Ook China doet mee aan Earth Hour
In Nieuw-Zeeland hebben vandaag om 20.30 uur plaatselijke tijd (08.30 uur Nederlandse tijd) mensen in 44 steden als eersten ter wereld hun licht gedoofd in het kader van het Earth Hour 2009. Dit evenement is bedoeld om aandacht te vestigen op de klimaatsverandering.
Bezorgdheid
Het organiserende Wereld Natuur Fonds hoopt dat wereldwijd een miljard mensen in meer dan 1.000 steden tussen 20.30 en 21.30 uur plaatselijke tijd een uur in het donker zitten om daarmee hun bezorgdheid te uiten over het buitensporig gebruik van energie en de gevolgen daarvan voor het milieu.
Het initiatief werd in 2007 in Sydney gelanceerd. Vorig jaar hebben naar schatting 50 miljoen mensen een uur vrijwillig in het donker gezeten.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Zaterdagavond om 20.30 uur was het op sommige plekken op aarde donker. Over de hele wereld werden in steden, gebouwen, bedrijven en huishoudens een uur lang de lichten uitgedaan voor het Earth Hour, een initiatief voor een beter milieu.
Earth Hour is een actie van het internationele Wereld Natuur Fonds tegen klimaatverandering. Het 'uur van de aarde' werd in 2007 voor het eerst georganiseerd in Australie. Het initiatief werd zo enthousiast ontvangen dat Earth Hour vorig jaar wereldwijd werd gehouden.
Ruim 50 miljoen mensen deden toen het licht uit en lieten zo hun stem horen voor maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Naar verwachting overtreft Earth Hour 2009 een record, al zijn cijfers nu nog niet bekend. Meer dan 350 steden over de hele wereld deden dit jaar mee. Maar ook veel opvallende gebouwen en monumenten deden tijdens Earth Hour de lichten uit.
In Amsterdam gingen o.a de lichten van de Westertoren uit. In Rotterdam werden de lampen van de Erasmusbrug gedoofd. Het Wereld Natuur Fonds riep deze week Nederlanders op zo veel mogelijk de lichten te doven.
©Blik op Nieuws
Met de ongeveer 500.000 gezinnen die een uur lang het licht hebben gedoofd, heeft ons land massaal zijn symbolische stem uitgebracht voor actie tegen klimaatverandering. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds, de drijvende kracht achter Earth Hour.
Liefst 193 steden en gemeenten en 329 bedrijven hadden aangekondigd te zullen deelnemen aan de actie. Heel wat bekende gebouwen doofden de lichten voor Earth Hour: het Atomium en de Grote Markt in Brussel, het Belfort en de Sint-Baafs-kathedraal in Gent, de kathedraal van Antwerpen, de Leeuw van Waterloo, de Citadel van Namen, enzovoort. Ook acht van de tien provincies, de drie gewesten en de federale overheid droegen hun steentje bij. Op de autosnelwegen in Vlaanderen en Wallonië gingen de lichten eveneens uit.
Geen elektriciteitspanne
Earth Hour heeft ook geen problemen met de elektriciteitsvoorziening veroorzaakt. Dat werd na afloop van de actie vernomen van Eva Suls, de woordvoerster van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Elia had er op voorhand voor gewaarschuwd dat de actie een grote stroomstoring teweeg zou kunnen brengen. De beheerder raadde daarom aan enkel de verlichting uit te schakelen zodat de verbruiksschommeling beter ingeschat kan worden en om niet stipt om 21.30 uur weer alles aan te schakelen.
"Er is helemaal geen probleem geweest", zegt Suls achteraf. De woordvoerster stelt dat de oproep van Elia blijkbaar goed is opgevolgd en dat de Belg geanticipeerd heeft. Vanaf 20.00 uur is het verbruik beginnen dalen en was er een verschil van 300 megawatt ten opzichte van de normale voorspelling op dat tijdstip. Een half uur later is daar nog eens 100 megawatt bijgekomen. Samengeteld komt die 400 megawatt overeen met het verbruik van ongeveer 500.000 gezinnen, weet Suls, die het heeft over een "mooie deelname.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:53 uur, door Joyce.s