Niet alleen Nederland, maar een groot deel van West-Europa is al meer dan een etmaal in de ban van een nogal hardnekkige storing die zich 24 uur geleden nog uitstrekte van Schotland, via de Noordzee, de Benelux en Frankrijk tot aan Spanje en Portugal. Ook vandaag ligt ditzelfde front nog boven de Noordzee, de Benelux, het westen van Duitsland tot aan de Alpen. Langs de zuidwestkust van Noorwegen resulteert dit in sneeuwval, in Nederland, België en Luxemburg is het vooral regen die valt en in de hoger gelegen gebieden in de Ardennen en het Sauerland ligt er al weer een dun laagje sneeuw.
Een hardnekkig front ligt al enkele dagen boven het westen van Europa. In Nederland resulteert dit vooral in regen (blauwe vlekken), maar in de hoger gelegen gebieden in de Ardennen, het Sauerland, de Eifel tot aan de Alpen valt er sneeuw (rode vlekken zijn sneeuw en de witte zijn natte sneeuw).
Behoorlijke verschillen
Redelijk grote verschillen dus binnen Europa, maar ook in Nederland is het verschil goed merkbaar. Lag het front eergisteren nog veelal boven het westen van het land en scheen in Limburg en Groningen volop, gisteren en vandaag ligt hetzelfde front vooral boven het oosten van het land. Daar viel en valt tot aan vannacht nog steeds geregeld regen, met afgelopen nacht lokaal meer dan 15 millimeter in het zuidoosten van het land en net over de grens in Duitsland. Ook vanavond komt daar nog het één en ander bij en uiteindelijk is er in sommige gebieden dan binnen zo’n 24 tot 30 uur meer dan 20 millimeter gevallen. Dit terwijl de bewolking in het westen van het land regelmatig even open breekt voor het zonnetje en het daar grotendeels droog is.
Steken we de grens over richting de Belgische Ardennen valt er op diverse plaatsen ook sneeuw. Echt wintersportweer is het daar echter niet. De sneeuw valt veelal op meer dan 500 meter hoogte en is zeker niet dik genoeg om goed te kunnen skiën of langlaufen. Enkele officiële meetstations geven zo’n 4 centimeter aan. Onder die 500 meter grens valt gewoon regen, maar het is leuk om te zien hoe laag de nul gradengrens, ofwel de grens waar het koud genoeg is om sneeuw te laten vallen, op dit moment in de atmosfeer ligt.
In Mont-Rigi in de Ardennen viel ook vandaag sneeuw. Met 4 centimeter is het echter geen wintersportweer.
Ook in de hoger gelegen gebieden in het Sauerland en de Eifel ligt al weer wat verse sneeuw en vandaag valt daar nog het één en ander bij. In Monschau-Mützenich in de Eifel ligt op dit moment bijvoorbeeld al 20 centimeter verse sneeuw. In die regio kan komende dagen dus nog prima geskied worden en dat geldt ook voor de westelijke Alpen. Zowel in Zwitserland als in Frankrijk valt vandaag weer een verse laag.
In Monschau-Mützenich in de Eifel ligt momenteel meer dan 20 centimeter verse sneeuw.
Uitgangssituatie
Maar wat maakt nou dat deze storing zo lang boven ons hoofd blijft hangen? Dit heeft vooral te maken met drukpatronen in de bovenlucht. Boven Italië, met een uitloper boven Duitsland, bevindt zich een bel met zeer koude lucht, die er voor zorgt dat er een depressie hoog in de lucht (een koude put) ontstaat. Dit is ook de veroorzaker van het slechte weer in het Middellandse Zee gebied en aan de zuidkant van de Alpen. Aan de flank van deze koude put staat er boven Nederland en het noordwesten van Europa maar weinig wind en juist in dit gebied blijft dit front heen en weer zwabberen. Zolang die koude bel met lucht dus nog blijft bestaan boven Europa, verandert er weinig aan de situatie en kan die storing in feite dus nergens naartoe. Dat zagen we de afgelopen dagen erg goed. Hij trok eerst van west naar oost, maar besloot in de nacht naar donderdag toch weer terug te gaan bewegen richting het westen, om daarna weer terug te trekken naar het oosten. En daar ligt hij nu nog steeds.
Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe lang die bel daar nog blijft zitten? Heel geleidelijk zien we dat deze koude put zich iets verder naar het oosten beweegt. Vanmiddag profiteert het westen daar al van. Daar zien we dan al de eerste resultaten in de vorm van behoorlijk zonnige perioden. Vooral zaterdag lijkt een redelijk zonnige dag te worden en ook zondagmiddag breekt de zon af en toe even goed tussen de buien door. Of dit echter het begin van de lente is?
Bron: Meteo Consult