Winterse taferelen is iets wat de gemoederen altijd bezig houdt en dat geld niet alleen voor de weerliefhebbers. Zijn het niet de lage temperaturen die veroorzakers zijn van ijs op het water en gladheid op de wegen, dan is het wel de sneeuw die voor sneeuwballengevechten, sneeuwpoppen en voor gladheid kan zorgen. Hoe staan we er de komende dagen voor?
De komende tijd lijkt vorst niet overtuigend in de weerkaarten te zitten. Het mag dan de komende week ’s nachts landinwaarts soms een graadje te gaan vriezen, maar ijspret lijkt er voorlopig toch echt niet meer in te zitten. Toch is het nog echt niet gedaan met de winter.
Wintersport
Voor de wintersporters is het zeker nog niet gedaan. Veel wintersportgebieden krijgen de komende dagen een enorme hoeveelheid sneeuw te verwerken. Ondanks dat de vorstgrens iets aan het stijgen is in de Alpen, gaat er daar de komende dagen boven 1500 meter flink wat sneeuw vallen. Op de hogere pistes zou dit zo maar eens 50 tot 100 centimeter kunnen zijn.
De Alpen
In de wintersportgebieden die dichterbij liggen, zoals de Ardennen, de Eifel en het Zwarte Woud, ziet het er aanvankelijk iets minder rooskleurig uit. In de zachte lucht valt er vrijdag aanvankelijk wat regen, maar verbetering is op komt. Achter het lagedrukgebied dat overtrekt wordt namelijk koudere lucht aangevoerd en droog wordt het in eerste instantie nog helemaal niet. Hierdoor gaat de regen geleidelijk over in sneeuw of natte sneeuw. In het Zwarte Woud gaat er uiteindelijk toch zo’n 10 centimeter sneeuw vallen.
Minder bekende gebieden
Ook het in het altijd druilerige Groot-Brittannië kan men zich op gaan maken voor enig winters plezier. Vooral in de Schotse Hooglanden gaat flink wat sneeuw vallen. Volgens de laatste berekeningen van het Europese model vormt zich op een aantal plaatsen een sneeuwdek van minstens 15 centimeter. Maar ook verder zuidwaarts, in gebergtes als het Pennisch Gebergte en in de Cambrioan Mountains, komt een sneeuwdek van enkele centimeters te liggen.
Groot-Britannië
Deze hoeveelheden zijn nog niets in vergelijking met het sneeuwdek dat in delen van Noorwegen en Lapland wordt verwacht. Lokaal bedraagt het sneeuwdek daar meer dan 1 meter en op de hoogste toppen zelfs 2 meter. Wel blijft het daar nog altijd koud, want op sommige plaatsen komt de temperatuur overdag niet boven 10 graden onder het vriespunt. Verder zien we dat er in het zuiden van Scandinavië de komende dagen ook enige sneeuw zal gaan vallen.
Scandinavie
Sneeuw in Nederland
Wie dacht dat de winter in Nederland voorbij is heeft het nu al mis. Sterker nog, in het noordoosten van het land lijkt morgen toch enige sneeuw te gaan vallen. De hoeveelheden zijn niet al te groot. Volgens de laatste modelrun van het Europese model valt hier maximaal 2 centimeter, maar een lang leven lijkt er niet te zijn voor deze sneeuw. De temperaturen van het aardoppervlak liggen namelijk boven het vriespunt, waardoor de sneeuw makkelijk wegsmelt.
Nederland
Toch zit er aan deze verwachting nog wel een grote onzekerheid. Alles hangt samen met de exacte koers van het lagedrukgebied, en daar zijn de verschillende modellen, zelfs op de korte termijn, het nog lang niet over eens. Zo laten het Europese, het Engelse en het Nederlandse model dit lagedrukgebied over het zuidoosten van Nederland trekken terwijl deze volgens het Amerikaanse model over het noordoosten van het land trekt. Dit kleine verschil heeft grote verschillen op het weer, maar gezien de meerderheid van de modellen voor de eerste oplossing kiest lijkt dit ook de meest waarschijnlijke. Daarmee wordt regionaal dus wat (natte) sneeuw verwacht.
Alles is afhankelijk van de exacte koers van het lagedrukgebied. Volgens het Europese model trekt deze over het zuidoosten van Nederland.
Terwijl het Engelse model een iets andere koers in gedachte heeft: over het noordoosten van het land.
Bron: Meteo Consult