Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
5 maart 2009, 11:41 uur | Bericht #26019
Nieuwe bron van mogelijk leven gevonden op Mars



Er is nog een bron van mogelijk leven gevonden op de planeet Mars. De vondst van water in een vulkaan kan een omgeving zijn voor primitief leven. Dat zegt de website space.com op basis van een artikel in het wetenschappelijke vakblad Geology.

Olympus Mons
Geofysicus Patrick McGovern van het Lunar and Planetary Institute in Houston en geologe Julia Morgan van de Rice Universiteit legden zich toe op de vorm en de structuur van de Olympus Mons, de hoogste berg en vulkaan op Mars. Zij verbonden die dan met data die Marsverkenners opleverden.

3x Mount Everest
Olympus Mons is drie keer zo hoog als "onze" Mount Everest en de hellingen van de berg strekken zich over tientallen kilometers uit. Het wijdverspreid vulkanisch materiaal suggereert de aanwezigheid van door water gevormde klei die frictie kan reduceren, een effect dat ook te zien is bij vulkanen op Hawai.

Klei
McGovern en Morgan gebruikten computermodellen om te simuleren hoe de Olympus Mons zich heeft gevormd. Zij kwamen tot de slotsom dat enkel oude kleiafzettingen verantwoordelijk kunnen zijn voor de asymmetrische vorm van de vulkanische berg. En waar er afzettingen zijn, moet er ergens water aan te pas zijn gekomen.

Echt verrassend is dat niet. De Amerikaanse Phoenix Lander heeft vorig jaar waterijs op onze buurplaneet gevonden, terwijl de Europese Mars Express had aangetoond dat er op de planeet veel klei is.

Belangrijke lagen
Dit alles steunt een theorie die zegt dat er op de plaats van de Olympus Mons nog een sedimentaire laag is die honderden meters dik kan zijn geweest. Wat daaronder zit, is van groot belang, menen de onderzoekers.

Speculatie
Er kunnen vloeistoffen in een bekken of "pockets" diep onder de grond zitten, opgewarmd door geothermische gradiënten en magmatische hitte, en beschermd tegen tegenovergestelde condities aan het oppervlak.

Hierdoor er zich organismen kunnen ontwikkelen die van warmte houden en er kunnen gedijen. Zulke organismen bestaan al heel diep in Aardse oceanen nabij onderwatervulkanen.

Maar dit alles blijft speculatie. Marsverkenners zouden warmte moeten ontdekken, zoals een magmastroom of een actieve vulkaan.

Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:50 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1079 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1079, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden