Hevige sneeuwval verlamt dinsdag het verkeer in grote delen van Zuid-Duitsland en in de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland. De Duitse politie heeft dinsdag aangeraden af te zien van deelname aan het verkeer in Zuid-Duitsland indien dat niet strikt noodzakelijk is.
Sneeuwmassa's en geslipte auto's blokkeren het verkeer op talrijke plaatsen, vooral in Baden-Württemberg, zuidelijk Beieren en ten noorden van de hoogste bergkammen van de Alpen in Oostenrijk en Zwitserland. Daar zijn bovendien talrijke wegen afgesloten wegens lawinegevaar.
Hinder
De Duitse automobielclub ADAC voorziet dat het woensdag niet meer zo sneeuwt, maar dat lost niet veel op. Het wordt kouder in de regio en het verkeer blijft de komende dagen ernstige hinder ondervinden van het winterweer, waarschuwt de ADAC.
© ANP
Gladheid door verse sneeuwval heeft in grote delen van Duitsland en Zwitserland tot honderden verkeersongelukken geleid. In Duitsland vielen twee doden en tientallen gewonden. In Zwitserland raakten enkele mensen gewond en was er verder vooral blikschade.
De Duitse meteorologische dienst waarschuwde voor twintig tot veertig centimeter sneeuw, gevolgd door vijf tot twaalf graden vorst, aan de rand van de Alpen kan het plaatselijk zelfs twintig graden vriezen. De kou komt uit Zweden en Finland. Daardoor viel zelfs aan de Oostzeekust een flink pak sneeuw.
©Hln
De Alpen krijgen opnieuw sneeuw, maar de hoeveelheden zijn minder dan eerder deze week. In delen van Oostenrijk en Tsjechië wordt zo'n 10 tot 25 cm verwacht. Het Alpengebied beleeft een sneeuwrijke winter. In december viel hier zelfs extreem veel sneeuw.
Het sneeuwde begin deze week vooral het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Op veel plaatsen kwam er binnen een etmaal een halve meter bij. Zelfs in het Duitse Middelgebergten ligt lokaal meer dan een meter, in de dalen in het zuiden zo'n 70 cm.
©KNMI
In het zuiden van Duitsland staat vrijdagmiddag in de omgeving van München ongeveer 50 kilometer file richting de wintersportgebieden. In de loop van vrijdagavond gaat het in Zuid-Duitsland en de wintersportgebieden weer sneeuwen. Meteorologen verwachten ongeveer 20 centimeter neerslag.
De ANWB adviseert wintersporters die zaterdag vanuit Oostenrijk en Duitsland naar huis willen rijden of extra vroeg op pad te gaan of pas later zaterdagmiddag te vertrekken. Op die manier kan eventueel drukte en vertraging worden voorkomen.
©De Pers
Aan sneeuw geen gebrek in de Europese skigebieden. En vooral aan de noordflanken van het Alpenmassief komt er dezer dagen weer een flink pak bij. Op zich is de intensiteit dit keer niet heel groot, wel de duur ervan. Vrijdag begon het weer te sneeuwen. Tussen hogedrukwerking langs de westflanken van ons continent en een uitloper van lagedrukwerking in de bovenlucht vanuit het noorden via Polen richting Griekenland, trok een storing via onder meer de Noordzee Europa binnen.
Niet hard, wel langdurig
Héél erg hard sneeuwt het dus niet. En de komende dagen blijft meestal dat zo. Toch valt er regionaal in totaal weer behoorlijk wat sneeuw bij. Vooral in Zuidoost-Duitse Alpen en in Oostenrijk (aan de noordflanken van het Alpenmassief) sneeuwt het langdurig.
Stau
Vooral later op zondag wordt de neerslag tijdelijk wél weer even wat intensiever, wanneer een nieuw front meegevoerd in een noordwestelijke tot noordelijke stroming het gebergte bereikt.
Zondag
Bij ons levert dezelfde storing ook neerslag op – regen, maar zoals het er zaterdagmiddag naar uitzag, niet zo heel veel (een paar millimeter regen). En dat geldt ook in de lager gelegen delen van Duitsland. Maar ter hoogte van het Alpenmassief neemt de neerslagintensiteit toe.
De komende dagen sneeuwt het vooral in het zuidoosten van Duitsland en in Oostenrijk langdurig aan de noordflanken van de Alpen. Met een aanhoudende noordelijke stroming komt het tegen de bergketen aan tot langdurige sneeuwval; geproduceerd als het ware door de bergketen zelf. Op bovenstaande afbeelding de stroming op 5 kilometer hoogte en de verwachte neerslagtotalen voor deze zaterdag. Er is gekozen om de stroming op 5 kilometer hoogte te laten zien (in plaats van bijvoorbeeld die op de voor de stuwing belangrijkere hoogte van 1500 meter) omdat dit een duidelijker beeld geeft. De stroming op zo'n 1500 meter is niet zo eenduidig. Dat komt door de verstoring van de stroming door de bergen - de bergen die dus ook de opstuwing veroorzaken. Onderaan deze pagina staat voor de volledigheid de stroming op circa 1500 meter weergegeven.
De lucht móet namelijk op de één of andere wijze de bergen passeren. De lucht doet dat voor het overgrote deel door eroverheen (in plaats van er langs) te stromen. Deze optilling, opstuwing van de lucht (ook wel stau genoemd), resulteert in toenemende neerslagintensiteit. En dat betekent dus een verheviging van de sneeuwval.
Maandag trekt het front weg, maar ook daarna blijft het tot en met een deel van dinsdag naar verwachting langdurig – meestal licht – sneeuwen. Neerslag, grotendeels getriggerd door de opstuwing van lucht tegen het Alpenmassief. In Oostenrijk en het zuidoosten van Duitsland is daarbij de invloed van het hogedrukgebied boven de westflanken van ons continent het kleinst; en de invloed van de lagedrukwerking even ten oosten van de Alpen relatief groter dan in de westelijke gedeelten van de Alpen.
Maandag
De eerste horde de meeste sneeuw
Al met al blijft het tot op dinsdag met hoogstens korte tussenpozen doorsneeuwen in het oostelijke gedeelte van de Alpen. Aan de afbeeldingen hiernaast valt op dat de eerste flinke horde, de Beierse Alpen en deels ook de Noord-Tiroler Alpen, de Salzburger Alpen en de Oostenrijker Alpen, de meeste neerslag opvangen. Terwijl bijvoorbeeld de toch weer een stuk hoger gelegen noordhelllingen van de Hohe Tauern net iets minder sneeuw te verwerken krijgt. Dat komt doordat tegen de iets lagere bergruggen ten noorden van de Hoge Tauern, al ‘teveel’ van het vocht ‘verloren’ wordt.
Dinsdag
Dinsdag. De stroming op circa 1500 meter hoogte. De stroming wordt verstoord door de bergketen.
Overigens is dit voor de Hohe Tauern eigenlijk alleen maar gunstig, want aan sneeuw is op dit moment geen gebrek in de Alpen en het lawinegevaar is in veel gebieden groot. De meeste skieërs zullen vooral wachten op de zon. De zon die aan de andere kant van het Alpenmassief, de zuidkant, de afgelopen dagen behoorlijk goede zaken heeft gedaan. En dat is de aanstaande periode niet anders. Vanaf woensdag zien we vanuit het westen ook een weersverbetering voor de noordflanken van de Alpen.
Bron: Meteo Consult