De meteorologische lente is inmiddels aan zijn derde dag begonnen, maar dit is aan de temperatuur vooralsnog niet te merken. Terwijl de thermometer de komende dagen elke dag een graad of 7 aanwijst, wordt het elke dag langzaam kouder. Dat klinkt gek, maar eigenlijk is het heel logisch.
De maximumtemperatuur komt na dinsdag op zo’n 6 à 7 graden uit.
Alles heeft te maken met klimatologie. De gemiddelde temperatuur of de normale waarde voor deze tijd van het jaar is berekend over een periode van 30 jaar. Deze periode, die ook wel de normaalperiode wordt genoemd, loopt momenteel van 1971 tot en met 2000.
Ook de nacht naar donderdag verloopt kouder dan normaal.
Waarom kouder?
De eerste dagen van maart ligt de maximumtemperatuur nog rond het gemiddelde van 8 graden. Tot zover dus nog niets aan de hand. Maar na de paar dagen van de meteorologische lente gaat de normale temperatuur pijlsnel omhoog. Halverwege maart zou het volgens de klimatologie al bijna 10 graden moeten zijn en aan het einde van de maand is een temperatuur van bijna 12 graden normaal. Aangezien de temperatuur de komende dagen niet omhoog gaat, wordt het voorlopig dus te koud voor de tijd van het jaar omdat de temperatuur volgens de klimatologie over de afgelopen 30 jaar gestaag omhoog gaat.
De uiteindelijk gemeten minimumtemperatuur is de komende tijd vooral afhankelijk van bewolking. Tijdens heldere nachten koelt het veel sterker af dan tijdens een nacht met veel bewolking. Het logisch gevolg is dan ook dat deze heldere nachten een minimumtemperatuur kennen die te koud is, terwijl de bewolkte nachten eerder veel minder koud uit zullen pakken. In tegenstelling tot de maximumtemperaturen zijn de minimumtemperaturen juist te zacht voor de tijd van het jaar. Deze lopen volgens het langjarig gemiddelde in maart namelijk op van 1 naar 3 graden, terwijl het merendeel van de nachten de komende tijd een minimumtemperatuur van 3 Ã 4 graden zal kennen.
Volgens de temperatuurpluim zit er de komende tijd maar weinig verandering in de temperaturen.
Het vervolg?
Te lage temperaturen en een grijs en somber weerbeeld lijkt dus het devies te zijn voor de komende dagen. Dit is totaal anders dan een jaar geleden. Toen was het in maart juist zacht voor de tijd van het jaar. Regelmatig kwam de temperatuur in De Bilt ruim boven 10 graden uit. De temperaturen gingen daarna echter weer tijdelijk omlaag en tijdens de paasdagen kwam het zelfs tot winterse buien. Later in maart was het dus te koud voor de tijd van het jaar omdat de temperatuur ten opzichte van de klimatologie omlaag ging. Het koude weer hield ook begin april nog aan, maar mei stevende, door de vele warme en enkele zomerse dagen, af op een temperatuurrecord. Zo blijkt maar weer, niets is zo veranderlijk als het weer en klimatologie is dan ook absoluut niet bepalend voor het werkelijke weer.
Bron:MeteoConsult