gevolg dat het koude en voedselrijke zeewater bij de westkust van Zuid-Amerika plaats maakt voor warm zeewater.
Bij een El Nino wordt de hele situatie omgedraaid. Aan de thermocline is te zien dat het koude en voedselrijke water bij Peru zich terug trekt de diepte in.
Grote sociale gevolgen
Door dit warme zeewater verdwijnt een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van Peru. Samen met het koude zeewater verdwijnt namelijk ook de vis. En dat is nog niet het enige. Het warme zeewater veroorzaakt in combinatie met de lagedrukwerking voor een flinke aanwakkering van de neerslagproductie. Hierdoor krijgen veel (aride) gebieden in Zuid-Amerika te maken met extreme regenval en overstromingen.
De gevolgen hiervan worden in dit kaartje goed weergegeven.
Ook in Indonesië zijn de gevolgen duidelijk merkbaar. Onder invloed van het hogedrukgebied worden de tropische regenbuien onderdrukt. Hierdoor treedt er in deze regio extreme droogte op. Deze droogte veroorzaakt enorme bosbranden, waardoor de hele regio te maken krijgt met smog. Het meest vervelende voor de bevolking aldaar is het mislukken van de rijstoogst. Hierdoor missen deze mensen, net als de vissers in Peru, hun belangrijkste inkomstenbron.
Het is goed te zien dat de gevolgen mondiaal zijn.
Maar er is nog meer
De gevolgen van El Nino en La Nina gaan echter veel verder dan alleen de hierboven beschreven regio. Echter, alles is dusdanig complex dat nog niet voor alle statistisch bewezen verschijnselen ook een wetenschappelijke onderbouwing is. Toch willen wij het niet nalaten om de veronderstelde gevolgen te noemen.
Dit kaartje geeft de afwijking in de zeewatertemperatuur goed weer.
Zo wordt verondersteld dat een La Nina extra orkanen in het Caribisch gebied veroorzaakt. Daarnaast gaat een La Nina vaak samen met een strenge winter in de Verenigde Staten en in Canada. Tijdens een El Nino zijn de winters in Noord-Amerika een stuk zachter en ook doen zich minder orkanen voor in het Caribisch gebied. Zo kwam het NOAA laatst naar buiten met de verwachting dat er komende zomer minder orkanen dan gemiddeld zijn in de omgeving van het Caribisch gebied.
Gevolgen voor ons land?
De gevolgen lijken echter nog verder te gaan. Zo gaat El Nino vaak samen met droogte in India en een milde winter in het zuidoosten van Rusland en het noordoosten van China. Ook voor ons land lijken er gevolgen te zijn. Een El Nino gaat namelijk vaak samen met een nat voorjaar. Het is nu echter wel de vraag hoe snel La Nina plaats maakt voor een eventuele El Nino.
Bronnen: Meteo Consult, NASA, NOAA, KNMI