Na een aantal prachtige en zonnige lentedagen werd afgelopen maandag een wisselvallige periode ingeluid. En hoe! Tijdens de ochtend viel het nog relatief mee, maar ’s middags en ’s nachts namen pittige buien en wind het heft in handen. De passage van een warmtefront verliep op maandagochtend nog relatief rustig, zeker wat de neerslag betreft. De eerste regen bereikte kort na 7 uur het noordelijk kustgebied om vervolgens verder zuidoostwaarts te trekken en aan het begin van de middag had de neerslag behorende bij deze storing ons land al verlaten.
De weerkaart voor maandagmiddag. Het koufront was verantwoordelijk voor veel wind en neerslag.
Langzaam aantrekkende wind
Tijdens de passage van het warmtefront werd de komst van meer wind al aangekondigd. Toch vielen de windsnelheden relatief nog wel mee. Op het warmtefront trok de wind aan naar vrij krachtig boven land tot hard aan zee en de bijbehorende windstoten waren niet meer dan zon 75 kilometer per uur. Maar…. Meer wind was op komst!
De windsnelheid in knopen. Op de Wadden en rond het IJsselmeer werd een windkracht 8 bereikt.
Daarbij kwamen windstoten voor tot 50 knopen ofwel bijna 93 kilometer per uur.
Het warmtefront werd aan het einde van de ochtend en ’s middags gevolgd door een koufront dat in sneltreinvaart over ons land trok. Rond 11 uur bereikte de eerste buien die hoorden bij dit systeem het noordelijk kustgebied en bij het invallen van de avond had deze storing ons land zo vrijwel helemaal verlaten.
Veel neerslag en wind
Vooral dit koufront was de veroorzaker van onstuimige weersverschijnselen. Water en hagel kwamen met bakken tegelijk uit de lucht en de wind maakte het geheel compleet. In het Waddengebied en bij het IJsselmeer trok de wind aan naar stormachtig (windkracht . De krachtigste windstoot werd gemeten op Terschelling en bedroeg 50 knopen. Dit komt overeen met bijna 93 kilometer per uur.
Daarbij kwamen windstoten voor tot 50 knopen ofwel bijna 93 kilometer per uur.
Het warmtefront en het koufront lieten gezamenlijk zo’n 1 tot 7 millimeter in 12 uur tijd achter in ons land. Het was toen echter nog lang niet gedaan met alle wind en buien, want tijdens de avond was nog meer op komst.
Stilte voor de storm
De avond begon op veel plaatsen aanvankelijk rustig. Het klaarde na de passage van het koufront zelfs even breed op, maar dat was maar van korte duur. In de loop van de avond trok er een uitloper van een lagedrukgebied, ook wel een trog genaamd, over ons land en onder invloed daarvan werd de buienactiviteit opnieuw flink aangewakkerd.
Tijdens de avond werd de buienactiviteit door de passage van een trog (zwarte strepen) opnieuw aangewakkerd.
Voor de tweede keer waren de buien behoorlijk pittig. Naast regen kwam er ook hagel voor en wederom waaide het stevig. In Stavoren werd ’s avonds opnieuw een windsnelheid van 8 Beaufort bereikt en aan het einde van de avond deed de krachtigste windstoot (48 knopen ofwel 89 kilometer per uur) zich voor op twee niet officiële meetstations: een HSL brug en station Hansweert. De buien waren uiteindelijk verantwoordelijk voor 1 tot 4 millimeter neerslag.
Zware windstoten deden zich voor in het zuidwesten van het land. Op niet-officiële meetstations werden windstoten van 48 knopen ofwel 89 kilometer per uur gemeten.
Ook onweer
Tijdens de avond en nacht ging de temperatuur hoger in de lucht ook flink omlaag. Op 5 kilometer hoogte koelde het af tot 36 graden onder nul. Een verschil van ongeveer 10 graden met de uren daarvoor. Deze forse temperatuurdaling was een nieuwe factor die verantwoordelijk was voor het aanwakkeren van de buien. Het gevolg was dan ook dat er verspreid over het land onweer werd gerapporteerd.
Bron: Meteo Consult