En daarmee geeft de wetenschappelijke wereld steeds duidelijker te kennen dat het laatste IPCC-rapport de urgentie van het klimaatprobleem nog onderschat. Tussen 2004 en 2007 heeft het IPCC de voorspelling voor volledige smelt van de Noordpool met maar liefst 70 jaar opgeschoven, van 2100 naar 2030. Maar het zal nog veel sneller gebeurd zijn, zeggen nu alle experts en alle relevante instituten, waaronder de Amerikaanse waakhonden NSIDC, NOAA en NASA.
En de trendanalyse van NASA uit eind 2007, die stelt dat al het ijs van de Noordpool al in 2013 verdwenen kan zijn, wordt nu onderstreept door Warwick Vincent, directeur van het Centrum voor Noordelijke Studies van de Canadese Laval Universiteit: ‘de meest recente meetgegevens ondersteunen het meest pessimistische scenario’.
‘Het jaar 2013 begint daarmee als meest waarschijnlijke voorspelling uit de bus te komen. Maar elk jaar worden we door de trend ingehaald – elk jaar ontdekken we dat het nog een beetje sneller gaat dan verwacht’, waarschuwt Vincent.
Het gehele gebied rond de Noordelijke IJszee, inclusief Groenland en de toendra, warmt twee keer zo snel op als het wereld gemiddelde, voornamelijk als gevolg van het albedo-effect. Afgelopen jaar was het ijsoppervlak het een na kleinst ooit gemeten. Bovendien bleek uit satellietmetingen dat het ijs nog nooit dunner was dan in 2008 en ook dat het totale ijsvolume afgelopen jaar een absoluut minimum heeft bereikt.
Ellesmere, het meest noordelijke eiland van Canada, waar Vincent onderzoek verricht is omgeven door ijsplaten van meer dan 4000 jaar oud. Afgelopen zomer verdween 23 procent van het ijs. Het grootste deel van het zee-ijs van de Noordpool bestaat nu uit dun ijs dat slechts één of een paar jaar oud is en dat makkelijker door wind en stromingen wordt gebroken en weggevoerd.
En inmiddels zijn de effecten van klimaatverandering ook op de Zuidpool meetbaar - met tienduizend klimaatwetenschappers die een uitroepteken achter de boodschap zetten: Kopenhagen - word wakker!
©Hier.nu