Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:56

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:55

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 07:49:55

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 03:49:31

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 03:49:31

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 03:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 00:47:23
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
23 februari 2009, 13:19 uur | Bericht #25536
Voorboden klimaatomslagen onderzocht

Hoe kon de Sahara 5.500 jaar geleden zo snel ontstaan en waarom eindigde de laatste ijstijd in een periode van slechts jaren? Een Nederlandse onderzoeker denkt dat dramatische klimaatveranderingen worden voorafgegaan door zichtbare verschijnselen. Het klimaatsysteem van de aarde is metastabiel: kleine veranderingen in de aansturende factoren worden gecompenseerd door buffers, zoals de oceanen die CO2 en warmte opnemen.



Maar zodra drempelwaarden zijn overschreden treden positieve terugkoppelingen in werking die juist zorgen voor versnelling van het proces en abrupte verschuivingen in het klimaat. En voorbeelden uit het verleden, zoals de plotselinge verwoestijning van Noord-Afrika 5.500 jaar geleden of de opwarming na de laatste ijstijd zijn voorafgegaan door speciale veranderingen in neerslag en temperatuur, zegt Marten Scheffer, hoofd van de Wageningse leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer.

Tekenen
Dat inzicht wordt nu gebruikt om deze ‘eerste tekenen’ op te sporen en daarmee een waarschuwingssysteem voor bijvoorbeeld naderende droogten te ontwikkelen. Met zo’n systeem kan wellicht worden voorspeld wanneer onomkeerbare veranderingen, de zogeheten tipping-points, zullen plaatsvinden, aldus Scheffer.

Elastiek
In het verleden zijn plotse veranderingen vaak voorafgegaan door een kortstondige afname in de natuurlijke fluctuaties, een verschijnsel dat Scheffer vergelijkt met een rubberen band die elasticiteit verliest, alvorens te knappen. Hij zal zijn onderzoeksresultaten in december presenteren tijdens de grote klimaattop in Kopenhagen. Onder klimaatwetenschappers bestaat twijfel over de toepasbaarheid van parallellen tussen het recente verleden en de toekomst.

De overgang van ijstijden naar gematigde perioden vond onder andere omstandigheden plaats dan de huidige temperatuurstijging, die een geheel nieuwe, warmere periode inleidt. Waar klimaatverandering ophoudt zodra het systeem naar boven schiet is volgens hen, op basis van paleogegevens, niet te zeggen.

Eoceen
De belangrijkste vergelijking uit het verleden vinden onderzoekers 55 miljoen jaar terug: op de grens tussen het Paleoceen en het Eoceen. Mogelijk als gevolg van een periode van intens vulkanisme, steeg de aardse CO2-concentratie. Dit veroorzaakte opwarming van de oceanen, waardoor op zeer grote schaal methaanhoudende gashydraten vrijkwamen. Het extra methaan zorgde voor een verdere versterking van het broeikaseffect. Het is een van de positieve terugkoppelingen in het klimaatsysteem, die ook nu weer kunnen optreden.

Massa-extinctie
In de geologisch korte periode van ‘slechts’ 20.000 jaar steeg de gemiddelde temperatuur op aarde toen met 6 graden, met de laatste grote massa-extinctie tot gevolg. De huidige temperatuurstijging verloopt echter nog aanzienlijk sneller. En een gemiddelde temperatuurstijging van 6 graden wordt ook nu voor mogelijk geacht. Volgens de laatste World Energy Outlook van het IEA zal de vereiste broeikasconcentratie bij voortzetten van de huidige (versneld) stijgende CO2-uitstoot aan het einde van deze eeuw al worden bereikt – een ongekend snelle verandering in de geschiedenis van het aardse klimaat.

© Hier.nu | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 401 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 401, lezen 22 mensen het topic "Foto-Spel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden