In een zonaal regime worden actieve storingen over W-EUR gestuurd. Aandachtspunt is een kleine secundaire frontale golf dewelke tegen vrijdag over onze streken wordt verwacht. Gezien de grote onzekerheid van de koers blijven details voorbarig. Waarschijnlijk trekt de kern over het noorden van België. Doordat de kern, toch zo’n 970 hPa diep, vervat zit in een uitgestrekt lagedruksysteem lijkt het ondanks de kleine en diepe kern met de wind mee te vallen. De geostrofische wind in de zuidflank schommelt rond de 50-70 kts (op 850 hPa).
Wel moeten we ook rekening houden met het feit dat het bijhorende frontaal systeem actief zou kunnen uitpakken omdat de jetstreak haaks op het frontaal systeem (koufront/occlusie) staat. Achter het front lijkt er bovendien onstabiele lucht aanwezig te zijn met tevens een vrij droog middelniveau. Deze combinatie kan, in samenwerking met voldoende windshear) zorgen voor een uitgesproken splitfront configuratie. Daarbij is lijnconvectie niet uitgesloten. En daarop kunnen dan weer lokaal dynamische buien voorkomen met onweer.
Maar voorlopig is de termijn voor zulk kleinschalig systeem nog ver om details, dewelke hier mogen worden verwacht, te geven.
Morgen in de loop van de dag volgt hierover een update…
Daarnaast trekt ook morgen donderdag een actieve storing langs maar hierbij zijn windstoten > 100 km/h weinig waarschijnlijk.
Donderkopsite
ik zie toch verschillende indices binnen de perken blijven om severe te zijn.
ik geloof er niet echt in.
Stormen gaat het wel, met kans op severe gust's
Gaat u misschien chasen heer Berger?
De Nederlandse wateren krijgen vrijdag te maken met ruig weer. Een diepe depressie ligt in onze buurt hetgeen kans geeft op storm. Modellen zijn het nog niet eens over de kracht en koers van de depressie.
Nautisch weerbericht (do 22 januari 19u)
Een depressie ligt aan het begin van de dag boven het zuiden van Engeland en trekt gedurende het etmaal richting de Duitse Bocht. Weermodellen hebben moeite met de koers en diepte van het systeem. Gezien de grote temperatuursverschillen en zeer krachtige straalstroom is er ruim voldoende energie in de atmosfeer aanwezig voor de ontwikkeling van een stormdepressie. Of, waar en in welke mate de atmosferische energie vrij komt is nu nog onzeker dus. Regen lijkt zich te concentreren gedurende de nacht en ochtend. Deze wordt later in de ochtend en 's middags gevolgd door buien. Het kwik loopt uiteen van +4 graden op het Wad tot +7 in Zeeland.
Kustwateren
Wadden: ZO 6-7 Bft, aan het einde van de middag mogelijk variabel en sterk afnemend
Westkust: Z 5-7 Bft, in de loop van de middag W 8-9 Bft
Zeeuwse kust: Z 6-7 Bft, in de middag W 7-9 Bft
Belgische Kust: Z 5-7 Bft, in de middag W 7-9 Bft
IJsselmeer: ZZO 5-7 Bft, in de loop van de middag W tot ZW 7-8 Bft
Binnenwateren
Lauwersmeer: ZO 5-7 Bft, aan het einde van de middag mogelijk variabel en sterk afnemend
Friese Meren: ZO 5-6 Bft, aan het einde van de middag mogelijk variabel en sterk afnemend
Randmeren: ZZO 5-6 Bft, in de loop van de middag W tot ZW 6-87 Bft
Hollandse Meren: Z 4-6 Bft, in de loop van de middag W 5-7 Bft
Zeeuwse wateren: Z 5-6 Bft, in de middag W 6-8 Bft
Opmerkingen:
- De regioverwachtingen zijn gemaakt op grond van het UKMO-model en GFS-model, de run van do 22 januari 12 UTC. Andere modellen laten meestal een minder windrijke oplossingen zien en ook een wat zuidelijker koers.
- Een zware storm, 10 Bft uit W'lijke richting valt op dit moment nog niet uit te sluiten.
©Weeronline
In een zonaal regime worden enkele diepe depressies gegenereerd nabij de linker uitgangen van diverse jetstreaks. De straalstroom haalt daarbij snelheden boven 200 kts op de Oceaan. Morgen vrijdag rond 6z wordt de kern (kerndruk nabij 968 hpa) over het nauw van Calais verwacht door de meerderheid der modellen. Echter, over het traject bestaat wel geen eensgezindheid zodat straffe uitspraken nog steeds (!) onmogelijk zijn. we volgen hier het meest waarschijnlijke scenario waarbij dus een koers wordt verwacht via het Kanaal. Voor de GFS-aanhangers, GFS zit een stuk noordelijker met z’n traject dan de andere modellen dus negeren we dit model even. Tegen 12z wordt de kern dan verwacht over het centrale deel van NL met een lage kernwaarde tot 967 hPa, op zich al een prestatie.
Het spreekt voor zich dat de kansen op stormweer in dit scenario gereserveerd zijn voor België en LUX. Maar zelfs met zo’n gunstig traject lijken de windsnelheden niet de pan te gaan uitswingen. Reden moet gezocht worden in de niet al te sterke drukgradiënt (en bijhorende geostrofische wind) omdat de kleine stormkern vervat zit in een uitgestrekt lagedrukgebied. En zoals iedereen weet is het niet de diepte van de depressie die de windkracht bepaalt, maar de verschillen tussen de kerndruk en de omgevingsdruk.
We gaan uit van een piek morgenvoormiddag tussen 6z en 12z met zeer tijdelijk een 7 bf, aan zee eventueel heel even 8bf (op zee 9 bf) met bijhorende stoten rond 70-80 km/h landinwaarts en 80-90 km/h aan zee. Deze waarden slaan enkel op een groot gebied van België.
De wind op 850/950hPa schommelt op de piek rond 50/60 kts en met neutrale tot licht onstabiele atmosfeer achter het koufront kunnen deze winden de grond eventueel bereiken. De meeste wind wordt waarschijnlijk gehaald nabij de rondgekrulde occlusie.
Andere onzekere factor is de graad van onstabiliteit achter het koufront. De onstabiliteit berekend door de modellen is niet groot en toont hoogstens zwakke unstability met een KO rond 0. Evenwel is dit in combinatie met voldoende shear en dynamiek (we bevinden ons in de LU van een krachtige jetstreak) vaak voldoende voor verrassingen zoals lijnconvectie. Voorlopig indiceren de meso-modellen te weinig kansen daartoe en geven we slechts een SLGT RISK.
Donderkopsite