Temperatuurstijgingen hebben veel sneller negatieve milieueffecten dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van klimaatexperts van over de hele wereld, onder leiding van Joel B. Smith. Smith deed eerder klimaatonderzoek voor het Intergovernmental Panel on Climate Change, dat samen met Al Gore de Nobelprijs voor de vrede won in 2007.
Een graad verschil
Tot nu toe werd aangenomen dat een temperatuurstijging van tussen de één en twee graden ten opzichte van 1990 een vergrote kans op extreme weersomstandigheden te zien zou geven. Volgens nieuw onderzoek neemt het risico op onder andere waterschaarste, bosbranden en overstromingen echter al toe bij een stijging van minder dan een graad.
Het is volgens de onderzoekers "meer dan waarschijnlijk dat menselijke activiteit heeft bijgedragen aan de toename van hittegolven, extreme neerslag en de hevigheid van orkanen". Er wordt op gewezen dat andere onderzoekers al zeiden dat de hittegolf die in 2003 in Europa aan tienduizenden mensen het leven kostte veel minder waarschijnlijk was geweest bij een kleiner broeikaseffect.
CO2-uitstoot
Vorige week werd al bekend dat de uitstoot van koolstofdioxide een stuk sneller toeneemt dan in de jaren negentig. Sinds 2000 neemt de CO2-uitstoot met 3,5 procent per jaar toe, tegenover 0,9 procent in de jaren negentig. Dat zei Christopher Field van de Carnegie Institution for Science.
Volgens het nieuwste onderzoek zijn er aanwijzingen dat sommige bevolkingsgroepen, zoals armen en ouderen, gevoeliger zijn voor klimaatverandering dan andere, niet alleen in ontwikkelingslanden maar ook in de westerse wereld. De onderzoekers zeggen dat uit de gevolgen van orkaan Katrina en de Europese hittegolf van 2003 wel blijkt dat het vermogen tot aanpassing aan extreme weersomstandigheden kleiner is dan meestal wordt aangenomen.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:59 uur, door Joyce.s