De gletsjers aan de Spaanse kant van de Pyreneeën zullen tegen het midden van de eeuw volledig gesmolten zijn. Dat meldt het Spaanse dagblad El Païs. Het dagblad baseert zich voor de informatie op een rapport van het ministerie van Milieu.
Hoe langer hoe sneller
Sinds 1894 hebben de gletsjers op de Spaanse Pyreneeën maar liefst 88 procent van hun oppervlakte verloren. Zo bedroeg de oppervlakte van de gletsjers in 2008 nog amper 206 hectare. En de gletsjers smelten hoe langer hoe sneller. Tussen 2002 en 2008 ging 25 procent van de oppervlakte van de gletsjers verloren.
Stabilisatie
Dankzij recente strenge winters is de situatie momenteel gestabiliseerd, maar de gletsjers zelf zijn niet groter geworden. Volgens experts liggen de stijgende temperaturen en de dalende regenval aan de basis van het probleem. "Dit is een wereldwijd probleem dat niet kan worden teruggedraaid", aldus geograaf Fernando Lampre.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Onderzoekers van de universiteit van Cantabria deden in 2008 al eerder onderzoek naar de situatie van de gletsjers in de Pyreneeën, waaruit bleek dat er een grote kans bestond dat het gebergte binnen 50 jaar geen enkele gletsjer meer zou hebben. Na het horen van deze feiten liet ook het Spaanse ministerie onderzoek doen en inmiddels zijn ook zij overtuigd dat de gletsjers serieus worden bedreigd door de opwarming van de aarde.
Het hooggebergte dat zich over het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk uitstrekt is erg geliefd bij bergbeklimmers en wandelaars, maar ook wordt er de laatste jaren steeds meer geskied. Toch is de aanwezigheid van gletsjers in de Pyreneeën bij veel mensen helemaal niet bekend. Er bevinden zich in totaal 21 gletsjers in het gebergte; 10 aan de Spaanse kant van de bergen en 11 van de ijstongen liggen op Frans grondgebied. De grootste gletsjer, en meteen ook de meest zuidelijke van Europa, ligt rondom de hoogste berg, de Pico de Aneto. Deze bevindt zich op 3404 meter hoogte in het Maladeta massief.
Iets dichter bij huis ligt de Nadelhorn in de Alpen.
Onderzoek
Er is de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatsverandering op gletsjers sinds de kleine ijstijd, die plaatsvond tussen het jaar 1300 en 1860. Daaruit bleek dat de gletsjers sinds 1750 in omvang achteruit gingen, maar een nieuwe koude periode in het begin van de 19e eeuw zorgde voor enig herstel. Toch zijn er tussen 1880 en 1980 volgens wetenschappers al tenminste 94 gletsjers verdwenen en daarbij komt dat het overgebleven ijs steeds sneller smelt door oplopende temperaturen. Deze zijn in de Noord-Spaanse bergen sinds die laatste koude periode namelijk bijna een graad gestegen.
De Vignemale, ook wel de koning van de Pyreneëen genoemd, wordt door de klimaatverandering bedreigd.
De onderzoekers van het Spaanse ministerie van milieu constateerden dat van de 3300 hectare ijs die in het begin van de 20e eeuw het gebergte bedekte nog maar 390 hectare over is. De opwarming van de aarde en veranderingen in neerslagpatronen worden hiermee in verband gelegd en gevreesd wordt dat de meeste gletsjers over minder dan 50 jaar verdwenen zullen zijn.
Niet alleen de gletsjers in de Pyreneëen worden bedreigd door de klimaatverandering, maar ook bijvoorbeeld de Perito Moreno in Zuid-Amerika is een bekend voorbeeld.
Niet alleen de Pyreneeën
Het zijn echter niet alleen de gletsjers in de Pyreneeën die worden bedreigd door de klimaatverandering. Ook de gletsjers in Patagonië, Argentinië, maar ook in andere delen van het Andesgebergte in Zuid-Amerika (zie foto hierboven) en op andere plaatsen in de wereld blijken met een enorme snelheid te smelten. Dit heeft uiteindelijk grote gevolgen voor het waterbeheer. Het water dat bij het smelten van het ijs versneld vrijkomt, kan leiden tot overstromingen, maar ook de zeespiegelstijging is hierbij een bekend gevaar.
Bron Meteo Consult