Hoewel de officiële lente pas op 21 maart begint, zien veel Nederlanders de maand maart toch al wel als een echte lentemaand. Het voorjaar begint, de dagen worden weer langer en de zon komt over het algemeen vaker tevoorschijn, maar maart heeft veel meer in zijn mars. Deze maand staat onder andere ook bekent om zijn maartse buien. Vanavond staan de eerste van dit voorjaar op de kaart.
Er schoof vandaag een koufront van west naar oost het land over en achter dit front klaarde het breed op. De lucht werd vanuit het westen helder blauw en met de zon in je gezicht en maximumtemperaturen van uiteindelijk zo’n 10 graden was het, net als gisteren, in een groot deel van het land een heerlijke lentemiddag. Vanavond schuiven er echter vanaf de Noordzee buien binnen met een aantal van de karakteristieke maartse kenmerken. Ze gaan gepaard met windstoten, hagel, een klap onweer en soms ook natte sneeuw.
Vanmiddag klaarde het achter het koufront goed op. Er ontstonden wel een paar stapelwolken. Vanavond schuiven er vanuit het westen een aantal maartse buien het land in.
Koude lucht
Een lagedrukgebied ten westen van de Noorse kust zorgt er vanavond voor dat er op grotere hoogte, in de bovenlucht, koudere lucht vanuit het koudere noorden onze kant op wordt geblazen. Deze lucht is over het algemeen onstabiel en dat wil zeggen dat er gemakkelijk buien ontstaan. Daarbij komt dat de buien boven het nog relatieve warme zeewater nog eens extra gevoed worden en in activiteit toenemen. In het geval van vanavond ontstaan de buien al boven de Atlantische Oceaan en worden met een stevige noordwest- tot westelijke stroming via de Britse eilanden onze kant op geblazen.
Vorig jaar viel er tijdens de paasdagen, die laat in maart vielen, een maartse bui met sneeuw.
Als de aangevoerde lucht koud genoeg is, wat vanavond het geval is, zit er ook vaak winterse neerslag tussen. Dit is veelal hagel, maar daar waar de lucht het koudst is, vanavond in het oosten en noordoosten van het land, zit er mogelijk ook (natte) sneeuw tussen.
Activiteit
Over het algemeen neemt de activiteit van de buien ’s avonds boven land af door sterke afkoeling en zal dus vooral de kuststreek de meest onstuimige buien over zich heen krijgen. Overdag is dat echter anders. Als het land wordt opgewarmd door de zon, gebeurd in feite hetzelfde als boven het warmere zeewater en breidt de buienactiviteit zich al snel uit naar het binnenland. Er kunnen dan pittige buien vallen, maar erg veel neerslag komt hier vaak niet bij kijken, omdat de buien relatief snel overtrekken en niet al te lang duren. Tussen de buien door klaart het vaak breed op en door de minder verontreinigde poollucht krijgt de lucht vaak een diepblauwe kleur.
De buien worden overdag vaak afgewisseld met felblauwe lucht.
Meer maartse buien in het verschiet?
Ook morgenochtend vallen er vooral in het noorden van het land nog af en toe buien met hagel en/of natte sneeuw. In de rest van het land zijn het veelal regenbuien die vallen. Tegen de middag neemt de buienactiviteit af en klaart het nu en dan even op. De dagen daarna blijft het sterk wisselvallig met buien, af en toe ook de zon en over het algemeen ook een stevige wind. De temperatuur komt wel net iets boven de normaal van deze tijd uit met aan het einde van de week lokaal zo’n 12 graden!
Bron: Meteo Consult