Smeltende gletsjers, nabij ’s werelds bekendste berg de Matterhorn (4478 meter hoog), leiden tot grenscorrecties tussen Italië en Zwitserland. Op de grens van Italië en Zwitserland zijn op minstens drie plaatsen waterlopen, pieken en bergkammen die als baken dienden van ligging veranderd als gevolg van het smelten van de gletsjers. Wanneer de bodem niet langer met ijs en sneeuw bedekt is, treden er gemakkelijk aardverschuivingen op. De oorspronkelijke grens kwam tot stand in 1861. De laatste aanpassing stamt uit 1970 toen er een snelweg werd aangelegd tussen Italië en Zwitserland bij de grensovergang Brodega. De aanpassingen zijn deze keer dus gerelateerd aan de klimaatverandering en zullen variëren tussen de tien en de honderd meter. De aanpassing is nodig om onenigheid tegen te gaan, zoals over de ijsmummie Ötzi, waarvan zowel Italië als Oostenrijk de vindplaats opeisen.
De Matterhorn, 4478 meter hoog, ligt in de Walliser Alpen op de grens met Zwitserland en Italië.
Smelten van gletsjers
Er is de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatsverandering op gletsjers sinds de kleine ijstijd, die plaatsvond tussen het jaar 1300 en 1860. Daaruit bleek dat de gletsjers sinds 1750 in omvang achteruit gingen, maar een nieuwe koude periode in het begin van de 19e eeuw zorgde voor enig herstel. Toch zijn er tussen 1880 en 1980 volgens wetenschappers al tenminste 94 gletsjers verdwenen en daarbij komt dat het overgebleven ijs steeds sneller smelt door oplopende temperaturen. De opwarming van de aarde en veranderingen in neerslagpatronen worden hiermee in verband gelegd en gevreesd wordt dat de meeste gletsjers over minder dan 50 jaar verdwenen zullen zijn.
De Aletsch gletsjer is de grootste gletsjer van Zwitserland met een lengte van ongeveer 23 km en een oppervlak van 117 vierkante kilometer.
In 2000 werd de Pasterze gletsjer opnieuw gefotografeerd. Het verschil met bovenstaande foto spreekt boekdelen.
Grensherziening
Het Italiaanse parlement in Rome werkt momenteel aan een wet om de grens met Zwitserland nabij de Matterhorn te herzien. De twee landen willen nu een flexibele grens bepalen die de veranderende landschapselementen blijft volgen. Die zal meer langs bergkammen verlopen omdat deze plaatsen stabieler zijn dan waterlopen. Het wetsvoorstel zal volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Fratti tegen het einde van april daadwerkelijk wet kunnen worden. Dit houdt overigens niet in dat er iemand van nationaliteit moet veranderen. De grensverandering vindt alleen plaats in het onbewoonde bergachtige gebied.
Bronnen: CNN, DLR, Meteo Consult