Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 maart 2009, 20:57 uur | Bericht #26801
Tornado`s

Tornado en windhozen zijn kinderen van regen- en onweersbuien. Een windhoos en een tornado zijn feitelijk hetzelfde, maar om van tornado te spreken moet de windhoos minstens 100 per uur aan wind opleveren. Tevens moet een tornado boven land ontstaan, anders kunnen spreken we van waterhoos. Geen wonder dat tornado's in het voorjaar voorkomen, als de atmosfeer nog niet aan de fel zon gewend is. De bekendste tornadozones zijn Noord-Amerika, Oost-India en Bangladesh (Figuur 1). Daar is het warm en vochtig en daar staat in het voorjaar vaak een harde wind. Nederland kent ook tornado's, maar die zijn zeldzaam. De bekendste zijn de Chaam-Tricht-tornado van 25 juni 1967 (categorie 3) en de windhozen van Borculo (10 augustus 1925). Recenter hadden we windhozen in Hoogeveen (14 juni 2007), Oldebroek (juni 1987), en tussen Grouw en Oostermeer (4 augustus 2008). Die 4e augustus was ook de datum van de tornado in Hautmont, tussen Lille en Charleroi. Daar vielen toen 3 slachtoffers. Frankrijk heeft vaker tornado's en ook Italië heeft elk voorjaar enkele zwaardere windhozen. Ook Duitsland heeft er soms last van en zelfs in Finland kunnen ze voorkomen.



De meest zware tornado´s komen voor in landen waar de zee in het zuiden is en de bergen in het westen. Daardoor kan warme zeelucht verder worden opgeward, terwijl via de bergen depressies stiekem kunnen naderen. Op het land wordt de lucht dan eerst ongehinderd opgewarmd, maar door de nadering van het lagedrukgebied wordt de lucht steeds onstabieler. Op een gegeven moment is er geen houden meer aan en ontstaat onweer en hagel. Het hangt daarna af van de wind, hoe lang de buien het vol kunnen houden, en of er een tornado ontstaat. Want dat is nooit zeker (Foto 2). De wind moet in ieder geval draaien met de hoogte en moet volgens een strikt profiel ook toenemen. Is er eenmaal een tornado, dan kan die 10-60 minuten blijven en veel ellende veroorzaken. Vooral de snellopers (60-90 km per uur) zijn gevaarlijk.



Weerkundig gezien is het niet goed om te zeggen dat tornado's ontstaan bij de botsing van warme en koude lucht. Waar luchtmassa´s botsen is immers het front en daar ontstaat wel noodweer, maar meestal geen tornado´s. De zwaarste tornado´s ontstaan een eindje voor het koufront, of in de buurt van het warmtefront (Zie figuur hieronder).



Juist daardoor komen ze vaak bij verrassing. De bijbehorende onweersbui is ongeveer 20 km groot en heeft op de satelliet een ovale of een V-vorm met enkele felle witte punten. Onder die toppen in de wolken is de tornado te vinden. Deze trekt in principe met het onweer mee, maar soms gaat het ook van links naar rechts of zelfs achteruit. Dat maakt het extra verraderlijk.



Sommige mensen gaan er op uit om achter tornado´s aan te rijden. Er gaat dan een auto vol met computers en apparatuur mee, om via de radar en de radio´s het actuele weer te volgen. Soms worden zelfs weerballonnen opgelaten in de onweerswolk. Doe zoiets niet onvoorbereid want het is niet ongevaarlijk (Zie foto hieronder). Door waarschuwingen is het aantal slachtoffers in de VS sinds de jaren ´50 overigens met de helft afgenomen. Bangladesh is nu het land met de meeste tornadoslachtoffers. Op 13 mei 1996 vielen daar op 1 dag 700 doden. Het seizoen duurt daar van maart tot juni, in Amerika van april tot juli, en in West-Europa is het van juni tot september (als er hier al sprake is van een seizoen). Ook Zuid-Australië en Noord-Argentinië krijgen per jaar een paar tornado´s. Warm en vochtig is het in Europa vaak genoeg en onweer en hagel komen ook voor, maar als het warm is waait het meestal niet. En buien gebruiken juist de wind om die om te zetten in 1 of 2 draaikolken. Het moet dus al een tijdje waaien voor het gaat onweren. Samenvattend ontstaan tornado's daar waar het warm is, hard waait, en waar een depressie er aan komt.



Bron: Jules Geirnaerdt Meteo, NOAA, Storm Chaser homepage.
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
29 maart 2009, 22:47 uur | Bericht #26806
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, zondag 29 maart 2009, 20:57 uur De meest zware tornado´s komen voor in landen waar de zee in het zuiden is en de bergen in het westen.

Het kan dat ik me vergis, maar op het zuidelijk halfrond is de overheersende luchtstroom toch anders?
Daar zou ik namelijk zeggen, dat het juist is, in landen met in het noorden zee, en bergen in het oosten.
Waarom deze advertentie?
Horus
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 321
Lid sinds: 9 jun. 2007
29 maart 2009, 23:39 uur | Bericht #26808
Woohie, fijne foto die tweede, daar word je toch een beetje bang van dacht ik zo
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
30 maart 2009, 00:15 uur | Bericht #26809
Citaat van Horus, zondag 29 maart 2009, 23:39 uur Woohie, fijne foto die tweede, daar word je toch een beetje bang van dacht ik zo

Nee bang niet eerder opgewonden
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
30 maart 2009, 20:48 uur | Bericht #26826
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, zondag 29 maart 2009, 23:15 uur Nee bang niet eerder opgewonden


psies jah........ LET IT ROLL!!!!
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 maart 2009, 22:47 uur | Bericht #26836
Degene die dat heeft mogen aanschouwen en vastleggen op foto is trouwens Mike Hollingshead! Een amerikaanse chaser die echt wel weet hoe het moet
extremeinstability.com
Mijn WebsiteMijn Twitter
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 374 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 374, lezen 3 mensen het topic "De Winter van 1963".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden