Met het eind van de maand in zicht is het tijd de balans op te maken. Het zal niet verbazen dat het een koude maand was, al is het echte schaatsweer nu voorbij. Maar wie weet wat er nog komt.
Met nog een paar dagen te gaan en temperaturen iets onder het gemiddelde, is het gemiddelde tot nu toe 0,9 graden. Normaal in januari is 2,8 graden, dus het is bijna 2 graden kouder geweest. De laagste temperatuur in het midden van het land was -10,5 graden op de 10e en de hoogste +8,8 op de 19e.
We hadden een zonnige maand met nu al 77 uur vriendelijkheid, terwijl 52 uur normaal is. Aan de neerslag valt niet zoveel bijzonders te bemerken, het was iets droger dan normaal met 54 mm tegen 67 mm.
Het lijkt erop dat we in de nieuwe maand nog meer koud weer tegemoet kunnen zien, maar of het tot schaatsen komt valt nog te bezien.
©Weathernews | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:02 uur, door Joyce.s
Ik heb het gevoel dat februari er nog effe flink tegenaan gaat
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Januari was een koude, zonnige en droge maand. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt circa 0,7 graden tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was deze maand net als december de koudste in twaalf jaar. Het zuiden was een stuk kouder dan het noorden.
In Maastricht lag de gemiddelde maandtemperatuur zelfs een halve graad onder het vriespunt. In het zuiden werden dan ook de laagste temperaturen gemeten. Zo noteerde het Limburgse weerstation Ell niet ver van Weert op 6 januari een temperatuur van -20,8 graden. Boven het sneeuwdek, dat in het zuiden en oosten lokaal een dikte bereikte, van zo'n 10 cm kwam de temperatuur op een aantal plaatsen in vier nachten tot onder de -15 graden.
De vorstperiode die met Kerstmis begon en duurde tot 10 januari bood eindelijk weer eens op grote schaal mogelijkheden om te schaatsen en in een deel van het land ook sneeuwpret. De laatste keer dat in ons land op natuurijs geschaatst kon worden was in de winter van 2003, maar toen duurde de kou minder lang en was de vorst een stuk minder dan dit jaar. De vorstperiode was in De Bilt niet koud genboeg om te spreken van een landelijke koudegolf (aaneengesloten periode van minstens vijf ijsdagen waarvan drie met strenge vorst) , maar was wel de koudste sinds de winter van 1997.
In totaal telde De Bilt deze maand 17 vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 13 normaal en 4 ijsdagen (maxiumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 4 normaal. Na een aanzienlijk zachter intermezzo was de laatste week van de maand opnieuw winters met op grote schaal vorst en de vorming van nieuw natuurijs.
Januari was niet alleen koud maar ook zeer zonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 95 uur tegen 65 uur normaal. Zo'n afwijking komt zelden voor. Ook viel er weinig neerslag: gemiddeld over het land 47 mm tegen 69 mm normaal. Op 2 en 7 januari veroorzaakte ijzel lokaal flinke gladheid en in de nacht van 4 op 5 januari viel er in de zuidoostelijke helft van het land een flink pak sneeuw.
Opmerkelijk was ook de extreem lage luchtdruk op 23 januari. Veel weerstations noteerden de op twee na laagste luchtdruk in zeker honderd jaar. In Hoek van Holland werd de laagste barometerstand van het land gemeten van 961,0 hPa.
©KNMI
De inwoners van onder andere Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland en de Waddeneilanden zullen dit artikel misschien met verwondering lezen, want in de noordelijke provincies en langs de westkust is het idee dat dit de koudste januarimaand is sinds 1997 moeilijk voor te stellen. De mensen in Gelderland, Brabant en Limburg weten wel beter. Daar was het een groot deel van de maand januari echt winters. Dit deel van het land is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor het lage gemiddelde en dus ook voor de betiteling tot koudste januari sinds 1997.
Er werd in deze koude januarimaand flink geschaats op natuurijs. Foto: Rob Hee.
Tijdens de kerstdagen vorig jaar ging het vriezen en dit duurde uiteindelijk tot 11 januari van dit jaar. Een aanzienlijke vorstperiode dus en wat voor één. De zon was volop aanwezig en het was bijna die hele tijd droog. De schaatsen werden door veel Nederlanders snel uit het vet gehaald en het was dan ook één groot feest op het ijs.
Maar ook bleef er in het zuidoosten van het land vrij lang nog een sneeuwlaag liggen en vermaakten zowel kinderen als volwassenen zich in de sneeuw. Foto: Willy Steenkamp.
Januari heeft tot en met gisteren gemiddelde temperatuur van 0,8 graden in de Bilt, maar de maand is nog niet helemaal om en met de temperaturen van vandaag en morgen er nog bij daalt deze nog iets. Het gemiddelde van de maand januari is gemiddeld over 1971 tot en met 2000 2,8 graden, dus in vergelijking daarmee is de huidige maand behoorlijk koud.
Er werden deze maand ontzettend veel prachtige winterse plaatjes opgestuurd. Dit is er één van. Foto: Karin Bussink.
In 1997 was het voor het laatst zo koud in Nederland, toen haalde de maand januari een maandgemiddelde van -1,2 graden. Maar ook januari 1996 was koud met een gemiddelde temperatuur van -0,1 graad. Zulke lage waarden gaan we dit jaar niet halen, maar in de lijst met de koudste januarimaanden bereiken we dit jaar mogelijk wel een 25e of 26e plaats.
De koudste januari ooit, sinds de eerste officiële metingen in 1901, was in 1940. Het maandgemiddelde lag toen op -5,5 graden. 1963 en 1942 staan op de respectievelijk 2e en 3e plaats met -5,3 graden in ’63 en -5,1 graden in ’42. En dit zijn redelijke uitschieters, want de 4e plaats zit daar bijna 2 graden boven.
Geen koudegolf
Niet alleen de kou was deze maand bijzonder, ook telden we 17 vorstdagen, dit tegen de norm van 13, en 4 officiële ijsdagen in de Bilt. Een koudegolf hebben we deze maand echter niet gehaald, want één van de criteria is dat deze in de Bilt moet zijn gemeten. De andere criteria zijn dat er tijdens een koudegolf tenminste 5 aaneengesloten ijsdagen moeten zijn, waarbij de maximumtemperatuur lager is dan 0,0 graden, en daarvan moet op 3 dagen de minimumtemperatuur lager zijn dan -10,0 graden. De zuidoosthoek van het land voldeed wel aan deze eisen, maar dit wordt dus niet bestempeld als officiële koudegolf.
De laatste koudegolf was ook in 1997. Het vroor toen 12 dagen achtereen, van 31 december 1996 tot aan 11 januari 1997, waarbij het op 6 dagen streng vroor. De laagste temperatuur in de Bilt was toen -16,0 graden.
Er was veel natuurijs. Kruiend ijs bij de toren van Marken. Foto: Thijs en Liliane.
Vorstperiode
Wel heeft de Bilt deze maand een officiële vorstperiode gehad. Dit houdt in dat er een tijdvak van minstens vijf dagen op rij, met een etmaalgemiddelde temperatuur beneden het vriespunt (Hellmanndagen), moet zijn, waarin de som van de etmaalgemiddelde temperaturen -16 graden of lager is. In de periode van 5 tot en met 11 januari lag het etmaalgemiddelde op -0,8 graden, waarbij er in totaal 27,2 Hellmanndagen werden geteld in de Bilt.
In de kou was het met een lekker zonnetje prima vertoeven. Deze meneer geniet van het zonnetje in de sneeuw. Foto: Bart Pijnappels.
Zonuren
Opvallend deze maand was ook het hoge aantal zonuren. De afwijking ten opzichte van de norm was uitzonderlijk groot, bijna 95 uur zon deze maand tegen 65 uur normaal. Hiermee hebben we een plaatsje in de top 5 van zonnigste januarimaanden ooit veroverd, en wel de 5e plaats. 1909 wordt dus met 92,3 zonuren van de 5e plaats verstoten. Het jaar met de meeste zonuren ooit, 109,3 uur, was ook meteen het koudste jaar ooit, ofwel 1940.
Schaatsen uit het vet?
Ook komende dagen wordt het weer koud, met veelal lichte tot matige vorst in de nachten en lichte dooi overdag. En omdat het water over het algemeen nog erg koud is en op veel plaatsen nog ijs aanwezig was in het water, vriezen de watertjes al weer snel dicht. Menig schaatsliefhebbers staat dus al weer te popelen om het natuurijs opnieuw te betreden. De echte fanatiekelingen betreden misschien dit weekend het ijs alweer, maar met zondag een pas 5 centimeter dikke ijslaag is het nog wel oppassen geblazen!
Bron:Weer.nl