Gedaan met toiletpapierongelukken zoals te dun papier - heel vervelend voor de vingers - of een (bijna) lege rol - heel vervelend voor de andere huisgenoten die ter hulp moeten snellen - dankzij een high-tech Japans toilet dat het simpelweg zonder wc-papier doet. Het revolutionaire ontwerp van Toto koppelt milieuvriendelijkheid aan hygiëne. Door een ingenieus systeem spuit 'The Washlet Toto' door middel van een waterstraal alles proper en de resultaten zijn naar verluidt verbluffend.
Bossen
Japanners zijn altijd al pioniers geweest op het gebied van toiletten, maar dit slaat werkelijk alles. De milieuvriendelijkheid staat voorop. Uit onderzoek was immers gebleken dat wc-papier nefast is voor de erg kostbare bossen op onze bedreigde planeet. In de VS bijvoorbeeld is liefst 98 procent van het toiletpapier vervaardigd uit maagdelijke bomen, terwijl voor een gelijkaardige kostprijs gerecycleerd materiaal gebruikt kan worden. Het zijn echter de vezels van een 'echte' boom die toiletpapier dat zacht gevoel geven.
Zacht
Dat probleem nam de Japanse toiletontwerper Toto ter harte. "De obsessie van de westerse culturen voor zacht wc-papier heeft een hoge ecologische kostprijs. Niet alleen de chemicaliën die gebruikt worden bij de productie ervan, maar ook het vellen van bossen veroorzaken een gigantische milieu-impact. De bezorgheid over de berg toiletpapier die in de westerse wereld opgestapeld wordt, stijgt elke dag."
Controlepaneel
Daarom moet het high-tech toilet met de magische zelfreinigende werking, de warmeluchtdroger en verwarmde wc-bril de planeet helpen redden. Een welgemikte waterstraal vervangt het toiletpapier. Een controlepaneel naast de wc-pot zorgt ervoor dat je het zelf kan activeren om ongelukken te vermijden. "Met een druk op de knop zet je een geïntegreerd zelfreinigend buisje in werking. Die lost voorzichtig een warm en verzachtende stroom van gedistilleerd water."
Drogen
Het buisje zit verstopt onder de wc-bril en kan in allerlei posities geplaatst worden. Als je achterwerk dan proper is, kan je de warmeluchtblazer in werking zitten om alles op te drogen. In de laatste versie kan je zelfs drie verschillende temperaturen instellen bij dat proces. Daarnaast beschikt het toilet desgewenst ook over een verwarmde wc-bril en luchtververser. Na de grote boodschap zorgt het toilet dan nog eens automatisch voor een volledige zelfreiniging, zodat de volgende klant even comfortabel zijn ding kan doen.
Minder waterverbruik
Ons westerlingen lijkt het bizar, maar in Tokio beschikken liefst 70 procent van de huishoudens over een gelijkaardig model. De Japanners vinden het gebruik van toiletpapier juist eigenaardig, verouderd en verspillend. Het revolutionaire toilet verbruikt ook minder water dan een doorsnee-toilet bij elke spoelbeurt: slechts zes liter, tegen twaalf liter bij een ander toilet.
Duur
Toto ontsluierde het unieke toilet deze week op de internationale sanitairbeurs in de Duitse stad Frankfurt. Ze willen de Europese markt veroveren met hun product. Of de speciale toiletten Europa stormenderhand zullen veroveren, blijft een groot vraagteken, want de kostprijs is in deze tijden van crisis een fors probleem: je moet al gauw 2.200 euro neertellen om geen toiletpapier meer te moeten inslaan. Bovendien is het - zoals je kan zien in bovenstaand filmpje -even wennen aan het systeem voor westerlingen. Toch zijn de uitbaters van een Japans restaurant in Londen waar een proefproject liep, heel tevreden over de resultaten. "Het is zoals toen de gsm voor het eerst werd ingevoerd. Eerst moest niemand ervan weten, maar eens je er eentje hebt, is er geen weg terug."
©Hln
Tevens vreet het meer energy dan dat het dat papier waard is.
Maar b.w deze potten zijn er al wel 20 jaar . en beatrix heeft er ook eentje met noodagregaat. tijdens stroomuitval.
Ik herinder me nog de tijd van een tuusie (houten hokje met schijtton er in. en kranten om te reinigen) als hij vol was werd hij in de tuin leeg gekiept zonodig tussen de preien. alleen was het bij winterdag uitkijken geblazen met sneeuw en gladheid. kwam je te vallen met de ton had je een probleem. verder gedijen de preien uitstekend en werden wel een pols dik. en waren lekker.
Een septietank was later zoiets die hield zich biologisch in stand . waarvan alleen het vocht werd geloosd derest verging in de tank die in de grond zat. was hij biologisch niet in orde werd er een dooie kip in gedaan. dat hielp het proces weer op gang.zodat er weer een koek vormde.
Zo genoeg schijtpraat lol.
Grtz/...