In het grootste deel van Nederland is het de afgelopen dagen nog niet echt lenteweer geweest. Het is bijna overal grijs en nevelig en vrijwel dagelijks valt er wat regen of motregen. Er zitten soms uitzonderingen tussen, zoals gisteren in Limburg en vanochtend in het noordoosten van het land, daar had de zon volop de ruimte, maar lang duren deze zonnige momenten over het algemeen nog niet. Maar niet alleen in Nederland is het op dit moment wisselvallig. In het zuiden van Europa en dan vooral in het zuidwesten is het ook wisselvalligheid troef. Een aantal dagen geleden scheen daar nog volop de zon, maar vandaag en morgen is het wat dat betreft goed zoeken.
Lagedruk overheerst
Een tweetal lagedrukgebieden gooit daar roet in het eten. Eén daarvan bevind zich boven de eilandengroep, de Balearen, ten oosten van de Spaanse kust en de ander ligt noordelijker en wel ten noorden van Schotland. Een aardig eind uit de buurt natuurlijk, maar een daarbij horende regenstoring ligt boven de Noordzee en strekt zich via de Benelux en Frankrijk uit tot aan Spanje en krult dan nog terug over Portugal. Deze storing, ofwel een koufront, gaat gepaard met heel wat neerslag en wind, maar brengt ook nog eens een flinke bel koude lucht met zich mee.
De weerkaart voor Europa vandaag. Een koufront (blauwe lijn) strekt zich vanaf de Noordzee, via de Benelux en Frankrijk, uit tot aan Spanje en Portugal. Ook boven de Balearen ligt een lagedrukgebied dat boven en rondom de Middellandse Zee veel onstuimigheid oplevert.
De temperaturen in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk zijn dan ook niet echt om over naar huis te schrijven. Vandaag maximaal 16 graden in het zuiden van Spanje en in de Spaanse hooglanden valt boven 1000 meter regelmatig sneeuw en ook in het noorden van Portugal is een sneeuwbui mogelijk. In andere delen van deze twee landen valt er veelal regen. Alleen de Spaanse costa’s houden het vandaag grotendeels droog. De zon komt daar vandaag en de komende dagen heel af en toe even tevoorschijn en in dat zonnetje stijgt het kwik mogelijk nog wel tot een graad of 17.
Middellandse Zee
Het andere lagedrukgebied dat zich boven de Balearen bevindt, zorgt daarnaast in Italië, aan de Adriatische kust en op de bekende vakantie eilanden op de Middellandse Zee voor erg onstuimig weer. Ook daar valt veel regen, sneeuw in de bergen en in de warmere lucht die door één van de bijbehorende storingen wordt aangevoerd, zijn een paar flinke onweersbuien in het zuiden van Italië en op Sicilië niet uitgesloten. De temperaturen liggen daar achter dat warmtefront relatief hoog met in Sardinië en Sicilië misschien wel 20 graden.
Deze webcam in Sicilie laat zien dat de zon ook in die hoek van Europa amper terug te vinden is. Bron: webcam Sicilië
Dit lagedrukgebied levert echter ook behoorlijk wat wind op. Vandaag waait het boven de Middellandse Zee al stevig, maar komende dagen trekt de wind rondom de vakantie eilanden en langs de kusten nog iets verder aan naar stormachtig of zelfs stormkracht boven de straat van Gibraltar, windkracht 8 of 9. Vrijdag gaat ook de Mistralwind in het zuidoosten van Frankrijk waaien. Over het algemeen waait deze door Vincent van Gogh bekende wind met windkracht 6 of 7, maar vrijdag waait hij met stormkracht om je oren.
Op deze windkaart van Europa is goed te zien dat het op sommige plaatsen behoorlijk hard gaat waaien de komende dagen. De rood gemarkeerde velden zijn windkracht 8 of 9. Dit is een kaartje voor donderdag.
Zonneschijn
De enige plaats in Europa waar zowel vandaag als de komende dagen de zon geregeld schijnt is het zuidoosten van het continent. Griekenland, de Turkse kusten en Cyprus hebben wat dat betreft weinig te klagen. De temperatuur stijgt daarbij ook lokaal naar 20 graden, op Kreta en Cyprus bijvoorbeeld, maar ook daar waait het de komende dagen wel stevig. Vooral donderdag waait er een stormachtige wind rondom de Griekse eilanden en langs de Turkse westkust. De handdoek uitslaan op het strand zal daardoor een flinke klus worden! Bovendien gaan er de komende dagen ook daar een paar buien vallen.
Bron: Meteo Consult.
| Gewijzigd: 4 maart 2009, 16:04 uur, door Kikimero