Door de extreme droogte zitten vier miljoen Chinezen zonder water. De Chinese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen regio's. De staatsraad trekt 300 miljoen yuan (34 miljoen euro) uit voor noodhulp.
Oogsten
Alle middelen worden nu ingezet om de oogsten te beschermen. Vooral de landbouw is zwaar getroffen. De helft van het wintergraan is al getroffen door de droogteperiode. De velden moeten dringend geïrrigeerd worden. Hulpverleners worden ingezet om drinkwater voor mens en dier te voorzien.
Peking
In de hoofdstad Peking heeft het al meer dan 100 dagen niet meer geregend. Buiten de bevoorrading door hulpverleners, zal er ook geprobeerd worden om regen op te weken door wolken te injecteren.
Weerbericht
De situatie zal niet snel verbeteren. Voor de komende tien dagen voorspelt de weerman nog steeds geen regen. "De duur, de omvang en de uitwerkingen van de droogte zijn zeldzaam", zei de baas van de meteorologische dienst Zheng Guoguang, volgens China Daily.
bron: hbvl.be
Wegens een droogteperiode van "historische omvang" heeft de Chinese regering de noodtoestand in de getroffen regio's afgekondigd. Staats- en partijleider Hu Jintao riep de lokale overheden op, de strijd aan te binden met de ergste droogte in jaren. De staatsraad stelde 300 miljoen yuan (34 miljoen euro) bijkomende noodhulp bij de eerder al 100 miljoen yuan verleende hulp ter beschikking.
Vier miljoen Chinezen zonder water
Ongeveer vier miljoen mensen zitten zonder water. De droogte bedreigt het wintergraan in acht provincies. Bijna de helft van de winterse graanproductie is getroffen. Bijna 1,85 miljoen stuks vee lijdt onder het gebrek aan water.
Oogsten beschermen
Met het uitroepen van fase twee van de noodtoestand worden de lokale overheden opgedragen met alle middelen de oogsten te beschermen. Ook werden noodplannen in werking gesteld. Vooral de landbouwers, die hun velden moeten irrigeren, moeten geholpen worden. Tienduizenden helpers moeten geactiveerd worden om drinkwater voor mens en dier te garanderen. Speciale financiële hulp moet ter beschikking gesteld worden van bijzonder arme gebieden. Er zal ook geprobeerd worden om regen op te wekken, waarbij wolken zullen geïnjecteerd worden.
Geen weersverbetering
Een verbetering van het weer is niet in zicht. In de getroffen regio's wordt voor de komende tien dagen geen regen voorspeld. De noodtoestand werd uitgeroepen in Henan, Anhui, Shanxi en Shaanxi. Ook Shandong, Hebei, Gansu, Jiangsu en de regio's Hubei en Hunan zijn getroffen. In vele gebieden is de neerslag 70 procent geringer dan normaal. "De duur, de omvang en de uitwerkingen van de droogte zijn zeldzaam", zei de baas van de meteorologische dienst Zheng Guoguang, volgens China Daily.
Graanproductie lijdt onder droogte
In de Centraal-Chinese provincie Henan is het vijf decennia geleden dat de droogte zo erg was. Daar is 63 procent van de graanvelden getroffen. Ook de provincie Anhui lijdt zwaar onder de uitblijvende regenval. De graanproductie in de bijzonder door de droogte lijdende regio's van beide provincies kan met 20 procent terugvallen. In de hoofdstad Peking heeft het al meer dan 100 dagen niet meer geregend, wat al 38 jaar niet meer gebeurd was.
©Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:22 uur, door Joyce.s
Wegens de aanhoudende droogte heeft de Chinese regering de noodtoestand in de Centraal-Chinese provincies Henan en Anhui en langs de Gele Rivier in de hoogste fase gebracht. Al 15 provincies zijn door de ergste droogte van de afgelopen 50 jaar getroffen. Het uitblijven van regen bedreigt de oogsten op meer dan 10 miljoen hectare land.
Verwacht wordt dat vijf procent van de graanproductie verloren gaat. In enkele regio's als Henan en Anhui kan mogelijk tot twintig procent minder dan vorig jaar geoogst worden. In de meeste delen van Noord- en Centraal-China valt er 50 tot 70 procent minder regen dan normaal.
Ongeveer 4,29 miljoen mensen en maar dan twee miljoen stuks vee gaan gebukt onder een tekort aan drinkwater.
©Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:23 uur, door Joyce.s
In de strijd tegen de extreme droogte in noordelijke en centrale provincies van China zijn wolken beschoten om het te doen regenen en wordt rivierwater omgeleid, zo heeft het officiële persbureau Xinhua zondag gemeld.
In zeven provincies zijn bijna 3.000 granaten en raketten afgevuurd om wolken uiteen te halen en het te laten regenen, aldus het Chinees meteorologisch instituut. Tevens wordt water omgeleid van de twee langste rivieren van China, de Yangtze en de Gele Rivier.
In eerdere berichten luidde het dat de regering al 12,7 miljard dollar aan hulp heeft uitgetrokken voor de meer dan 10 miljoen hectare landbouwgrond die kreunen onder extreme droogte. Zowat 4,29 miljoen mensen en zowat twee miljoen stuks vee hebben een tekort aan drinkwater.
Bron: de Standaard
Aanhoudend watertekort is de grootste bedreiging voor de Chinese landbouwproductie in deze eeuw, zeggen toonaangevende Chinese klimaatwetenschappers. Ze voorspellen dat de droogte tientallen jaren zal aanhouden en de landbouwproductie met 5 tot 10 procent zullen doen teruglopen.
China kende deze winter de ergste droogte in decennia. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw werd meer dan tien miljoen hectare landbouwareaal getroffen en lijden minstens 3,46 miljoen mensen gebrek aan water. De uitblijvende neerslag is een bijkomende slag voor de boeren in een al erg droge regio, waar de waterconsumptie piekt door intensieve landbouw, industrie en een snel groeiende stadsbevolking. Het noorden van China is goed voor 40 procent van de bevolking van het land, een groot deel van de industrie en de helft van het Chinese landbouwareaal, maar heeft amper 20 procent van het water.
Lin Erda, een gezaghebbende klimaatwetenschapper van het ministerie van Landbouw, zegt dat hij en zijn collega’s er niet uit zijn welke rol de klimaatverandering precies speelt, maar dat ze er wel van overtuigd zijn dat er een belangrijk verband is. Volgens een overheidsstudie uit 2007 kan het land door de klimaatverandering vreemd genoeg 7 tot 10 procent meer neerslag krijgen. “Toch zal het noorden van het land blijven kampen met een watertekort, omdat het waterverbruik enorm gestegen is in de voorbije jaren en die trend zal aanhouden door de hogere temperaturenâ€, zegt Lin in de Chinese krant China Daily.
De stijgende temperaturen treffen een steeds groter landbouwareaal in China. “De recente droogte, de ergste in een halve eeuw, is een belangrijke waarschuwingâ€, zegt Lin. “Als de klimaatverandering doorgaat, verwachten we frequentere en meer schadelijke droogtes in het noorden van het land.†Simulaties op lange termijn wijzen zelfs op een vermindering van de landbouwopbrengst met 14 tot 23 procent tegen 2050. De productie van basisgewassen als tarwe, rijst en maïs kan zelfs tot 37 procent teruglopen. Een dergelijke terugval is een ramp in een land van 1,3 miljard mensen, en er moeten snel maatregelen genomen worden, zegt Lin.
©MO