De watervoorraden zijn na een aantal erg droge winters in de Amerikaanse staat Californië zo drastisch geslonken dat deze week de noodtoestand wordt uitgeroepen. Een aantal zeer belangrijke bekkens zijn tot nu toe nog maar voor een derde gevuld, een historisch laag peil, wat uiteindelijk grote consequenties zal hebben op de gemeenschap en het milieu. Het is namelijk niet het eerste jaar dat de droogte kritieke vormen aanneemt, dit zou het derde achtereenvolgende jaar worden.
Dit is dezelfde lokatie maar dan vorige maand. Het was daar de afgelopen tijd relatief warm, waarna veel sneeuw al weer snel verdween.
Eén van de belangrijkste waterbronnen van Californië, het Sierra Nevada gebergte, is ook dit jaar weer bedekt met zo’n dunne laag sneeuw, dat de berekende waterhoeveelheid die daaruit voortkomt slechts 60 procent van het gemiddelde is. Er is de laatste tijd wel behoorlijk wat regen gevallen in de langgerekte staat langs de Amerikaanse westkust, maar het neerslagpeil ligt nog steeds een kwart lager dan in een doorsnee jaar. De temperatuur lag daarbij de afgelopen dagen relatief hoog en de lucht was droog, waardoor ook het vocht in de bodem snel verdampte. Zo’n uitgedroogde bodem leidt op zijn beurt dan ook weer tot een verdere stijging van de temperatuur, want verdamping kost warmte. Zolang er nog genoeg vocht in de grond zit is dat geen probleem, want dan wordt de opwarming getemperd, maar zodra het vocht ontbreekt, wordt het in dit geval alleen maar warmer.
Het Sierra Nevada gebergte is één van de belangrijkste waterbronnen van Californië. De sneeuwlaag op de bergtoppen was de afgelopen jaren al niet te dik en ook dit jaar zou het water dat hieruit voortkomt slechts 60 procent van het gemiddelde zijn. Twee maanden geleden lag er nog een dun laagje sneeuw.
Australië
Ook het zuiden van Australië kampt op dit moment met extreme droogte. Zo is er bijvoorbeeld in Melbourne in een periode van 35 aaneengesloten dagen geen meetbare neerslag gevallen! Dat was sinds de droogteperiode in 1954/1955 niet meer voor gekomen. In Australië lag er een zeer standvastig hogedrukgebied in de Tasmaanse Zee en in combinatie met een tropische depressie aan de noordwestkust van Australië leidde dit tot sterke noordelijke winden, waarmee erg droge en warme lucht werd aangevoerd.
Door de droogte breidden bosbranden zich snel uit in Australie en waren ze erg moeilijk te bestrijden.
Dichter bij huis
Een voorbeeld dichter bij huis is natuurlijk de droogte in Spanje vorig jaar. De laatste winters viel daar bijzonder weinig regen, waarna de bekkens in Catatonie zelfs in de buurt kwamen van de kritische grens van 20 procent. Door de droogte kwam het waterniveau van het stuwmeer zo laag te liggen, dat het oude kerkje van Sau, dat met de ingebruikname van het stuwmeer volledig onder water verdween, weer boven het water uit kwam. Op zich gebeurt dit wel vaker, maar dan vooral tijdens droge zomermaanden. Inmiddels is de situatie daar nu volledig anders, want de afgelopen maanden is er in Spanje behoorlijk wat neerslag gevallen, waardoor de waterbekkens op veel plaatsen weer goed zijn gevuld.
Het bekende kerkje van Sau in Spanje. Als het waterreservoir gevuld is, staat hij bijna helemaal onder water. Tijdens de droogte vorig jaar in die regio, kwam hij grotendeels boven het water uit.
Droogte in Nederland
Langdurige periodes met geen neerslag komen in Nederland door veel meren en aanvoer van water door rivieren eigenlijk zelden voor. De neerslag valt in ons land veel gelijkmatiger, waardoor het maar zelden tot een echt nijpende droogte komt of de droogte zich beperkt tot maar een deel van het land. Denk bijvoorbeeld aan de extreme droogte in de noordelijke provincies vorig jaar in de lente en vroege zomer, terwijl het in het zuiden helemaal niet droog was, maar ook in het voorjaar van 2007 maakte Nederland een droogteperiode mee.
Ook in Nederland kwam vorig jaar droogte voor. Dit beperkte zich echter alleen tot in het noorden van het land. In het zuiden was het daarentegen behoorlijk nat. Foto: Karin Broekhuijsen.
In de Bilt viel in de maand april toen slechts 0,3 millimeter neerslag (en was daarmee nog één van de nattere plaatsen in Nederland!), waarmee dat meteen de droogste maand werd sinds de eerste officiële metingen. Op heel veel plaatsen viel toen zelfs helemaal geen neerslag. De droogte leidde toen niet tot grote problemen, omdat de maanden ervoor en erna juist relatief nat waren.
Bronnen: Meteo Consult, LA Times