Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Kikimero
Lid
Woonplaats:
Berichten: 789
Lid sinds: 3 jul. 2008
17 februari 2009, 14:10 uur | Bericht #25270
Lawinegevaar

De krokusvakantie, of ook wel de voorjaarsvakantie, is een periode die erom bekend staat dat veel Nederlanders richting de skipistes vertrekken. Dit jaar is er in deze periode in de bekende wintersportgebieden flink wat sneeuw gevallen, dus vrijwel overal kan er volop geskied worden. De meeste gemarkeerde pistes worden beschermd door speciale hekwerken of een bos, waardoor de kans op lawines zeer klein is. De echte avonturiers zoeken hun heil echter niet op de reguliere pistes, maar binden hun ski’s of snowboards liever onder op een onofficiële piste, ofwel off-piste. Deze routes zijn vaak niet beschermd door een hekwerk of een bos, waardoor de kans om daar een lawine tegen te komen of te veroorzaken erg groot is.


Een gigantische lawine op de Baltoro Glacier in de het hooggebergte de Karakorams. Foto: Rene de Bos.

Jaarlijks komen er meer dan honderd mensen om het leven door lawines. Off-piste skiërs of snowboarders, maar ook (vaak ervaren) bergbeklimmers en wandelaars worden vaak ineens verrast door een enorme sneeuwmassa die de berg af komt rollen. Soms zijn ze zelf de veroorzaker, maar hebben dit zelf niet eens in de gaten. Het hoeft soms namelijk maar een schreeuw te zijn naar je klimpartner of skipartner, waardoor de sneeuwlaag zich van de onderliggende laag los ‘trilt’. Soms ontstaan lawines echter ook spontaan, in bijvoorbeeld een grote hoeveelheid vers gevallen sneeuw die zijn eigen gewicht niet meer kan dragen.


Collega Casper Hootsen fotografeerde dit jaar zelf een beginnende lawine in Champagnie, Frankrijk. Er viel in 1 nacht meer dan 50 centimeter sneeuw op 2 kilometer hoogte.

Opbouw sneeuwlaag
De opbouw van een sneeuwlaag in de bergen wordt beïnvloed door hoeveelheden gevallen sneeuw en de structuur die de sneeuw heeft. Een laag sneeuw die al langer ligt, heeft vaak een vastere structuur dan een verse laag. Ook weersaspecten spelen echter in de structuurvorming mee. De temperatuur, zon en wind hebben allemaal invloed op lawinegevaar. Wind en een lage temperatuur kunnen er in combinatie met een relatief dunne sneeuwlaag voor zorgen dat er een zwakke onderlaag of tussenlaag ontstaat. Dit kan een laag zijn met een losse structuur (poederachtig) of juist een ijzige laag waarop vers gevallen sneeuw zich slecht hecht en waarop de nieuwe sneeuwlaag makkelijk kan verschuiven.


Een lawine in de Italiaanse Alpen. Bron: dag.nl.

Hellingsgraad
Naast de opbouw van de sneeuwlaag is ook de steilheid van de piste of helling van invloed. Met betrekking tot de hellingsgraad gelden de regels dat er op een helling van 20 graden geen grote kans is op lawines. De helling is dan gewoonweg te vlak. Een helling van meer dan 60 graden is juist te steil, waardoor er ook daar een niet al te grote kans op lawines bestaat. Maar alles wat tussen die 20 en 60 graden zit, is kritisch wat betreft lawines. Afhankelijk van het soort sneeuw neemt de kans op een lawine verder toe of af.

Soorten lawines
Er zijn verschillende soorten lawines, bijvoorbeeld stoflawines, natte sneeuwlawines, schuiflawines en breuklawines, maar degene die in de wintersportgebieden de meeste slachtoffers maakt is toch wel de sneeuwlawine. Deze is onder te verdelen in 3 hoofdtypen en wel: een losse sneeuwlawine, de zogenaamde ‘Schneebrett lawine’ en de natte sneeuwlawine.


Nog een flinke lawine.

Een losse sneeuwlawine kan ontstaan als er meer dan 2 centimeter sneeuw per uur valt en er een nieuwe sneeuwlaag van meer dan 30 centimeter wordt gevormd. Als het daarbij kouder is dan -15 graden Celsius duurt het extra lang voordat een sneeuwlaag stabiel of vast genoeg is (ofwel ‘zet’). Is de stabiliteit net niet vast genoeg en valt er opnieuw een laagje sneeuw of neemt de belasting op de sneeuwlaag toe, door bijvoorbeeld een wintersporter, kan de verse sneeuwlaag gemakkelijk gaan schuiven.

Vormt zich tussen sneeuwlagen een wat zwakkere laag, door bijvoorbeeld veel wind of dooi, zoals eerder besproken, kan er gemakkelijk een Schneebrett lawine ontstaan. De sneeuwlaag lijkt stevig genoeg te zijn, maar die bedrieglijke zwakke tussenlaag kan ervoor zorgen dat de daar bovenliggende ‘wel stabiele laag’ ineens volledig kan gaan schuiven. Dit type lawine maakt in de bekende skigebieden vaak veel slachtoffers.


Skiers, snowboarders, bergbeklimmers en wandelaars veroorzaken zelf soms onwetend een lawine. Foto: Rogier van Rijn.

Een ander type sneeuwlawine is de natte sneeuw lawine. Deze komt vooral in de late winter of in het voorjaar voor. Door dooi wordt de toplaag van het sneeuwdek nat, waardoor dit gemakkelijk kan gaan glijden. Dit soort lawine ontstaat vaak omdat de dooi vaak niet wordt opmerkt door veel wind in combinatie met temperatuurstijging. Een aanduiding voor dit soort lawines zijn ‘sneeuwballen’ die spontaan naar beneden komen rollen.

Gevaar
Ondanks vele veiligheidsmaatregelen neemt het aantal lawineslachtoffers, door een toenemend aantal wintersporters en hun onwetendheid van de gevaren van lawines, toe. Ga dus niet zomaar de bergen in, maar bereid je voor en informeer goed naar de omstandigheden die er op dat moment in uw wintersportgebied gelden.

Bronnen: Meteo Consult, Het Weer Magazine
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.561 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 299 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 299, lezen 7 mensen het topic "Sneeuw Golf van Mexixo leidt tot storm Eowyn Ierland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden