Liefst vier landen kleurden zaterdag hoogste waarschuwingsfase rood op meteoalarm vanwege stormdepressie Klaus. Het noodweer treft vooral Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De storm trekt over Zuid-Frankrijk naar de Golf van Genua.
Langs de Franse kust tussen Bordeaux en Biarritz bereikte de wind zaterdagochtend vroeg soms even orkaankracht 12 (Cap Ferret, gemiddeld 130 km/u). Verschillende weerstations in Frankrijk en Spanje meldden enige tijd zware tot zeer zware storm, windkracht 10 Ã 11. Daarbij zijn zeer zware windstoten gemeten tussen 120 en 170 km/uur. Perpignan registreerde 183 km/uur, St Paul de Fenouillet 177 km/uur en Narbonne 158 km/uur. Langs de Franse en Spaanse kust komen golven voor van 10 meter hoogte. Bovendien gaat de storm vergezeld van veel neerslag (zo'n 20- 40 mm), boven de 500 meter in sneeuw. In combinatie met de wind levert dat een sneeuwstorm op. Vooral aan de zuidkant van de Alpen wordt veel sneeuw verwacht, lokaal kan een meter vallen.
Het heftige weer heeft inmiddels geleid tot dodelijke slachtoffers en veroorzaakt grote problemen. Persbureaus melden dat zo'n miljoen Franse huishoudens van elektriciteit verstoken zijn. Veel wegen zijn geblokkeerd door omgewaaide bomen.
Meteorologen vergelijken de storm met de eindejaarsstormen van 1999. De kracht van de storm is vergelijkbaar.
©KNMI
De storm die zaterdag de Atlantische kustprovincies van Frankrijk en het noorden van Spanje teisterden, is zondag geluwd. In Frankrijk werd de alarmfase rood opgeheven en mochten auto's weer de weg op.
Circa 1,3 miljoen Franse huishoudens zitten zondag nog altijd zonder stroom. Vier mensen kwamen om het leven in het zuiden van Frankrijk. Twee autobestuurders kwamen om doordat ze op omgevallen bomen botsten. Een man werd dodelijk getroffen door rondvliegende materialen en een vrouw liet het leven doordat haar beademingsapparatuur uitviel als gevolg van de stroomstoring.
In Spanje was het dodental met vijftien nog een stuk hoger. Onder de slachtoffers waren vier kinderen, die om het leven kwamen toen een sporthal in Sant Boi de Llobregat, nabij Barcelona, deels instortte. De storm bereikte windsnelheden tot 192 kilometer per uur.
©De Pers
De storm die de vrijdag en zaterdag over het Iberisch schiereiland en delen van Frankrijk trok heeft de naam Klaus gekregen. Momenteel verplaatst de storm zich verder naar het zuidoosten van Europa. Hij mag dan iets aan het afzwakken zijn, ook hier laat Klaus zijn sporen duidelijk achter.
De weerkaart voor zondag 12 uur volgens de berekeningen van het Europese model. De kern van Klaus ligt boven Italië en boven het Iberisch schiereiland ligt een koufront.
In Spanje, Portugal en Frankrijk is de rust langzaam teruggekeerd. Het eerst gebeurde dit in Spanje en Portugal, waar niet meer dan een lokale windkracht 6 stond. Toch is men nog niet direct van alle nattigheid af. Er ligt namelijk een koufront boven het Iberisch Schiereiland, waardoor er flink wat buien vallen.
Het Koufront is in Spanje en Portugal de veroorzaker van flink wat buien en dat is aan deze neerslagberekening van het Europese model goed te zien.
Ook in Frankrijk is de wind flink gaan liggen, maar vooral in het zuiden waait het nog wel iets steviger dan in Spanje het geval is. Lokaal stond hier aanvankelijk zelfs nog een harde wind, kracht 7. In eerste instantie scheen hier op zondag nog wel de zon, maar onder invloed van een klein lagedrukgebied dat hier ontstond, volgde er toch enige regen.
Italië en de Balkan
Op zondag lag de kern van Klaus boven het midden van Italië. Toch was de kerndruk van dit systeem met ongeveer 990 Hectopascal niet meer zo extreem laag. Het gevolg hiervan was dat het lagedrukgebied niet de veroorzaker van flink wat wind was, maar wel van een aantal pittige buien. De storing die aan het systeem is gekoppeld trok op zondag over de Balkanlanden. Ook hier is het niet de wind die het weerbeeld bepaalde, maar juist de buien en de regen die het hem deden.
Op dat moment is Klaus volgens de berekeningen van het Europese model verantwoordelijk voor flink wat neerslag in Italië en op de Balkan. Ook in Griekenland is het dan al niet meer droog.
In beide landen zijn ze voorlopig overigens nog niet van het onbestendige weer af. Het lagedrukgebied dat in de nacht naar maandag boven het zuiden van Frankrijk ontstaat beweegt zich in een oostelijke richting, waardoor deze storing ook aan het begin van de nieuwe week hier zijn neerslag achter zal laten.
Griekenland en Turkije
Vervolgens trekt een nog verder afzwakkende Klaus richting onder andere Griekenland en Turkije. Ook hier is de depressie verantwoordelijk voor een flink aantal buien, waarbij het dan ook kan onweren. Nadat Klaus hier op bezoek is geweest blijft het overigens nog even wisselvallig.
Even later komt ook Turkije aan de beurt.
De straalstroom, een sterke wind op grotere hoogte in de atmosfeer, ligt namelijk nog altijd boven het zuiden van Europa. Deze wind is de gangmaker achter de diverse storingen. Hierdoor worden de storingen die bij Frankrijk ontstaan richting Griekenland en Turkije geblazen, waardoor de buiigheid daar nog even aan lijkt te houden.
Bron: Meteo Consult
Duizenden hulpverleners, agenten en technici zijn zondag in Frankrijk en Spanje ingezet om de schade als gevolg van het stormweer op te ruimen. Er woeden nog steeds bosbranden en het elektriciteitsnet in Frankrijk is nog niet hersteld. Ook het spoorverkeer ondervindt hinder. Het stormweer dat zaterdag over het gebied raasde, maakte 15 doden.
In Spanje zijn 700 brandweerlui en militairen ingezet om met de hulp van 14 vliegtuigen of helikopters drie bosbranden te blussen in de omgeving van Valencia. Honderden hectare natuur gingen al in vlammen op. Hevige winden wakkeren het vuur aan. In Frankrijk is er schade aan bossen in de Landes.
In dat land zitten zondag nog steeds zowat 1,1 miljoen gezinnen zonder elektriciteit. Ongeveer 1.000 agenten zijn ingezet om het netwerk te herstellen. Ze verwachten versterking van Duitsland, Groot-Brittannië en Portugal.
Een twaalftal helikopters opereert in het gebied van Frans Baskenland, waar ongeveer 50.000 inwoners problemen hebben met de bevoorrading van drinkbaar water.
Het elektriciteitsnetwerk op de grens met Spanje en Frankrijk raakte beschadigd als gevolg van de uitzonderlijke storm. De twee nationale netbeheerders RTE (Frankrijk) en REE (Spanje) hebben hun samenwerking opgevoerd om de problemen op te lossen, luidde het zondag. De schade aan het elektriciteitsnet zou groter zijn dan bij een vorige storm in 1999, toen er 92 mensen stierven. De materiële schade werd toen op 7 miljard euro geraamd.
Ook het Franse spoor leed schade en zondag werden ongeveer 1.000 personeelsleden van de SNCF ingezet om reparaties te verrichten. Maar liefst 400 overgangen zijn buiten dienst wegens een gebrek aan stroom. Op andere plaatsen hinderen omgewaaide bomen het spoor. Tegen zondagnamiddag zou de meeste hinder opgelost moeten zijn.
France Telecom tot slot zette eveneens 1.000 technici in om kapotte telefoonlijnen te herstellen. Zowat 350.000 Fransen zaten zondag zonder vaste telefoonverbinding.
De Franse president Nicolas Sarkozy bracht een bezoek aan het getroffen gebied. Volgens hem zijn er lessen getrokken uit de storm van 1999, waardoor er nu sneller in actie werd geschoten en het aantal slachtoffers lager ligt.
bron: de standaard
Bij hevig stormweer in het zuiden van Italië is vandaag een vrouw verdronken. Ze wandelde op het strand ten zuiden van Napels en werd door de golven meegesleurd. Als gevolg van het slechte weer zijn ook de bootverbindingen met onder meer Tunesië stilgelegd.
Havenverkeer stilgelegd
De vrouw van 37 kwam om op het strand van Praiano, in de buurt van Salerno. Haar lijk werd opgepikt op een 40-tal meter van de kust. In de haven van Palermo werd het verkeer naar Noord-Afrika stilgelegd. Twee boten die onderweg waren naar Tunesië keerden als gevolg van de woelige zee terug. Ook de verbindingen met Sicilië en de kleine eilanden van Lampedusa en Pantelleria werden geannuleerd.
De meest laaggelegen delen van Venetië stonden vandaag opnieuw onder water. Het waterpeil stond er 96 centimeter hoger dan normaal.
Bron:HLN.Be
Noodweer in Spanje en het zuidwesten van Frankrijk heeft in het weekend aan minstens twintig mensen het leven gekost. Twaalf mensen kwamen om in Spanje en acht in Frankrijk. In dat laatste land zaten vandaag nog 800.000 huishoudens zonder stroom. Dat waren er al 900.000 minder dan gisteren, toen een storm met snelheden tot 183 kilometer per uur daken van gebouwen rukte, hoogspanningsleidingen liet knappen, bomen ontwortelde en auto's op hun kant gooide.
In Spanje zijn de drie bosbranden bedwongen. Alles samen ging meer dan 1.100 hectare bos in de omgeving van Valencia in de vlammen op. De brand ontstond waarschijnlijk door een hoogspanningslijn die neerkwam als gevolg van de hevige wind.
Dak sporthal ingestort
In Barcelona kwamen vier kinderen om toen het dak van een sporthal instortte. Zestien mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigen hadden de kinderen onder een tribune met een roestig ijzeren dak een schuilplaats voor de storm gezocht.
Elders in Spanje kwamen sinds vrijdagavond minstens acht mensen door het noodweer om het leven. Sommigen werden door instortende muren getroffen, anderen door omgewaaide bomen. Bij La Coruna in het noordwesten verdronk een visser. Het trein- en autoverkeer kwam vandaag weer op gang, nadat de orkaan met windsnelheden tot 198 kilometer per uur over het land was geraasd.
Koolmonoxidevergiftiging
In Frankrijk vielen acht doden. Onder hen twee echtparen die door koolmonoxidevergiftiging stierven nadat ze voor de verwarming aggregaten in werking hadden gesteld omdat de stroom was uitgevallen. In Les Landes werden drie mensen door omvallende bomen gedood. Een 78-jarige vrouw in de Gironde overleed toen haar beademingsapparaat door een stroomstoring uitviel. President Nicolas Sarkozy kwam met drie ministers naar Médoc om de schade in ogenschouw te nemen. Het kan nog dagen duren voordat de stroomvoorziening in Frankrijk is hersteld.
©Hln | Gewijzigd: 30 januari 2017, 09:27 uur, door Joyce.s
Na de storm die het zuidwesten van Frankrijk en het noorden van Spanje de afgelopen dagen teisterde, zitten in beide landen nog honderdduizenden mensen zonder stroom. In beide landen zijn militairen ingezet om de schade te helpen herstellen.
Het dodental door de storm in Frankrijk stond zondag nog op vier, maar is inmiddels tot acht opgelopen, aldus de radiozender TF1 maandag. In de Dordogne en in de Pyreneeën zijn vier mensen door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen. Ze hadden gebruikgemaakt van onveilige kachels na het uitvallen van de elektriciteit.
Bijna 700.0000 huishoudens in het zuidwesten van Frankrijk zaten maandag nog zonder elektriciteit. Veel scholen hielden de deuren gesloten.
In het noorden van Spanje heeft het noodweer van de afgelopen dagen zestien levens geëist. In de regio Catalonië moesten maandag nog 60.000 mensen het zonder stroom doen en in het westelijke Galicië 20.000.
Bron:De Pers | Gewijzigd: 30 januari 2017, 09:28 uur, door Joyce.s
Afgelopen weekend was er hevig noodweer in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Langs de kust werd zelfs een wind van orkaankracht 12 gemeten. Nu is er vandaag weer een weeralarm in Spanje afgegeven.
Wind
Windkracht 12 is de hoogste klasse van de schaal van Beaufort en betekent dat de windsnelheid gemiddeld over 10 minuten boven de 117 km/uur ligt. Verschillende weerstations in Frankrijk en Spanje meldden enige tijd zware tot zeer zware storm, windkracht 10 Ã 11. Daarbij zijn zeer zware windstoten gemeten tussen 120 en 200 km/uur. Langs de Spaanse en Franse kust kwamen golven voor van meer dan 10 meter hoog.
Regen
Deze hevige wind ging ook gepaard met veel regen, tussen 20 en 40 mm). In de Pyreneeën viel dit in de vorm van veel sneeuw.
Slachtoffers
Dit extreme weer heeft aan 21 mensen het leven geëist. Waaronder 4 kinderen in Barcelona, toen een sporthal instortte. Bij dit incident raakte nog 16 mensen gewond. Veel mensen werden geraakt door instortende muren of omwaaiende bomen.
©Weeronline
Na de zware onweders in Frankrijk en Spanje tijdens het weekeinde is het aantal doden opgelopen tot 23. In Galicië in het noordwesten van Spanje kwam een bejaard echtpaar door verstikking in hun woning om het leven. Volgens de autoriteiten had het echtpaar een oude, defecte oven aangestoken omdat ze sinds het onweer geen stroom meer hadden. In de Noord-Spaanse kuststad San Sebastian werd het levenloze lichaam van een vrouw uit de Atlantische Oceaan geborgen, die door de storm in zee werd gesleurd. Daarmee steeg het aantal Spaanse slachtoffers tot 15.
Inmiddels telden de autoriteiten na de doortocht van orkaan Klaus in Zuid-Frankrijk acht doden. Vier mensen, die na het uitvallen van hun verwarming defecte verwarmingstoestellen hadden ingeschakeld, stierven aan koolmonoxidevergiftiging. Ruim 680.000 Franse gezinnen waren ook maandag voor de derde dag op rij getroffen door een stroomstoring, honderdduizenden gezinnen bleven afgesneden van de watervoorzienning of hadden geen telefoonaansluiting meer.
Twee dagen na het onweer hadden in Galicië en in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje nog 80.000 mensen geen stroom. Duizenden schoolkinderen hadden aan beide kanten van de Pyereneëen een dagje extra vrij, omdat het stormgevaar nog niet geweken was. De Franse regering mobiliseerde het leger voor de opruimwerkzaamheden.
Het spoorverkeer bleef ook maandag in grote delen van Zuid-Frankrijk onderbroken. Spoorbaas Guillaume Pépy sprak na een bezoek aan het rampgebied van 'oorlogstaferelen'. Er is 'zeer grote schade op 1.500 kilometer spoorweg', zei Pépy. Voor het traject van de Airbus-metropool Toulouse naar Bordeaux werd een busdienst ingelegd.
Minister van Landbouw Michel Barnier kondigde een uitgebreid plan voor bosbebouwing aan. Het staatsbosbeheer verklaarde dat 60 procent van de wouden ten zuiden van de Gironde zijn getroffen. Experten maakten gewag van verwoestingen van ruim boven de 300.000 hectare.
De overheid gaf voor grote delen van Spanje nieuwe stormwaarschuwingen. In het noorden trekken immers nieuwe stormen samen, waardoor in vele bergstreken zware sneeuwval en hevige hagelbuien worden verwacht. De Spaanse weerdienst wordt verweten niet tijdig voor de onweders van het weekeinde gewaarschuwd te hebben. Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba gaf toe dat er wel stormwaarschuwingen werden gegeven, maar dat die door de omvang van de orkaan werden overtroffen.
Onder de doden in Spanje waren ook vier jongens tussen negen en twaalf jaar oud, die bij de instorting van een sporthal in de omgeving van Barcelona om het leven kwamen. Op de begrafenis namen maandag meer dan 2.000 mensen afscheid van de kinderen.
©Nieuwsblad
Bij de doortocht van storm Klaus zijn dit weekend elf personen omgekomen in het zuiden van Frankrijk. Dat brengt het totale dodental van de storm in Zuid-Europa op 28.
Een eerdere balans maakte gewag van acht doden in Frankrijk. In Spanje vielen veertien dodelijke slachtoffers en in Italië drie. De materiële kost in Frankrijk loopt op tot 600 miljoen euro. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van de Franse Federatie van Verzekeraars.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 30 januari 2017, 09:28 uur, door Joyce.s