In Hoogeveen worden dit jaar 115 nieuwe bomen geplant ter vervanging van de exemplaren die sneuvelden tijdens de downburst in 2007. De allereerste is een esdoorn, die morgenochtend op nationale boomfeestdag door wethouder Betty Poutsma en voorzitter Femmie van Issum van de Stichting Hoogeveen wordt gepland in het Tjalmapark.
Met het planten van deze boom start de uitvoering van het meerjarig herstelplan van de downburstschade. In tien jaar tijd worden 1100 nieuwe bomen gepland in Hoogeveen en krijgen drieduizend bomen extra onderhoud. Na die tien jaar wordt bekeken of er nog meer bomen bij moeten komen.
Dit jaar worden in het voor- en najaar 115 nieuwe bomen geplant. Dat gebeurt in en rond Tiendeveen, Fluitenberg, het LHC-terrein, de wijken Krakeel en een deel van Wolfsbos en op verschillende plaatsen langs hoofdontsluitingswegen.
De stichting Hoogeveen Weer Groen zamelde vorig jaar vele tienduizenden euro's in voor de aanplant van nieuwe bomen.
©DvhN
Op 14 juni 2007 werd het Drentse plaatsje Hoogeveen getroffen door zwaar noodweer. Dat dit een behoorlijke indruk achterliet op de mensen aldaar bleek wel uit de verschillende filmpjes die op sites als youtube staan. Opmerkelijk is onder andere het citaat ´Dit heb ik nog nooit meegemaakt!´. Even werd er door sommige inwoners gedacht aan een windhoos, maar dat was het niet. Een downburst heet de veroorzaker van alle schade. Maar wat is dat precies en wat zijn de verschillen ten opzichte van een windhoos?
Toch gingen niet alle bomen omver. Soms bleef te schade beperkt door afgebroken boomkruinen, zoals hier in het Dwingelpark in Hoogeveen. Foto: archief.
Een hoosachtig verschijnsel als een windhoos was op de bewuste junidag door niemand daadwerkelijk waargenomen. Gezien de vele omgevallen bomen en de omvangrijke schade aan huizen en auto’s dachten veel mensen in eerste instantie wel dat dit een windhoos zou zijn geweest. Bij nadere bestudering van de omgevallen bomen werd echter het tegendeel bewezen.
De downburst ontstond in een zware buienwolk, ofwel supercell. Foto: archief.
Waarom geen windhoos?
De bomen waren allemaal dezelfde kant uit geblazen. Dat is iets wat bij een windhoos niet kan. Bij het passeren van een dergelijk systeem komt de wind namelijk uit verschillende richtingen en dat zou betekenen dat de omgewaaide bomen niet allemaal in dezelfde richting zouden kunnen liggen. Meteorologen kwamen dan ook al snel tot de conclusie dat er hier geen sprake was geweest van een windhoos, maar van een downburst.
Deze wolken kunnen ook uitgroeien tot echte windhozen of tornado’s. Foto: tornadojagers.nl.
Een downburst, ofwel valwind, is een verschijnsel dat op kan treden bij zware buien. Ook in Hoogeveen had men met een dergelijke buienwolk te maken. Er was sprake van een supercell, een wolk die overigens ook uit kan groeien tot een windhoos of tornado. In dergelijke wolken is sprake van veel opgaande en neerwaartse luchtbewegingen. Deze neerwaartse bewegingen, waar koude lucht met hoge snelheid omlaag komt, kunnen resulteren in zeer zware windstoten en een plotselinge toename van de hoeveelheid neerslag. Dit is precies wat er in Hoogeveen is gebeurd. De downburst was zo heftig dat het leidde tot aanzienlijke schade.
Deze huizen hadden geluk, de boom viel precies langs het huis. Dat was overigens niet overal het geval. Foto: archief.
Het gevolg
Na het overtrekken van het onheil was het tijd om de schade te investeren. ‘Ik kan me maar nauwelijks voorstellen dat dit in mijn eigen woonplaats is gebeurd’ zei één van de inwoners van Hoogeveen. Naast afgewaaide takken, boomkruinen en omgewaaide bomen was er schade aan huizen en auto’s. Bomen vielen namelijk tegen huizen aan en één auto (met inzittenden) werd zelfs deels geplet door een boom.
Eindelijk herstel
De nationale boomfeestdag op 18 maart werd aangegrepen om de bezweken bomen te vervangen en uiteindelijk worden er in Hoogeveen ongeveer 115 bomen geplant. Daarmee is het herstelplan overigens nog niet ten einde. De komende 10 jaar moeten er uiteindelijk 1100 nieuwe bomen komen en daarbij is er extra onderhoud aan 3000 bomen.
Bronnen: Meteo Consult, blikopnieuws.nl