De harde winter, de pieken van fijn stof en de griepepidemie hebben er deze winter voor gezorgd dat er 2.200 mensen méér zijn gestorven dan gemiddeld. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op basis van cijfers die de Federale Overheidsdienst Economie, Directie Statistiek verzamelde.
30.000 doden in wintermaanden
In de wintermaanden (december, januari en februari) vallen doorgaans 28.000 doden in ons land. Dit jaar lag dat cijfer echter boven de 30.000, het gevolg van "de perfecte storm", aldus Van Ranst. De viroloog ziet immers drie grote oorzaken die ons de afgelopen maanden troffen: de koude, fijn stof en de griep.
"Een griepepidemie wordt doorgaans tien dagen later gevolgd door een golf van overlijdens", aldus Van Ranst. "Dit jaar hebben we een gemiddelde epidemie doorgemaakt, die echter wel voor veel doden heeft gezorgd."
Vriestemperaturen
Ook na de smogalarmen die deze winter werden ingevoerd, tekenden de statistici telkens een piek in de overlijdens op, net als na de vriestemperaturen in december en januari. De getroffenen zijn in alle drie de gevallen voornamelijk 85-plussers.
"Vroeger duurde het een jaar voor de mortaliteitscijfers beschikbaar werden, maar sinds dit jaar zijn de statistieken veel sneller klaar", zegt Van Ranst. "Dat geeft ons de kans om in te grijpen. Het gaat hier immers om drie oorzaken die kunnen worden verholpen. Het fijn stof kan worden afgebouwd, de OCMW's kunnen bijspringen bij extreme koude en om de griep tegen te gaan, kunnen we nog meer hameren op het nut van vaccinatie."
De cijfers van de Directie Statistiek werden deze week overgemaakt aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, maar nog niet openbaar gemaakt.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:59 uur, door Joyce.s