De Europese GOCE-satelliet, die gisteren vanaf Noord-Rusland is gelanceerd, moet een schat aan informatie over de zwaartekracht opleveren. Zo kunnen de zeespiegelstijging en verandering in stromingen goed worden berekend. Roger Haagmans is als wetenschapper betrokken bij het project. ,,Er zijn satellieten die de zeespiegelstijging meten. Maar het kan best dat bijvoorbeeld bij Hoek van Holland de bodem is gedaald. Dat kunnen we nu vaststellen.’’
Symptomen van klimaatverandering kunnen zo nauwkeurig worden berekend. Ook kan ‘de zwaartekracht worden gekoppeld aan het NAP’. Haagmans: ,,Straks kan overal ter wereld exact het Nieuw Amsterdams Peil worden vastgesteld.’’ Eigenlijk zou de satelliet tien meter hoog moeten vliegen voor de beste metingen en ver boven de dampkring om geen last te hebben van wind en atmosfeer.
,,Het compromis is een hoogte van 275 kilometer. De dampkring is daar vrijwel weg, maar er komen toch nog windvlagen voor.’’ Het ontwerp is daarom revolutionair en heeft de bijnaam Ferrari-satelliet gekregen. Het project kent meer Nederlandse inbreng: Het Leidse DutchSpace leverde zonnepanelen. Onder meer TU Delft en Stichting Ruimteonderzoek Nederland zullen de gegevens verwerken.
©AD