Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 maart 2009, 20:16 uur | Bericht #25885
De weerhut

Om inzicht in het weer te krijgen wordt doormiddel van uiteenlopende instrumenten de temperatuur, neerslag, windkracht en windrichting, vochtigheid en zonneschijnduur gemeten. Deze gegevens zijn in ons land vooral afkomstig van het KNMI, maar ook vele weeramateurs zijn hiermee druk in de weer. Hieronder treft u de diverse meetinstrumenten aan die we tegenkomen in de weerhut en de richtlijnen die nodig zijn om op een juiste manier te kunnen meten.



Voor het meten van de temperatuur wordt natuurlijk gebruik gemaakt van een thermometer. Er wordt nog wel eens gedacht dat de temperatuur wordt gemeten in de zon, maar dat is onjuist. De temperatuur wordt gemeten in de schaduw. Hiervoor zijn internationale afspraken gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van een weerhut die wit is geschilderd en aan de zijkanten is uitgevoerd met jaloezieën. Hierdoor heeft de wind vrij spel en wordt voorkomen dat zonlicht en warmtestraling tot in de weerhut doordingen. Eventuele restwarmte kan worden voorkomen door een ventilator te plaatsen. De weerhut dient dusdanig geplaatst te worden dat de thermometers op een hoogte staan van 1.50 meter boven het maaiveld. Ook moet rekening worden gehouden met de opening van de weerhut, deze moet zijn opgesteld naar het noorden. Mocht de weerhut overdag even open gaan (wat niet is aan te raden) dan schijnt de zon niet op de thermometer en wordt deze zo min mogelijk aan straling blootgesteld waardoor de temperatuur even kan oplopen en dus een afwijking kan vertonen.

De lokatie van zo`n weerhut kan grote gevolgen hebben voor de temperatuur. Zo zal tijdens bepaalde weersomstandigheden in de bebouwde kom of stad een hogere temperatuur worden opgemeten dan op het platte land. Ook de grondsoort en de nabijheid van water heeft grote invloed op de waargenomen temperatuur. Ook een aantal KNMI stations heeft “last”van deze lokale omstandigheden. Zo heeft het KNMI station in Vlissingen met een zuidenwind te maken met het relatief koude of warme water van de Westerschelde, het KNMI station in Hoek van Holland profiteert in de zomer dikwijls van hoge temperaturen doordat de weerhut in de duinen staat en zoals u weet warmt zand in de zon snel op. Het KNMI station op Rotterdam Airport heeft in het winterseizoen vaak lagere temperaturen doordat dit station wat lager ligt dan de directe omgeving. Koude lucht is eenmaal zwaarder dan warme lucht en zoekt dus altijd de laagste plek op. Wijk aan zee heeft ook in de winter bij heldere condities een lagere minimumtemperatuur omdat duinzand eenmaal snel afkoelt. Zo zijn er helaas nog wel meer voorbeelden aan te wijzen. Dus zelfs de KNMI stations zijn niet helemaal representatief voor de omgeving!


De weerhut van weerman Leen de Koning uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Geplaatst zijn een minimum en een maximumthermometer een thermohygrograaf en een digitale temperatuursensor die ervoor zorgt dat de temperatuur ook binnenshuis is af te lezen. Vaak vinden we ook nog een vochtigheidsmeter in de weerhut.

De meestvoorkomende thermometers in de weerhut zijn een maximum- en minimumthermometer waarop de uitersten tot op 0.2 zijn af te lezen. De maximumthermometer is gevuld met kwik. Door een speciale vernauwing boven het bolvormig kwikreservoir kan het kwik bij een dalende temperatuur niet in het reservoir teruglopen. Na aflezing moet men het instrument, net als een koortsthermometer, afslaan. De maximumthermometer moet iets scheef worden opgesteld zodat het kwikreservoir iets lager ligt dan de bovenkant. De minimumthermometer daarentegen moet wel precies horizontaal worden opgesteld. Dit is een alcoholthermometer met gevorkt reservoir. In de vloeistofkolom bevindt zich een klein donker gekleurd staafje (meestal rood), dat aan beide kanten overgaat in een bolletje, een index. Bij daling van de temperatuur wordt de index door de holle vloeistofspiegel meegenomen; bij stijging verandert deze niet van plaats doordat de vloeistof dan om de index heen kan stromen. De onderkant van de index geeft de minimumtemperatuur aan. Na aflezing daarvan dient men de thermometer schuin te houden, zodat de index weer tegen de vloeistofspiegel wordt teruggebracht.

In de traditionele weerhut zien we ook vaak een thermograaf. Dit instrument legt de temperatuur vast op een papieren strook die één keer in de week vervangen moet worden. Het temperatuur gevoelige element in de thermograaf is een bimetaal. Het gaat om twee verschillende soorten plaatjes die aan elkaar zijn gelast. Als de temperatuur verandert, zetten de metalen in verschillende mate uit, waardoor het plaatje vervormd. De vervorming wordt vertaald naar een temperatuurverandering die vervolgens zichtbaar zal zijn op de papieren strook. Helaas gaat dit niet al te nauwkeurig waardoor ze minder geschikt zijn om de exacte temperatuur af te lezen, maar meer bedoeld zijn om het temperatuurverloop te volgen.


De maximum- en minimumthermomter zoals ze zijn opgesteld in de weerhut. Foto: Leen de Koning

Een ander element dat we kunnen meten in de weerhut is de luchtvochtigheid. In het algemeen wordt daarvoor de haarhygrometer gebruikt. De lengte van een bundel ontvette mensenharen is een maat voor de vochtigheid. De lengteverandering wordt via een overbrengingsmechanisme aan een wijzer doorgegeven die langs een schaalverdeling beweegt. De relatieve vochtigheid wordt uitgedrukt als een percentage van de maximale hoeveelheid vocht die lucht van de heersende temperatuur kan bevatten. De schaalverdeling is ingedeeld in % relatieve luchtvochtigheid. Net als met de temperatuur kan de luchtvochtigheid worden gemeten doormiddel van een papieren strook, je spreekt dan over een hygrograaf. In combinatie met de temperatuur is het een thermohygrograaf.



Niet alleen op 1.50 meter, maar ook vlak boven de grond (10cm) en zelfs aan en in de grond wordt de temperatuur gemeten. Dit is vooral in het winterseizoen heel belangrijk i.v.m. de mogelijkheid van gladheid. De traditionele weerhut wordt door de moderne techniek steeds verder naar de achtergrond verdwongen. Je ziet de opkomst van kleine weerhutjes die de waarnemingen automatisch doorsturen. U heeft ze vast wel eens zien staan langs de kant van de weg. Bij het KNMI is er geen één meteoroloog die zelf de temperatuur opmeet, dat gaat tegenwoordig allemaal automatisch. Ook bij de weeramateurs worden steeds meer draadloze weerstations aangeschaft waarbij de data gelijk op het internet gezet kan worden. Echter er zijn nog heel wat weeramateurs die iedere avond op gezette tijden naar hun weerhut lopen om de maximumtemperatuur af te “kloppen”.


Het KNMI in Vlissingen. Foto links de traditionele weerhut is vervangen door een sensorhut, foto rechts
Foto: links Ed Aldus - rechts KNMI



Overzicht van de thermometerhutten: (a) KNMI schotelhut (huidige hut), (B.) Vaisala schotelhut, © Young Gill schotelhut, (d) Young kunstmatig geventileerd (type I en type II), (e) Socrima schotelhut, (f) PVC Stevenson hut en (g) houten Stevenson hut. Van de hutten (a) en (f) is zowel een kunstmatig als een natuurlijk geventileerde versie gebruikt. (Bron KNMI)

Bron: Ed Aldus/KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 194 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 194, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden