Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 februari 2009, 14:03 uur | Bericht #25470
Voorjaarstrek begint

Ze komen weldra terug; vogels die hebben overwinterd in Afrika. Wie de kijker ter hand neemt ziet de komende tijd geleidelijk koekoeken, boerenzwaluwen, gierzwaluwen, ooievaars, visdieven, houtduiven en vele andere vogels arriveren. Het is een prachtspektakel, waarbij weersomstandigheden ook een rol spelen.

Volgens schattingen van de landelijke werkgroep vogeltrektellen (LWVT) trekken er in het voorjaar ongeveer 50 miljoen vogels zichtbaar over Nederland. Maar lang niet alle gevederde vrienden komen op zichthoogte voorbij suizen. Een deel arriveert gedurende de nachttrek en een deel vliegt op grotere hoogte en daarmee buiten het bereik van de telescopen. In totaal lijken er daardoor ongeveer 100 tot 150 miljoen vogels over ons land te vliegen tijdens de (vroege) lente.


De lepelaar verblijft in de wintermaanden veelal langs de West-Afrikaanse kust. Nederland is het noordelijkste land in Europa waar deze vogel broedt. Ze zijn goed te herkennen aan hun lepelvormige snavel en hun waadgedrag op zoek naar voedsel in ondiep water.

Innerlijke onrust
Het blijft een mysterieus iets; de vogeltrek. Zo ontzettend veel kilometers worden afgelegd, door vaak maar kleine vogeltjes. In het najaar verplaatsen zich zo miljoenen vogels zuidwaarts om de koude winter te ontvluchten, waarna ze dezelfde route wederom terug volgen noordwaarts, in het voorjaar.

Het lijkt in januari tot en met april bij de in Afrika overwinterende vogels allemaal te beginnen met veranderende daglengten en met een specifieke innerlijke onrust. Dat laatste gaat om een intern proces bij de vogels, in het Duits ‘zug-unruhe’ genoemd. Tegelijkertijd vinden allerlei biologische omschakelprocessen plaats om de vogel klaar te stomen voor de enorm lange reis die weldra zal worden ondernomen, zoals de rui die in gang wordt gezegd en een gedragsverandering die leidt tot het volvreten en een ander metabolisme.


2009 is het jaar van de visdief. SOVON en Vogelbescherming Nederland willen daarmee extra aandacht aan deze soort geven, die bovendien op de Rode Lijst staat. De visdief is in ons land van ongeveer april tot november.

Het exacte moment waarop de vogel zijn overwinteringsplek verlaat om de grote vlucht aan te vangen, hangt af van de mate van gereedheid . Als de vogel er lichamelijk klaar voor is, gaan de weersomstandigheden van dat moment een rol spelen. Rustig weercondities worden geprefereerd, met een voorkeur voor rugwinden. Migrerende roofvogels zijn grotendeels afhankelijk van thermiek en zullen op een sterk thermische dag vertrekken, zodat ze zonder te hoeven klapwieken hoog kunnen stijgen en van thermiekbel naar thermiekbel kunnen zweven.

Ieder z’n trek
Eén ding maken alle onderzoeken op dit gebied duidelijk; iedere vogel heeft de trek die bij zijn levenswijze past. Steltlopers die in grote groepen trekken en zijn aangewezen op wadgebieden, hebben een heel ander trekbeeld dan zangvogels. Zangvogels trekken vooral in de ochtend. Havik, arend en ooievaar hebben dagwarmte nodig voor hun verplaatsing en zijn dus alleen overdag te zien. Vogels als zanglijster, grasmus en zwartkop zijn voornamelijk ’s nachts aan het vliegen. In de vroege ochtenden zal de waarnemer vooral vinken en piepers door de kijker zien.

De hoogte waarop gevlogen wordt is deels soortafhankelijk en deels weersafhankelijk. Bij een stevige staartwind/rugwind gaan ze hoger vliegen. Dus, als er zuidelijke tot zuidwestelijke winden waaien op de dag dat u het veld ingaat met de telescoop, zult u minder trekkers zien dan bij tegenwind. Bij noordelijke tot noordwestelijke winden gaan de vogels veelal laag vliegen en zijn ze beter in beeld te krijgen. Zolang de tegenwind niet al te sterk is, blijven de vogels in de lucht en niet zelden zijn er dan hoge concentraties van trek langs de Noordzeekust. Blijft er gedurende lange tijd in onze omgeving een straffe en koude noordenwind blazen, dan wordt de noordwaartse trek wel enigszins opgehouden.


Deze ganzen zijn geen zomergasten, maar juist wintergasten. Straks vertrekken ze weer noordwaarts, naar hun broedgebieden.

Oponthoud ‘en route’ kan ook optreden door slechte weercondities zoals stevige regen. Over het algemeen prefereren de vogels hogedrukweer. Het land is dan beter te zien en de navigatie wordt vergemakkelijkt. Maar ja, lange-afstands-vliegers weten uiteraard niet hoe het weer onderweg zal zijn. Ze moeten daar ter plekke op reageren.

Komende tijd
Voorlopig hebben we in Nederland met een aanlandige wind te maken, westelijke winden. Er bevindt zich een hogedrukgebied ten westen van ons en de weercondities in Portugal, Spanje en noordwestelijk Afrika zijn veelal zonnig en kalmpjes. Richting donderdag en vrijdag komen er wel enkele buien opzetten rondom de Straat van Gibraltar, een bekende oversteekplek voor vogels uit Afrika. Een stuk onrustiger is het voor trekkers die vanuit andere Afrikaanse delen via zuidoostelijk Europa noordwaarts vliegen. In Italië, Griekenland, Turkije en ook omgeving Israel zijn er nogal wat heftige regen- en onweersbuien actief. Bovendien gaat daar een paar etmalen een straffe wind waaien. De miljoenen trekkers over Turkije en de Bosporus krijgen daarbij ook nog eens met sneeuwbuien te maken.

Bronnen: Meteo Consult; vogelbescherming; Vogeltrek over Nederland
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 655 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 655, lezen 8 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden