In een buitenwijk van Jakarta zijn ten minste 50 mensen om het leven gekomen toen een dijk het begaf na de overvloedige regenval. Ze verdronken in het water. "Honderden huizen werden overspoeld, tientallen huizen zijn zwaar beschadigd. Het was net een kleine tsunami", zegt Rustam Pakaya van het ministerie van Gezondheid.
Het preciese aantal vermisten is nog niet gekend. De politie is op zoek naar meer slachtoffers. De dijkbreuk deed zich voor rond 3.00 uur lokale tijd. In de woonwijken Cirendeu en Tangerang steeg het water plots 1,5 tot 2 meter.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:51 uur, door Joyce.s
Zeker 58 bewoners in een buitenwijk van Jakarta zijn donderdagnacht verdronken, toen een ‘kleine tsunami’ de wijk overspoelde nadat de dam van een nabijgelegen stuwmeer was doorgebroken.
'Bewoners lopen vrijdagochtend verdwaasd door het kniehoge modderwater, op zoek naar familieleden, buren en overgebleven huisraad. Reddingsteams zijn de hele dag in de weer om slachtoffers van daken te evacueren en lijken te bergen in ondergelopen huizen en onder het met modder bedekte puin. Tientallen mensen zijn nog vermist. Zeker driehonderd huizen in een radius van een kilometer van de dam zijn ondergelopen en vernield door de immense watermassa, aldus Rustam Pakaya van het nationale crisisteam. Hij omschrijft de dambreuk als een ‘kleine tsunami’.
De dam van het stuwmeer Situ Gintung liep over en brak donderdagnacht met een luide klap rond vier uur door, na een urenlange wolkenbreuk. Ruim tweeduizend bewoners uit de wijk Cirendeu in Zuid Jakarta werden in hun slaap overvallen door de bruinachtige watermassa die op sommige plaatsen zeker zes meter hoog was. Tal van woningen storten als kaartenhuizen in elkaar. Enkele omwonenden die het water door de aarden damwand zagen sijpelen konden nog op tijd vluchten. Setyo Mulyani werd gewekt door de sirene. Hij had geen tijd meer om de auto te starten en zocht een veilig heenkomen op de tweede verdieping. Anderen klommen het dak op om de kolkende watermassa te ontvluchten. De 27 jarige Putut moest machteloos toekijken hoe eerst zijn vrouw en toen ook zijn zes maanden oude baby uit zijn handen werden gerukt. Ook de zestigjarige Odang bleef berooid achter: hij moest vrijdagmiddag zeven familieleden begraven, waaronder zijn vrouw, drie kinderen, twee schoondochters en een kleinkind.
Het 2,1 hectare stuwmeer Situ Gintung bij het sportcomplex ISCI is inmiddels helemaal leeg. Het stuwmeer is gebouwd in 1933 in de Nederlandse koloniale tijd en bevat normaliter zo’n twee miljoen kuub water. Het meer dat vroeger midden in een kilometersbrede groenzone lag, is nu bijna tot aan de rand omring door oprukkende woonwijken. Omwonenden vermoeden dat achterstallig onderhoud de ramp heeft veroorzaakt. ‘Het onderhoud van dijken en dammen in Jakarta is achterop geraakt, 25 jaar geleden was de laatste opknapbeurt,’ bevestigt de Nederlandse waterspecialist Jan Jaap Brinkman. Hij waarschuwt al jaren tegen de toenemende gevaren van overstromingen, dam en dijkbreuken. ‘Dit is wat er gebeurt als je het waterbeheer niet op orde hebt.’ De urbane wildgroei, het gebrek aan ruimtelijke ordening en achterstallig onderhoud vormen een ‘dodelijke’ combinatie. Brinkman voorspelt nog meer onheil nu Jakarta steeds verder onder de zeespiegel wegzakt. ‘Dit meer was in ongeveer tien minuten leeg, maar de zee raakt nooit leeg.’
©AD
Het dodental door de dambreuk bij Jakarta vrijdagochtend is opgelopen tot zeker 67. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. Dit is zaterdag van een officiële Indonesische bron vernomen.
Een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid zei vrijdag dat ongeveer vijfhonderd huizen zijn verwoest of onder water staan. Het water van het meer Situ Gintung overstroomde Cireundeu en Ciputat om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap. Volgens een overlevende was de ramp ,,als een tsunami''. De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontwortelden en de verouderde dam het begaf.
Na de dambreuk rolde een vloedgolf van bruin water en modder over de laaggelegen woonwijken. Op sommige plekken kwam het water zes meter hoog te staan. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en wachten er op redding. Volgens een politiewoordvoerder is de precieze oorzaak van de dambreuk nog niet duidelijk. Door hevige regenval in de afgelopen periode stond het water hoger dan gebruikelijk in het Situ Gintung-meer.
©De Pers
Het aantal doden als gevolg van de dambreuk bij Jakarta is opgelopen tot zeker 77. Zeker honderd mensen zijn nog vermist. Het water is inmiddels gezakt. Honderden soldaten, politiemensen en vrijwilligers proberen zich een weg te graven door de modder en het afval om overlevenden te vinden.
Een universiteit in de omgeving doet dienst als opvangcentrum. De ziekenhuizen in de omgeving stromen vol met gewonden. Vrijdag liep een stuwmeer leeg over een woonwijk in de Indonesische hoofdstad na de dambreuk, die het gevolg was van overvloedige regenval. De meeste bewoners lagen te slapen. Honderden huizen liepen onder. Sommige bewoners spraken van een minitsunami en zeiden dat de autoriteiten waarschuwingssignalen hadden genegeerd.
De dam, die dateert van het begin van de vorige eeuw, beschermde een stuwmeer dat werd gevoed door de rivier de Pesanggrahan. Het meer bevatte zo'n twee miljoen kubieke meter water.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:52 uur, door Joyce.s
Het dodental door de dambreuk bij de Indonesische hoofdstad Jakarta is opgelopen tot 93. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. Dit heeft een officiële Indonesische bron zondag laten weten.
Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei eerder dat naast de doden ongeveer 180 mensen gewond zijn geraakt. Door de dambreuk stortten honderden gebouwen in. Honderden reddingswerkers zoeken zondag nog altijd naar de vermisten.
Het water van het meer Situ Gintung overstroomde Jakarta's voorsteden Cireundeu en Ciputat vrijdag om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap. Volgens een overlevende was de ramp ,,als een tsunami''. De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontworteld raakten en de verouderde dam het begaf.
De Situ Gintung-dam is in 1933 gebouwd. Indonesië was toen nog een kolonie van Nederland.
©De Pers
Bij de dambreuk in Indonesië zijn vermoedelijk meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Het officiële dodentol stond vandaag op 96. Er worden nog zeker 131 mensen vermist en meer dan 190 slachtoffers liggen met verwondingen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een nieuwe balans, vrijgegeven door de ordediensten.
De dambreuk vond plaats in de Tangerang regio, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Indonesische hoofdstad Jakarta. Ze veroorzaakte een enorme vloedgolf, waarbij honderden huizen werden overspoeld en tientallen mensen werden meegesleept door de golven.
De dam, die gebouwd werd onder het Nederlandse koloniale bewind in 1933, begaf het na een hevige regenbui. Volgens de Indonesische milieu-organisatie Whali is het drama te wijten aan de onverschilligheid van de regering.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:52 uur, door Joyce.s