Nog een krappe week en dan begint ook astronomisch gezien de lente. Nu de dagen steeds langer worden kunnen we ook steeds langer genieten van de zon en juist dat is waar de mens naar verlangt.
In het noordoosten was van zonneschijn vandaag echter totaal geen sprake. Het zag er buiten grijs uit van de bewolking en ook regende het soms stevig door. “Het leek wel herfst†mailde waarnemer Jannes Wiersema uit Roodeschool. Niet alleen hij had te maken met deze miezerige omstandigheden. Ook de waarnemers Gerard Kiewit uit Zuidhorn en Henk Veldman uit Ten Post mailden vanmorgen dat er daar motregen viel.
Dit levert wel mooie theatrale wolkenluchten op.
Een zonnige tegenstelling
Heel anders zag het er in andere delen van Nederland uit. In Zeeland begon de dag met flink wat zonneschijn en rond het middaguur was er in het zuidwesten van het land nog altijd geen wolkje aan de lucht. In andere delen van het land zag het er meer wisselend uit. Soms brak de zon flink door, terwijl even later uitgestrekte wolkenvelden over trokken. Toch leverde het zonnige begin van de dag voor Mark Wolvenne uit Terwolde nog lenteachtige plaatjes op.
Deze grafiek geeft de ‘bedekkingsgraad’ weer. Hoe lichter de kleur, hoe minder bewolking. Voor de liefhebbers van zon zien de vooruitzichten er gunstig uit.
Voor de mensen die verlangen naar zonnig lenteweer zien de vooruitzichten er de komende dagen goed uit. Alleen op maandag ziet het er in eerste instantie nog grijs uit, maar door de steeds sterker wordende zon zal de bewolking in de loop van de dag langzaam op gaan lossen en de zon vaker tevoorschijn komen. Het eerste en het meeste gebeurt dit in het westen, waar de bewolking dan ook het dunst is.
Maartse buien op komst?
Ook op dinsdag en woensdag komt de zon er geregeld aan te pas. Daarbij zien we dat er een noordwestenwind staat en door deze aanvoer vanaf zee wordt de lucht langzaam iets vochtiger. Hierdoor zullen er in de loop van de dag vooral landinwaarts gemakkelijk stapelwolken ontstaan, maar tot regen of buien lijkt het dan nog nergens te komen.
Hier ziet u de neerslagkansen per 12 uur. Vanaf donderdag kunnen er weer een aantal buitjes gaan vallen.
Deze grafiek heeft de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte in de atmosfeer weer. Door deze koude bovenlucht kunnen de buitjes vanaf donderdag een maarts karakter hebben.
Vanaf donderdag (zie afbeeldingen hierboven) zullen we het echter niet meer droog houden. Vanuit het noorden wordt er dan zowel aan de grond, als hoger in de atmosfeer koudere lucht aangevoerd. Het gevolg is dan ook dat de vriendelijke stapelwolken uit zullen groeien tot een aantal buien. Onder invloed van de koude bovenlucht kunnen deze buien dan ook nog maarts van karakter zijn, wat betekent dat hagel, natte sneeuw en zelfs een donderklap tot de mogelijkheden behoren.
Theatrale wolkenluchten
Wie denkt dat door deze buien de zon er niet meer helemaal aan te pas zal komen, komt bedrogen uit. Natuurlijk zal het op nadering van een bui er grijs en dreigend uit zien, maar in dergelijke situaties klaart het na een bui stevig op waardoor de zon ook dan zijn gezicht nog kan laten zien. Een dergelijke afwisseling levert vaak mooie plaatjes op, want de dreigende wolkenluchten en stevige opklaringen zien er vaak behoorlijk theatraal uit.
Bron: Meteo Consult