Komende zondag begint de meteorologische lente. Deze begint niet op hetzelfde moment als de astronomische lente, maar iets eerder.
De meteorologische lente begint 1 maart op het noordelijk halfrond en op 1 september op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan respectievelijk tot 1 juni en 1 december. De reden dat de meteorologische lente eerder begint dan de astronomische lente is om praktische en om statistische, klimatologische redenen.
Het begin en einde van de astronomische lente liggen vast op 21 maart en 20 juni. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn en tijdens de lente worden de dagen langer.
In 1780 werd besloten om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Sindsdien duurt de lente dus ook drie maanden. Dit werd besloten door een van de eerste internationale weerorganisaties, onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, de Societas Meteorologica Palatina.
Of het weer ook een lentegevoel zal geven is even afwachten. Voorlopig lijkt de lente vrij buiig te beginnen, maar wel zacht.
©Weeronline
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Twaalf-tien-achtenzeventig
Duizenden mensen kwamen zondag op de eerste lentedag lammetjes kijken op de Brunssummerheide. De dieren hadden veel bekijks. Al voor de deuren om 11 uur officieel opengingen lopen de gangen vol met bezoekers met de lente in de bol.
De eerste lammetjes waren er al in januari, net voor de kougolf die velen deed hopen op een elfstedentocht. Toen het voorjaar nog heel ver weg leek. Wat maar bewijst dat een lammetje nog geen lente maakt.
Nu is de timing van moeder natuur perfect. De zon schijnt deze eerste lentedag volop. En de nog vrij nieuwe schaapskooi staat vol met Mergellanders die al volop gelammerd hebben.
Bron:De Limburger | Gewijzigd: 13 februari 2017, 09:49 uur, door Joyce.s
Vandaag is de meteorologische lente officieel begonnen en op de meeste plaatsen is het zonnig. Toch komt de natuur maar langzaam op gang dit jaar door de kou van de afgelopen maanden.
2008 extreem vroeg
Planten zoals speenkruid, gele kornoelje en sleedoorn liggen gemiddeld anderhalve maand achter op de ontwikkeling in het extreem vroege 2008. Vlinders hebben zich tot nu toe nog nauwelijks laten zien. Dat alles blijkt uit het jaaroverzicht van de Natuurkalender dat in het Nederlandse radioprogramma Vroege Vogels werd voorgesteld. Door de lage temperaturen in de afgelopen maanden ligt de natuur tussen de dertig en vijftig dagen achter op de ontwikkelingen in de vroege lente van 2008.
Bron Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 09:49 uur, door Joyce.s
Vandaag is op een weiland in de Maatpolder bij Eemnes in de Provincie Utrecht het eerste kievitsei van Nederland gevonden. Reijer Manten uit Eemnes vond omstreeks 11.45 uur het gespikkelde eitje. De vinder is als vrijwilliger aangesloten bij de weidevogelbeschermingsgroep Westelijk Eemgebied. Vorig jaar werd het eerste kievitsei ook in de Maatpolder bij Eemnes gevonden, op 3 maart. Het ei is op echtheid gecontroleerd door Landschapsbeheer Nederland en Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied.
Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2009 begonnen. Duizenden vrijwilligers van Landschapsbeheer Nederland, de Bond van Friese VogelWachten en stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met agrariers nesten van weidevogels te zoeken en waar nodig te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.
De kievit is een typische weidevogel. Het is met de veldleeuwerik een van de eerste lenteboden in het weiland. Kieviten komen algemeen voor in weilanden. Tegenwoordig wordt het eerste kievitsei twaalf dagen eerder gevonden dan in 1900. Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met de veranderingen in het klimaat.
©Landschapsbeheer