In Amerika is alles groter. Een goed voorbeeld hiervan zijn de sociale tegenstellingen. Er zijn grote contrasten tussen armen, rijken en diverse etnische groepen. Maar niet alleen op sociaal cultureel vlak zijn er degelijke grote verschillen. Het weer in Amerika kent vele facetten, die voor een meteoroloog zeer interessant kunnen zijn.
Ook de weersverschijnselen in Amerika zijn dus veel groter. Ieder jaar komt er wel een orkaan voor en jaarlijks worden delen van het land getroffen door vele tornado´s. Maar niet alleen dergelijke weerssystemen zijn extreem. Ook bij simpele dingen als temperatuur is dit het geval.
In het noordwesten van Amerika heeft het afgelopen weekend, in tegenstelling tot de verwachting van de meteorologen aldaar, flink gesneeuwd. Foto: Maarten Noort.
Huidige situatie
Wie een recente kaart met maximum- of minimumtemperaturen opzet ziet grote verschillen tussen de verschillende staten in Amerika. Hierbij moet overigens wel opgemerkt worden dat het land een enorme oppervlakte heeft. In bijvoorbeeld Florida loopt de temperatuur overdag op tot boven de 25 graden. Hier is dus sprake van zomerse temperaturen, maar in het binnenland vriest het hier en daar ’s nachts nog matig.
In het zuiden van Amerika worden overdag temperaturen van meer dan 20 graden bereikt en in het zuidoosten is hier en daar zelfs zomers warm.
Dit is een groot contrast in vergelijking met het binnenland van Amerika, waar het op veel plaatsen nog matig vriest tijdens de nachten.
In de omgeving van Seattle (in het noordwesten van Amerika) is het klimaat in sommige opzichten vergelijkbaar met dat van Nederland. Net als bij ons is de zee een belangrijke factor. Deze tempert tijdens de winter de afkoeling en dat is dan ook de reden dat er, net als in ons land, niet heel vaak sneeuw voorkomt. Afgelopen weekend was dat wel het geval.
Koude lucht
De meteorologen ter plaatse hadden gedacht dat sneeuw op een hoogte van ongeveer 500 meter over zou gaan in regen. Dat was echter niet het geval en tot op zeeniveau viel alle neerslag in de vorm van sneeuw. Dat gladheidbestrijders hier niet op waren voorbereid was door een aantal ongelukken en slippartijen al snel duidelijk.
Ondanks de vele zonneschijn die verwacht wordt, gaan ook in Nederland de temperaturen omlaag. Dit wordt veroorzaakt door de passage van een koufront op dinsdag. Achter deze storing wordt namelijk koude, polaire lucht aangevoerd.
Ook in Nederland lijken gladheidbestrijders binnenkort weer eventjes aan het werk te moeten. Achter een nauwelijks actieve storing, in de vorm van een koufront, wordt woensdag koudere lucht aangevoerd. Samen met een aantal heldere nachten levert dit landinwaarts enkele graden vorst op. Hierdoor kunnen vooral houten en stalen bruggen glad worden door rijpvorming.
Schraal, maar wel zonnig?
Deze lagere temperaturen en het overtrekken van een storing betekent echter niet dat bewolking en regen het weerbeeld gaan bepalen. Integendeel zelfs. De komende dagen wordt er flink wat ruimte voor zonneschijn verwacht en van regen is dan ook totaal geen sprake. Wel steekt er later deze week een noordoostenwind op, waardoor het flink koud en schraal aan kan voelen.
Bron: Meteo Consult