Nederland mag dan even vrij blijven van storingen, in het zuiden van Europa is dat zeker niet zo. Wij nemen u mee op reis naar het zuiden en leggen uit aan de hand van verschillende weerkaarten wat er daar staat te gebeuren en waarom het juist daar gebeurt.
De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling zit hem in de luchtdrukverdeling. Boven Scandinavië ontstaat namelijk een hogedrukgebied dat de komende tijd alleen maar krachtiger lijkt te worden. De effecten van dit systeem worden ook in de bovenlucht zichtbaar. Ook hier ontstaat namelijk een soort hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied gooit de bovenlucht enigszins op slot en derhalve wordt hesproken van een omegablokkade.
In de loop van deze week ontstaat er boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied.
Hierdoor is het bij ons rustig winterweer, maar in Zuid-Europa volgen
storingen elkaar in rap tempo op.
Straalstroom
Het gevolg van deze blokkade in de bovenlucht is dat de straalstoom op dit moment erg zuidelijk ligt. De straalstroom is een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Deze wind wordt ook wel de motor achter het weer genoemd, want storingen volgen vaak het pad van de straalstroom.
Het hogedrukgebied zorgt er dus voor dat storingen onze omgeving niet kunnen bereiken. Onder invloed van de straalstroom trekken lagedrukgebieden en de bijbehorende storingen momenteel over het zuiden van Europa. Dit betekent dat het rustige, zonnige en droge winterweer bij ons voorlopig aanhoudt, maar in Zuid-Europa is dat vooralsnog niet het geval.
Sterker nog, de straalstroom maakt de lagedrukgebieden alleen maar krachtiger. Deze zuigt de lucht in deze depressies als het ware omhoog. Hiermee wordt de stijgende luchtbeweging, die in lagedrukgebieden sowieso al aanwezig is, alleen maar sterker. Hierdoor wordt de buienactiviteit dus alleen maar versterkt.
In de bovenlucht worden de gevolgen van het hogedrukgebied ook zichtbaar.
Er ontstaat namelijk een soort omegablokkade. Verder is op dit plaatje
te zien dat de straalstroom erg zuidelijk ligt.
Flinke neerslagsommen
Vooral in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk is het afgelopen weekend flink tekeer gegaan met wind en neerslag. Aan de Cantabrische kust ontstond daarbij veel schade door hagel. Tienduizenden mensen hebben dagenlang zonder elektriciteit gezeten en in Les Landes (Frankrijk) is meer dan 60% van het bosareaal omgewaaid. Het gevolg van dit alles is dat Spanje en Portugal steun van de EU hebben aangevraagd om de schade te kunnen herstellen.
Ook de komende week is het een komen en gaan van actieve storingen. De hoeveelheid neerslag die naar beneden gaat vallen is daarbij niet misselijk. Volgens de laatste berekeningen van het Europese model gaat er op een aantal plaatsen in 240 uur tijd (tot en met maandag) meer dan 100 millimeter vallen.
De storingen die over het zuiden van Europa trekken, laten daar enorme hoeveelheden regen achter.
Op het Iberisch schiereiland lijkt het met maximaal 107 millimeter nog relatief mee te vallen. Duidelijk meer neerslag valt er in Italië: 133 millimeter in het noorden en in het zuiden maarliefst 172 millimeter. De grootste neerslagsom valt er op de Balkan. Daar wordt door het Europese model maarliefst 227 millimeter berekend!
De storing die op zaterdagavond de kust van Portugal bereikt, trekt op zondag verder over Spanje
Deze neerslag valt natuurlijk niet netjes verdeeld over de komende week, maar komt met grote hoeveelheden in een keer. Zaterdag avond bereikt bijvoorbeeld een actieve storing het vasteland van Portugal, en trekt vervolgens op zondag naar Spanje en op maandag naar Italië. Deze storing is zo actief dat er op sommige plaatsen meer dan 40 millimeter in 6 uur tijd valt.
En 24 uur later komt Italië aan de beurt.
Gunstig voor de zomer
Dergelijke neerslaghoeveelheden leiden onherroepelijk tot problemen. Het is namelijk moeilijk om zoveel water snel te verwerken. Vooral in stedelijke gebieden wordt het water in snel tempo naar de rivieren afgevoerd, waardoor deze in korte tijd veel water te verwerken krijgen. In bosrijke gebieden duurt dit langer omdat deze gebieden veel water op kunnen nemen en daarom een belangrijke buffer zijn.
Toch is al dit hemelwater niet alleen maar vervelend voor deze gebieden. De afgelopen jaren was er in Spanje weinig drinkwater beschikbaar. De stuwmeren waren hier soms zo goed als leeg en daarmee kwamen belangrijke watervoorraden in gevaar. Nu worden deze tekorten aangevuld en daarmee wordt er alweer een buffer voor de aankomende zomer opgebouwd.
Bron:Weer.nl