De klimaatverandering zal tegen het einde van de eeuw het meeste leven op onze planeet uitroeien en de mens is te laat om deze catastrofe te vermijden. Dat zegt de belangrijke Britse klimaatwetenschapper James Lovelock. Sommige delen van de wereld zullen volgens de 89-jarige Brit een woestijn worden, terwijl andere gebieden door het stijgende zeeniveau overspoeld zullen worden.
James Lovelock
Eén miljard mensen
Lovelock ziet in zijn apocalyptische visie hongersnood, droogte en dood op een nooit geziene schaal. Terwijl we nu op het punt staan om de kaap van zeven miljard mensen te overschrijden, zal de wereldbevolking tegen 2100 tot slechts één miljard mensen teruggevallen zijn. De overgebleven Aardbewoners zullen onderling oorlog voeren om de schrale voorraad voedsel en water te bemachtigen. Lovelock onthulde zijn doembeeld vorige week in een interview met het Britse persagentschap Reuters.
Sahara in Europa
Tegen 2040 zal de temperatuur in de meeste Europese steden in de zomer gemiddeld rond 43 graden liggen, zegt Lovelock. Dat is vergelijkbaar met het huidige gemiddelde in bijvoorbeeld Bagdad of met de hittegolf in de zomer van 2003. "Land zal geleidelijk aan in een woestijn veranderen. Het is alsof de Sahara Europa langzaam binnentrekt", aldus de wetenschapper. In de rest van de wereld zullen gelijkaardige scenario's plaatsvinden.
Gedoemd
Kunnen we nog iets doen om deze ramp te vermijden? Volgens Lovelock is het daar al te laat voor. Zelfs als we onze CO2-uitstoot aanpakken en een nultolerantie invoeren, dreigen we te mislukken. Het is gewoon te laat om onze planeet nog af te koelen. Lovelock gelooft niet in het nut van zonne-energie of windenergie, hoewel hij toegeeft dat kernenergie kan helpen om de groeiende vraag naar energie te beantwoorden.
Voorspellingen
Lovelock is vooral bezorgd omdat niemand lijkt te begrijpen dat dit een dringend probleem is. "Je moet mij de schuld niet geven omdat ik zo'n dramatische voorspelling doe", zegt hij. "In 2001 waarschuwde de VN al voor hogere temperaturen tegen de helft van deze eeuw. Ik probeer alleen maar de aandacht van de bevolking op het probleem te vestigen." Lovelock werd vooral beroemd voor zijn Gaia-hypothese, waarin hij stelt dat de Aarde functioneert als een soort superorganisme.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 24 april 2017, 09:23 uur, door Joyce.s