Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 maart 2009, 19:38 uur | Bericht #26410
Glazen front

Het lentegevoel begint zo langzamerhand wel te komen. We zitten in een periode waarin de zon – voor velen toch wel de belangrijkste factor in de beleving van het voorjaar – regelmatig haar best doet.

De meeste bewolking die (afgezien van mistvelden) tussendoor soms overdrijft ontstaat tijdens het overtrekken van fronten. Fronten vormen de overgang tussen twee luchtsoorten. Op deze overgangen wordt een deel van de overtrekkende luchtmassa’s gedwongen op te stijgen. Daarmee ontwikkelt zich normaal gesproken bewolking, en vaak ook regen. Maar lang niet altijd hoeft het zo te gaan. Soms trekken zogenaamde ‘glazen’ fronten over. Fronten zonder bewolking.

Een ‘verglazend’ front
Afgelopen dinsdag hadden we eigenlijk ook al met zo’n glazen front te maken. Of beter gezegd, en met een kleine knipoog, een ‘verglazend front’. Vanuit het noorden trok een band met bewolking het land binnen. Deze markeerde het binnendringen van koelere lucht. Op de satellietbeelden en temperatuuroverzichten kwam dat ook terug.


De bewolking behorende bij dat front, loste daarbij steeds sneller op. Op dit satellietbeeld van 12.15 is het nog grotendeels intact, al zijn reeds tekenen van verval zichtbaar.


Het front markeerde de overgang naar koelere lucht. Dat kwam duidelijk terug in de temperaturen. Dit zijn de waarden zoals die dinsdag werden gemeten op vrijwel hetzelfde tijdstip als waarop het satellietbeeld hierboven gemaakt is.

Aanvankelijk leek het wolkendek vrijwel onaangetast verder tot boven het zuiden van ons land te trekken. Maar in de loop van de dag loste de bewolking versneld op, en was van de tijdelijke weersverslechtering die het midden en zuiden te wachten leek te staan, vrijwel nergens iets te merken.

Precair verschil
Kijken we nog een keer naar de satellietbeelden, nu van 13.15 uur, dan zien we dat de zonliefhebbers, vooral die in de zuidelijke helft van het land, behoorlijk geluk hebben gehad. Want niet alleen loste juist ter hoogte van dát gedeelte van Nederland de frontale bewolking heel snel op. Ook gebeurde dat precies boven ons land, en niét boven Duitsland en Engeland. De verklaring daarvoor kan worden gezocht in een precair verschil in atmosferische opbouw.

Engeland
Boven Engeland lag de kern van een hogedrukbolwerk. Door deze sterke hogedrukwerking was er sprake van een forse inversie, een warme luchtlaag op - in dit geval - ongeveer een kilometer hoogte. Het vocht van het front dat in de vorm van lage bewolking vooral ónder deze inversie aanwezig was, kon niet ontsnappen. De warme luchtlaag werkte wat dat betreft als een deksel op een pan. Er was niet of nauwelijks uitwisseling mogelijk met de luchtlagen bóven de inversie, die altijd veel droger zijn.


Luchtdrukverdeling en frontale storingen afgelopen dinsdag. Een koufront trekt van noord naar zuid over ons land.

Nederland
Boven Nederland was de inversie net wat minder sterk. Met het oplopen van de temperatuur in de loop van de dag werd de opbouw van het deel van de atmosfeer ónder de inversie onstabiel. Warme luchtbellen begonnen op te stijgen, tot ze hun hoofd stootten tegen de inversie, de warme luchtlaag. Dat gebeurde overigens ook in Engeland. Maar doordat de inversie in Nederland iets minder fors was, vond er toch net iets meer uitwisseling plaats met de drogere luchtlagen boven de inversie. Dit kleine verschil heeft er waarschijnlijk voor een belangrijk deel aan bijgedragen dat de bewolking boven Nederland uiteindelijk vrij snel oploste.


Gewoon nog wat mooie plaatjes van dinsdag en woensdag. Deze is geschoten door Corina Magielse.

Duitsland
In Duitsland was de invloed van het hogedrukgebied nóg wat minder groot, ten faveure van lagedrukgebieden ver ten oosten van ons. De stijgende bewegingen waren daar tot een stuk dieper in de atmosfeer aanwezig. Het optillen van de luchtmassa’s bij het passeren van het front werd daarmee zodanig ‘geholpen’ dat er ook op middelbaar niveau - 2 tot 6 kilometer hoogte - bewolking aanwezig was. De bewolkingsband bleef daardoor, net als in Engeland, intact. Alleen dan wél door een tegenovergesteld effect (meer onstabiliteit in plaats van meer stabiliteit).

Precies ‘goed’
In Nederland zaten we dus waarschijnlijk precies ‘goed’, niet te stabiel, niet te onstabiel, om het front snel te laten oplossen. En verwerd het van een goed op satellietbeelden zichtbaar front een onzichtbaar glazen front.


Het satellietbeeld van een uur later, om 13.15. Precies boven Nederland is er weinig meer van de bewolkingsband over. Boven Engeland en Duitsland is de wolkenzone nog helemaal intact.

Op herhaling, 1 keer of 2 keer?
Ook donderdag trekt een langzaam wat verbrokkelend front van noord naar zuid over Nederland. En voor een deel zou dat uiteindelijk wel weer eens de kenmerken van een glazen front kunnen gaan aannemen. Ook nu weer gaat het om minutieuze details die het verschil gaan maken dus ‘zwaarbewolkt’ of ‘vrijwel onbewolkt’.

In de nacht late middag, en in de avondperiode stroomt een nog wat koelere (en drogere) luchtsoort binnen. De lucht is dan zo droog geworden, dat de passage van dat front waarschijnlijk gehéél wolkenloos verloopt.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 93 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 93, lezen 11 mensen het topic "Het Grote Winter Kletstopic 2017-2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden