Een wolkbreuk heeft vanmorgen zware wateroverlast veroorzaakt in Zuid- en Midden-Limburg. Rond 10 uur begon het zeer hevig te regenen. Onder meer in deelgemeente Diets-Heur in Tongeren werden de inwoners geconfronteerd met grote modderstromen vanaf de akkers in de omgeving.
In de politiezone kanton Borgloon (Alken, Wellen, Heers, Kortessem en Borgloon) stonden straten in een mum van tijd blank en liepen kelders onder water.
Ook Midden-Limburg kreeg te maken met de zware onweersbuien. In Hasselt liepen straten onder. Op het kruispunt van de Westerring met de Zuiderring steeg het water zo snel dat een viertal auto's niet meer weg geraakte en onderliepen.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2009, 16:54 uur, door Bronk
Door de hevige regenval dreigde het dak van een warenhuis in Bilzen in te storten en daarom liet de zaakvoerder het gebouw evacueren. Hier en daar sijpelde het water binnen. Uiteindelijk week het gevaar en kon het personeel de plassen opruimen.
Modder
In Diets-Heur (Tongeren) stroomde net als twee weken geleden weer modder van de akkers. Op sommige plekken stond de modder zo'n twintig centimeter hoog. In Genk sloot de politie de vier rijvakken van de Westerring ter hoogte van het kruispunt van de Zuiderring volledig af, omdat het kruispunt onder water stond. Op de Armand Maclotlaan in Genk sloeg de bliksem in op een elektriciteitskast, maar de schade bleef beperkt. Het centrum van Zonhoven kwam blank te staan.
Hoeselt kampte met wateroverlast op het industrieterrein. Her en der in Limburg sloeg de bliksem in, maar nergens was er grote materiële schade.
©Hln
Het waterpeil in de wachtbekkens van Rutten en Diets-Heur, bij Tongeren, zakt stilaan. Dat heeft burgemeester Carmen Willems (Open VLD) van Tongeren vanavond gezegd. De stad kondigde rond 17.45 uur fase 1 van het rampenplan af en niet fase 2, zoals eerder gemeld. Dat wil zeggen dat de burgemeester de hulpverlening coördineert. Gouverneur Steve Stevaert was wel naar Tongeren afgezakt om zich van de toestand te vergewissen. Ook arrondissementscommissaris Herman Meers is in Tongeren.
Crisiscentrum
In het administratief centrum van Tongeren werd een crisiscentrum opgericht, omdat de wachtbekkens in de dorpen Rutten en Diets-Heur vol liepen door het water dat van hoger gelegen gebieden naar beneden stroomde. Uiteindelijk liepen de wachtbekkens over.
Zandzakken
Het leger, de civiele bescherming, de brandweer van Hasselt en Tongeren begonnen met het vullen van zandzakken, zodat de inwoners hun huizen konden beschermen. In sommige straten, waar er acuut overstromingsgevaar dreigde, werden auto's verwijderd. De brandweer is nog bezig met het leegpompen van kelders.
Waardevolle spullen uit kelders
Kelders"De mensen kregen de raad om waardevolle spullen uit de kelder te verwijderen en op hoger gelegen plaatsen te stockeren. Het meest acute gevaar is intussen geweken. De weersvoorspellingen kondigen geen nieuwe buien aan. Morgen is het dan volop puin en modder ruimen," zegt burgemeester Willems.
©Hln
In Tongeren is fase 1, de gemeentelijke fase, van het rampenplan ingetrokken. "De wachtbekkens in Rutten en Diets-Heurs zijn stilaan aan het leeglopen, waardoor het waterpeil zeer snel zakt. De toestand is niet meer kritiek. De situatie is onder controle", zegt burgemeester Carmen Willems (Open VLD) die vanmorgen overleg heeft gepleegd met de hulpdiensten.
Zondag opnieuw onweer
De hulpdiensten blijven nog wel volop op het terrein aanwezig om modder te ruimen en waar nodig nog ondergelopen kelders leeg te pompen. "We blijven alles nauwgezet volgen. Voor de komende uren is geen hevige regen meer voorspeld. Het is wel nog uitkijken naar zondag, want dan is er weer kans op onweer", aldus burgemeester Willems.
Zandzakjes
Fase 1 van het rampenplan was gisterenavond afgekondigd, omdat de wachtbekkens van Rutten en Diets-Heur waren volgelopen en overstroomden. Het leger en de civiele bescherming zakten naar Tongeren af om zandzakken te vullen en uit te delen.
Rampenfonds
Na de wateroverlast zal Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) een tussenkomst van het Rampenfonds vragen. Waals minister-president Rudy Demotte doet hetzelfde voor de getroffen gemeenten in de provincie Luik.
©Hln
Dan maar minder kans op onweer dan het zuiden, maar dat is wel erg zeg, wist serieus niet dat dit in nederland gebeurenO_o
De stadsdiensten van Luik, Seraing en Esneux blijven dit weekend actief om de getroffen bevolking te helpen met puin ruimen na de zware stortregen van donderdag. Technische teams blijven verder werken aan het herstellen van beschadigde en onder modder bedolven straten.
In Luik werd vandaag nog gewerkt in de Rue du Sart Tilman en de Rue de la République, waar het wegdek volledig wegspoelde. Vanaf maandag zullen de arbeiders en de machines ingezet worden in het hoger gelegen gedeelte van Sart Tilman.
In Colonster werd een tijdelijke dam aangelegd, omdat de beek Blanc Gravier nog steeds niet in de natuurlijke bedding is teruggekeerd. Het leger was er tot vrijdagnacht actief om modder te verwijderen die de toegang tot de weg tussen Angleur en Tilff versperde. Maandag worden op die site nieuwe werken verricht.
Ook in Seraing krijgen lokale teams de hulp van het leger. De Rue des Six-Bonniers is schoongeveegd en tal van kelders zijn leeggepompt.
Vanaf maandag worden de inspanningen gericht op de Rue de Boncelles, die moet heraangelegd worden, en op de N63 waarvan nog altijd steeds één rijstrook bruikbaar is. De crisiscel heeft al een kleine honderd dossiers opgetekend om over te maken aan het rampenfonds.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:01 uur, door Joyce.s
De meeste Limburgers die werden getroffen door het noodweer van mei en juni hebben al een schadevergoeding ontvangen. Dat zegt de beroepsverening van verzekeraars Assuralia. In totaal werden er in Limburg meer dan 1.700 dossiers ingediend.
Het zwaarst getroffen zijn de inwoners van Tongeren. Meer dan 250 gezinnen hebben een schadeclaim van gemiddeld 3000 euro ingediend. Het is duidelijk dat als het gaat over schade die gemakkelijk overzien kan worden, die schade heel vlot geregeld kan worden door de plaatselijke verzekeraar, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.
Bij schadeclaims van meer dan 25.000 euro moet er een expertise gebeuren. Dat duurt maximaal 3 maanden, de betaling volgt dan binnen de maand.
©De Redactie
Vilvoorde gaat de overvloedige regenval van vorige zomer officieel erkennen als ramp. Begin juni, juli en augustus waren er zware onweders die in de hele provincie schade veroorzaakten
De schade voor natuurrampen wordt normaal gezien gedekt door de brandverzekering. Maar mensen die geen brandverzekering hebben en een leefloon krijgen, kunnen beroep doen op het Rampenfonds.
Vanaf maandag kunnen de formulieren worden afgehaald op het stadhuis van Vilvoorde.
©De Redactie