Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
9 maart 2009, 15:04 uur | Bericht #26138
Hoe ontstaat hagel?

Een aantal buien trekt vandaag over ons land en deze maken daarmee een eind aan een lenteachtig weekend. De buien hebben soms een winters karakter en dit betekent dat ze gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. Wanneer treden deze winterse verschijnselen eigenlijk op?

Om dit uit te leggen moeten we wat dieper in de opbouw van de atmosfeer duiken. Dat het hoger in de atmosfeer steeds kouder wordt, mag over het algemeen als bekend worden verondersteld. Deze temperatuurverschillen treden op door een afname van de luchtdruk met de hoogte.


Donkere wolkenluchten kondigen de komst van deze winterse buien aan. Foto: Ria Luttikhold.

Luchtdruk en temperatuur
Aan de grond is de luchtdruk vele malen hoger dan op grotere hoogte in de atmosfeer. Dit betekent dat de lucht aan de grond door de hogere luchtdruk dan ook veel meer wordt samengeperst. Bij het samenpersen van deze lucht komt warmte vrij. Dit proces is goed te vergelijken met een fietspomp. Bij het oppompen van de banden wordt de lucht in de fietspomp op elkaar geduwd en als de banden eenmaal vol zitten met lucht voelt de fietspomp warmer aan.


De weerkaart voor maandag 9 maart. Onder invloed van de westelijke stroming worden diverse buien vanaf zee aangevoerd.

Deze warmte ontstaat hoger in de atmosfeer niet. Daar is de luchtdruk namelijk veel lager en de lucht wordt dan ook niet zo sterk samengeperst als aan de grond. De lucht wordt namelijk steeds minder samengeperst en dus gaat ook de temperatuur steeds verder omlaag.

Het ontstaan van hagel
Hagel ontstaat in wolken waarin veel beweging zit. IJsdeeltjes in deze wolk bewegen zich namelijk meerdere malen omhoog en omlaag. Rondom deze ijsdeeltjes zwerven diverse onderkoelde regendruppeltjes. Deze hebben een temperatuur van minder dan 0 graden, maar de temperatuur is nog net niet laag genoeg om de regendruppel te bevriezen.


Tussen de buien door brak vooral op maandagmorgen de zon ook door. Foto: Magreet van Vianen.

De onderkoelde druppels hechten zich vervolgens aan de omhoog en omlaag bewegende ijsdeeltjes. Hierdoor worden deze steeds groter, waardoor ze uitgroeien tot echte hagelstenen. Op een gegeven moment worden de hagelstenen te groot om nog omhoog gestuurd te kunnen worden door de opwaartse stroming in de wolk en op dat moment begint het te hagelen. Indien de hagelstenen groot genoeg zijn en de lucht waar de stenen door naar beneden vallen koud genoeg blijft, bereikt de hagel ook de grond.

Temperatuur als indicator
Het verschil in temperatuur op waarnemingshoogte (1,5 meter boven het aardoppervlak) en de temperatuur op ongeveer 5 kilometer in de hoogte van de atmosfeer is een goede graadmeter voor het wel of niet optreden van hagel tijdens buien. Over het algemeen mag gesteld worden dat bij een verschil van minstens 40 graden er hagel op kan treden.


Op 5 kilometer is het een stuk kouder. Omdat het verschil met de temperatuur op waarnemingshoogte meer dan 40 graden is, behoort hagel tot de mogelijkheden.


Aan de grond wordt het maximaal 6 tot 8 graden.

Ook vandaag zijn de situaties optimaal voor het ontstaan van hagel tijdens de buien die over ons land trekken. Als rekenvoorbeeld nemen we het noordoosten. Hier wordt het op waarnemingshoogte zo´n 6 graden en op 5 kilometer hoogte is de temperatuur ruim 34 graden onder nul. Een verschil van 41 graden en dus behoort hagel tot de mogelijkheden.

Bron:Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 134 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 134, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden