Klimaatverandering kan beter worden afgeremd als niet alleen de hoeveelheid broeikasgassen wordt teruggedrongen, maar ook de uitstoot van roet wordt aangepakt, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.
Het terugdringen van de vervuiling met donkere roetdeeltjes kan de wereldwijde temperatuurstijging temperen. Want ook de waargenomen toename van deze koolstofresten, die in grote hoeveelheden vrijkomen bij onvolledige verbrandingsprocessen, levert een belangrijke bijdrage aan de huidige opwarming.
Albedo
De minuscule zwevende deeltjes maken de atmosfeer en het aardoppervlak iets donkerder. De albedo, het weerkaatsingsvermogen van de aarde, neemt daardoor af, waarbij een groter deel van de inkomende zonne-energie in warmte wordt omgezet. Vooral wanneer roetdeeltjes neerslaan op sneeuw en ijs rond de polen is het effect groot.
Filters
NASA pleit er nu voor om naast CO2-reducties ook de uitstoot van roet terug te dringen. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen, stellen de Amerikanen. Zo blijft de CO2 die wij nu uitstoten zo'n honderd jaar actief, terwijl roetdeeltjes al na korte tijd uit de atmosfeer vallen. De hoeveelheid roet terugdringen kan de opwarming dus direct temperen. Daarnaast hebben veel landen al enige ervaring met het effectief verminderen van de roetuitstoot, onder andere met betere industriële filters.
Gezonder
Zo'n beleid heeft bovendien een positief effect op de volksgezondheid. Roetdeeltjes, onder andere afkomstig uit uitlaatgassen, bevatten tot 40 verschillende kankerverwekkende stoffen. Daarnaast kunnen ze ademhalingsproblemen en hartklachten veroorzaken. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan twee miljoen mensen door roetvervuiling. In Nederland wordt de hoge concentratie fijnstof in verband gebracht met 10.000 sterfgevallen per jaar.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:13 uur, door Joyce.s