Zelfs wanneer de uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk stopt, is het weinig waarschijnlijk dat het klimaat de volgende duizend jaar stabiliseert. Momenteel absorberen de relatief koele oceanen nog veel extra warmte uit de atmosfeer. Zodra deze buffer is overwonnen kan de atmosfeer zijn overtollige warmte niet meer kwijt.
Onze planeet zal daarom, afhankelijk van de CO2-concentratie, versneld opwarmen tot een nieuw basisniveau, stellen klimatologen, onder leiding van Susan Solomon, verbonden aan de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Duizend jaar
Volgens NOAA zullen hogere temperaturen tenminste duizend jaar aanhouden, zelfs wanneer de mondiale CO2-uitstoot vandaag tot nul wordt gereduceerd. En terwijl de oceanen nu nog veel van de opwarming maskeren, zouden ze in de toekomst zelfs het temperatuureffect van een eventuele daling van de CO2-concentratie teniet kunnen doen.
De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Droog, voor altijd
In het artikel, "Onomkeerbare klimaatverandering door CO2-uitstoot", worden nog meer gevolgen van global warming en CO2 genoemd. Zo stellen de onderzoekers dat veel gebieden te maken krijgen met permanent veranderende neerslagpatronen.
Grootschalige en onomkeerbare verdroging zal vooral plaatsvinden in de oostelijke Amazone, zuidelijk Afrika, Australië, zuidelijk Azië, Mexico en het westen en zuiden van de Verenigde Staten en het gehele Middellandse Zeegebied.
Zeespiegel
Ook zeespiegelstijging zal volgens de onderzoekers voorbij bepaalde drempels voor tenminste 1.000 jaar onomkeerbaar zijn. Wanneer de concentratie broeikasgassen deze eeuw nog de 600 CO2-equivalenten heeft bereikt zal alleen al de 'thermische expansie', het uitzetten van warmer water, zorgen voor een zeespiegelstijging van mogelijk één meter. De smelt van gletsjers en ijskappen wordt daarbij nog volledig buiten beschouwing gelaten.
In het eerder conservatieve scenario van het Internationaal Klimaatpanel IPCC wordt deze concentratie in de tweede helft van de 21e eeuw bereikt. Het doel van het internationale klimaatverdrag is evenwel de concentratie van broeikasgassen te beperken tot maximaal 450 ppm.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:13 uur, door Joyce.s