Komeet Lulin is deze en volgende maand met een goede verrekijker of telescoop te zien aan de avondhemel. C/2007 N3, zoals de komeet in wetenschappelijke kringen heet, is groen en deze week het helderst, zei een woordvoerder van stichting De Koepel. De komeet bevindt zich in de buurt van de planeet Saturnus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.
''Het is een groenig neveltje tussen de sterren en niet met het blote oog te zien.'' Dinsdag komt Lulin het dichtst bij de aarde, op een kleine 62 miljoen kilometer afstand.
Wolkendek
Het weer werkt echter niet erg mee deze week. Alleen komende nacht breekt het wolkendek af en toe open. De rest van de week ziet het er somber uit door de vochtige atmosfeer, aldus een woordvoerder van het KNMI.
In maart 'reist' de komeet door het sterrenbeeld Kreeft naar Tweelingen. Vanaf de aarde is alleen de zijkant van de komeet te zien. Lulin beweegt zich ongeveer in hetzelfde baanvlak als de aarde rond de zon, maar in tegenovergestelde richting.
De Chinese student Quanzhi Ye ontdekte de komeet op 11 juli 2007 tijdens zijn werk in de Lulin-sterrenwacht in Taiwan.
©Nu.nl | Gewijzigd: 25 april 2017, 15:43 uur, door Joyce.s
Vanaf deze week is de bizarre komeet Lulin aan de avondhemel te zien, zo heeft de Volkssterrenwacht Urania vandaag meegedeeld.
Komeet C/2007 N3 Lulin werd in juli 2007 ontdekt in een Taiwanese sterrenwacht. Momenteel bereikt het hemellichaam zijn kleinste afstand tot de Zon. Het is helder genoeg om met een kleine verrekijker waar te nemen.
Op een donkere plaats - wat volgens Urania door de lichtvervuiling zo goed als onmogelijk in Vlaanderen is geworden - is de komeet zelfs met het blote oog zien.
Tot einde van de maand
C/2007 N3 Lulin is reeds aan het begin van de avond zichtbaar in het sterrenbeeld Leeuw, niet ver van de planeet Saturnus. Later op de avond staat Lulin hoger aan de hemel, en dus beter zichtbaar.
De komende dagen schuift de komeet onder de sterren van de Leeuw door. De periode van optimale zichtbaarheid duurt tot het einde van de maand. Daarna begint het Maanlicht te storen.
Om de groene kleur en de staart van de komeet te kunnen zien, is wel een redelijk grote telescoop nodig, zegt de Volkssterrenwacht.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 25 april 2017, 15:44 uur, door Joyce.s