Januari 2009 liet grote verschillen in de temperatuur zien. In het zuidoosten verliep de maand het koudst en in het noordoosten was de vorst het minst diep. Dat deze maand toch het predikaat koud krijgt, heeft te maken met het feit dat klimatologen de metingen van De Bilt als referentie nemen.
De gemiddelde januaritemperatuur kwam in Midden-Nederland uit op 0,8 graden. Over een periode van 30 jaar ligt deze waarde rond 2,8 graden. Het was daar dan ook een ijskoude maand, de koudste in 12 jaar. De onderste grafiek toont het temperatuurverloop in Midden-Nederland. Tot 2 keer toe kwam het tot strenge vorst, het kwik daalde in 2 nachten tot onder de min 10 graden.
In de bovenste grafiek is het aantal dagen te zien met een bepaalde temperatuur. In totaal werden de afgelopen maand 17 vorstdagen geteld. Dit zijn dagen met een minimumtemperatuur onder het vriespunt; een gemiddelde januarimaand telt er 13. Tot 4 keer toe kwam het tot een ijsdag, dan ligt de maximumtemperatuur onder het vriespunt, dit is een normaal aantal.
De groene grafiek toont een diepe dip van de barometer. Veel weerstations noteerden op 23 januari de op twee na laagste luchtdruk in zeker honderd jaar en de laagste die ooit in januari is gemeten. Een storing die op die dag over ons land trok bracht tientallen millimeters regen. In Hoek van Holland daalde de barometer tot 961,0 hPa. In de laatste week van januari liep de luchtdruk op om de laatste dag weer een daling in te zetten, met alle gevolgen van dien.
©Weathernews