Astronomische gezien begint de lente dit jaar op 20 maart om 12:44 uur lokale tijd. In de meteorologie wordt echter een ander beginpunt gehanteerd. Hier heeft het voornamelijk statistische redenen dat de lente al op 1 maart begint.
De overgang naar de lente gebeurt voor de winterliefhebber met pijn in het hart, maar wat mij betreft begint de lente vandaag nog. Nou is het niet mijn bedoeling om de winterliefhebber tegen me in het harnas te jagen. Natuurlijk vind ik het fantastisch als het vriest dat het kraakt of als het buiten wit is van de sneeuw. Alleen het grijze winterweer is nou eenmaal niet mijn favoriet. Het invallen van de lente betekent voor mij de overgang naar meer zonneschijn, hogere temperaturen en bovenal af en toe een flinke onweersbui.
Een flinke onweersbui aan het einde van de dag maakt het geheel dan wel compleet.
Is de winter echt voorbij?
Bovenstaande kop is natuurlijk de vraag die veel mensen bezig houdt. De winter mag dan op zijn eind lopen, toch is het niet ongebruikelijk dat er nog winterse perikelen voorkomen in de lente. Onder velen zijn de spreekwoorden ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’ immers meer dan bekend. Om een antwoord te geven op bovenstaande vraag werpen wij een blik op de meest recente pluimgrafieken van het Europese model.
De temperatuurpluim laat zien dat de hogere temperaturen maar tijdelijk zien.
De temperatuurpluim laat zien dat er een duidelijke piek in de temperaturen zit tijdens het begin van de meteorologische lente. Deze piek is echter maar tijdelijk. Na maandag 2 maart gaat niet alleen de temperatuur aan de grond omlaag, maar ook de temperatuur op zo’n 1500 meter hoogte in de atmosfeer. Deze hogere temperaturen zijn dus maar tijdelijk.
Ook in de bovenlucht stroomt minder zachte lucht binnen.
Wisselvallig en onzeker vervolg?
Het vervolg van maart lijkt vervolgens alles behalve lenteachtig. Sterker nog, wisselvalligheid troef lijkt het juiste woord. Vooral de neerslag- en bewolkingspluimen laten nog een grote onzekerheid zien. De neerslagkansen variëren namelijk van 20 tot 85 procent. De bewolking betreft lijkt het erop dat er na een redelijk zonnig begin van de meteorologische lente toch meer bewolking op komt zetten, maar de zon zal hier zeker af en toe wat gaten in vinden.
De neerslagkansen lopen op de langere termijn nogal uiteen.
Ook de temperatuurpluim toont een steeds grotere onzekerheid. Op de lange termijn wordt er door sommige berekeningen namelijk nog matige vorst tijdens de nachten berekend, maar er zijn ook berekeningen die de temperatuur overdag op laten lopen tot meer dan 10 graden.
En ook de bedekkingsgraad laat een onzeker beeld zien.
Bron:MeteoConsult | Gewijzigd: 13 februari 2017, 09:52 uur, door Joyce.s