In Duitsland kan het! Zoals orkanen en tropische cyclonen een naam krijgen, geven de Duitsers lage- en hogedrukgebieden een naam. Het meteorologisch instituut in Berlijn gaat erover om alle hoge- en lagedrukgebieden een naam te geven. De namen komen voorbij op alfabetische volgorde van de voornaam.
Geschiedenis
Tijdens de tweede wereld oorlog begon het Amerikaans meteorologisch instituut met het benoemen van tyfonen en orkanen met vrouwelijke namen. Dit deden ze om de verschillende systemen uit elkaar te kunnen houden. In 1954 kreeg toenmalig student Karla Wega het idee om ook hoge- en lagedrukgebieden te benoemen. Tot de jaren 90 werden de namen alleen in de weersverwachtingen voor de omgeving van Berlijn gebruikt. Maar nu worden de namen gebruikt in de meeste Duitse media.
Mannelijk en vrouwelijk
Vroeger werden lagedrukgebieden benoemd met vrouwelijke namen en mannen namen werden gegeven aan hogedrukgebieden. In 1998 was daar opstand tegen, het zou discriminerend zijn dat vrouwen namen alleen met 'slecht' weer worden geassocieerd. Nu wordt het ieder jaar verwisseld. Dit jaar krijgen alle lagedrukgebieden een mannelijke naam.
Regels
* De namen moeten worden goedgekeurd door het instituut,
* De naam mag geen 'gekke' tekens bevatten, met uitzondering van de umlaut.
* Achternamen en namen van bedrijven worden niet geaccepteerd, behalve als het ook echte voornamen zijn.
* Lagedrukgebieden krijgen mannelijke namen en hogedrukgebieden krijgen een vrouwelijke naam. In 2010 draait het weer om.
Kopen?
Iedereen kan een naam kopen. Dit kan je doen via het Meteorologisch instituut in Berlijn, dan 'adopteer' je een lage- of hogedrukgebied en betaal je 299,- euro voor een hogedrukgebied en 199,- euro voor een lagedrukgebied.
©Weeronline
Geldklopperij.
Geldklopperij.
Was het maar 100 euro dan deed ik het wel maar volgens mij staat er echt 299,- euro voor een hogedrukgebied en 199,- euro voor een lagedrukgebied