Het mag dan volgens de cijfertjes zo zijn dat de maartmaand tot nu toe voor wat de gemiddelde temperatuur betreft ongeveer een half graadje warmer is verlopen dan op grond van de klimatologie verwacht mocht worden, veel mensen zullen tijdens deze maand tot zover nog niet heel vaak een lentegevoel hebben gehad. Ook de ontwikkelingen in de natuur geven daar nog nauwelijks aanleiding toe. Er mag dan vanalles bloeien of hebben gebloeid, vergeleken met de (warme, dat is waar…) voorgaande jaren, ziet de natuur er op dit moment nog maar pipsjes uit. De achterstand ten opzichte van die voorgaande jaren is flink.
Behalve wolken, kwamen de afgelopen dagen ook geregeld buien voorbij. Ook vandaag gingen sommige van die buien soms met hagel, kletsnatte sneeuw en onweer gepaard. Foto: Gerard Kiewiet.
Dat het weer in maart dit jaar in de beleving van veel mensen tegenvalt, komt door de opnieuw erg vlakke temperatuurverdeling die we ook deze maand steeds terugzien. Zowel omhoog als omlaag zitten er nauwelijks uitschieters tussen. Het is een beeld wat we al verschillende maanden in Nederland zien. Op de laatste week van december 2008 en de eerste 10 dagen van januari na, toen het vooral in het zuidoosten van Nederland behoorlijk winters was, gebeurt er steeds niet veel. De hoogst gemeten temperatuur in maart bedroeg vorig jaar in De Bilt 14,1 graden. Tot nu toe staan we dit jaar in maart in De Bilt op een hoogste temperatuur van 12,6 graden. En het is maar de vraag of daar voor de wisseling naar de maand april nog wat bij zal komen.
Door alle regen van de afgelopen tijd is de Slinge bij Winterswijk een stuk hoger komen te staan. Foto: Hendrik Wiggers.
Dat het weer in Nederland al een aantal maanden zo vlak verloopt, komt vooral door het ontbreken van echt warme zuidwestelijke circulaties. Omdat tegelijkertijd koude noordelijke tot noordoostelijke stromingen ook meestentijds buiten beeld bleven, hadden we vaak een weerbeeld waarin de temperaturen weinig opvielen. Op de weerkaarten zagen we meer dan eens een hogedrukgebied boven de oceaan dat als sta-in-de-weg diende voor de lagedrukgebieden, die anders rechtstreeks op Europa af kunnen komen. Nu lukte dit alleen af en toe via een omweg en dan meestal vanuit het noordwesten. Een gevolg hiervan was dat de wind in Nederland lange tijd vooral uit richtingen tussen west en noord waaide. De echt zachte zuidwestelijke stromingen, die we in voorgaande jaren in de winters en in het voorjaar hebben gehad, stonden en staan daarmee nog steeds zo goed al buitenspel. Dat merken we duidelijk terug in het heersende weer.
Een bui nadert Winterswijk. Foto: Gé Ensing.
Aan de andere kant heeft de grote voorkeur van de wind voor richtingen tussen west en noord er ook voor gezorgd dat echt koude stromingen, vanuit het hoge noorden of via Scandinavië, vaak geen kans hadden. Echte koude uitschieters bleven, op de laatste week van december en de eerste week van januari na, daardoor uit. Omdat lagedrukgebieden moeite hadden met het bereiken van Nederland, is het de laatste maanden verder aan de droge kant geweest. In december en in januari deed de zon het nog wel goed, maar februari was erg somber. In maart heeft de zon tot nu toe iets meer geschenen dan normaal, maar het verschil is niet heel groot.
Wachten op lenteweer
Al met al zijn er, zeker als we de start van het jaar 2009 tot nu toe tegen de start van de voorgaande twee jaar aanleggen, voor veel mensen voldoende redenen om enigszins over het weer te klagen. Je hoeft je oren maar even open te houden om te horen dat dit op allerlei plaatsen daadwerkelijk ook gebeurt. Het is feitelijk nog steeds wachten op een eerste, echte zet van de lente. Tijdens dit weekeinde lijkt die er nog niet meteen te komen.
In de temperatuurpluim voor de komende dagen is de opleving van het weer op woensdag en donderdag ook goed terug te zien. De dagen daarna lijkt het alweer koeler te worden, maar dit is nog ver weg...
De luchtdrukverdeling die we op de weerkaarten zien, lijkt nog heel veel op die, die afgelopen maanden dominant is geweest. Een hogedrukgebied ligt boven de oceaan en een lagedrukgebied trekt over Denemarken naar het oosten. Daartussen hebben we in Nederland een westelijke tot zuidwestelijke en op zondag een noordwestelijke wind, die nog steeds lucht aanvoert waarin geen opvallende temperaturen te verwachten zijn. Zaterdag is het bewolkt en regent het vooral in de ochtend enige tijd, met name in de zuidoostelijke helft van het land. In de middag trekt die regen weg en krijgen we opnieuw een weerbeeld dat uit een afwisseling van zon en buien bestaat. De temperaturen houden met waarden tussen 8 en 10 graden niet over. Zondag neemt het aantal buien geleidelijk af en laat de zon zich wat vaker zien. In de temperaturen verandert maar weinig.
Fraaie lentedagen
Begin volgende week zien we de weerkaarten eindelijk wel veranderen. Het hogedrukgebied boven de oceaan lijkt wat meer naar het oosten op te schuiven, al blijft het uiteindelijk wel ten westen van Nederland liggen. Belangrijker is de verbinding die er mogelijkerwijs ontstaat tussen dit hogedrukgebied en een ander, dat boven Centraal-Europa komt te liggen. Zoals de kaarten er nu uitzien, komt die verbinding een paar dagen min of meer boven Nederland te liggen. En gebeurt dat inderdaad, dan zou het best weleens zo kunnen zijn dat we eindelijk een paar fraaie lentedagen tegemoet kunnen zien, met veel zon en temperaturen die vooral op woensdag en donderdag tot waarden boven 15 graden zouden kunnen oplopen.
De weerkaart voor woensdag. Een hogedrukgebied heeft een rug over Nederland. Bij ons wordt zonnig weer verwacht met temperaturen tot rond 15 graden.
De weerkaart voor donderdag. Ook deze dag springt er, voor wat het weer betreft, heel aardig uit, als deze weerkaart uitkomt. Koelere lucht van de Noordzee ligt wel akelig dichtbij...
Het is wel een weerssituatie die erg broos is. Het hogedrukgebied ten westen van Nederland hoeft maar iets sterker te worden, of we krijgen toch weer een koudere noordelijke wind binnen onze landsgrenzen. En mocht de hogedrukbrug in de buurt van Nederland een wat zuidelijker positie kiezen dan nu in de kaarten staat (we kijken tenslotte ver vooruit) dan krijgen zwakke storingen, horend bij lagedrukgebieden in het noorden, toch ook weer invloed op het weer bij ons. Het is dus nog geen gelopen koers. Maar de hoop die er is, is wel de moeite van het vermelden waard.
Bron: Meteo Consult
groetjes Ruk.