Slecht nieuws voor beschermers van het Amazonewoud in Brazilië. Het regenwoud zal mogelijk zelfs verdwijnen als er een einde komt aan de ontbossing en de uitstoot van schadelijke gassen. Als global warming niet gestopt wordt, zullen grote delen van het bos toch verloren gaan. Wetenschappers voorspellen dat tegen 2150 liefst 75 procent van het woud zal verdwenen zijn als de temperatuur met amper drie graden zou stijgen.
Droog
Drie graden is niet eens veel als we nagaan dat de meest pessimistische voorspellingen het over zes graden tegen de volgende eeuw hebben. Nu al merken wetenschappers dat de regenval in het tropische regenwoud verandert. Binnen anderhalve eeuw zou het grootste deel van het bos droog kunnen staan. De resultaten werden bekend gemaakt op een kleine klimaattop in Kopenhagen, die de VN-top van later die jaar moet voorbereiden.
Savanne
Twee graden extra, en dat lijkt op dit ogenblik meer dan waarschijnlijk, zal twintig tot veertig procent van het regenwoud opeisen. Drie graden extra zal driekwart fataal worden. Het kan nadien honderden jaren duren om het proces om te keren. De impact op het regenwoud zou ook het weer over de hele wereld in de war kunnen brengen. Een gebrek aan regen zal ervoor zorgen dat jonge bomen niet voldoende groeien, terwijl oudere bomen uitsterven. Vervolgens ontstaat een lawine-effect: naarmate het groene dak van regenwoud kleiner wordt, zal het steeds droger worden en uiteindelijk kan het Amazonewoud in een soort savanne veranderen.
Houtkap
Ontbossing blijft uiteraard een acuut probleem. Houtkap zorgt ervoor dat het proces nog sneller kan verlopen. Maar stoppen met kappen zal niet voldoende zijn. "Ik dacht vroeger dat het Amazonewoud aan de houtkap ten onder zou gaan", zegt professor Tim Lenton van de universiteit van East Anglia. "Nu ziet het ernaar uit dat de klimaatverandering de genadestoot zal uitdelen."
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:56 uur, door Joyce.s