Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 januari 2009, 10:57 uur | Bericht #24566
Kolossale ijsplaat verdwijnt in zee

Britse en Nederlandse onderzoekers zeggen dat de Wilkins ijsplaat op de zuidpool op het punt staat in de zee weg te zakken.

Ijsplaat
De oppervlakte van de ijsplaat is duizende vierkante kilometers en steekt 20 meter boven het zeeniveau uit. De plaat zit nu al vol grote scheuren en enkel nog wordt bijeengehouden door een steeds smallere strook zee-ijs. Deze strook is nu 500 meter, maar in 1950 was deze ijsdam nog 100 kilometer breed. De onderzoekers verwachten dat als deze dam doorbreekt de rest van het achtergelegen ijs ook de zee instromen.



Onderzoek
“Het kan nu elk moment gebeuren” zegt David Vaughan, een glacioloog van BAS. “We zijn hier getuige van de laatste momenten van de Wilkins-ijsplaat.” Om de bewegingen van het ijs te registreren heeft Vaughan een GPS-meter op de plaat gestationeerd. Deze verzamelt gegevens voor onderzoek van IMAO, het Instituut voor Atmosferisch en Marien Onderzoek van de Universiteit Utrecht.

“Deze ijsplaten zijn een soort gletsjers, die op hun plek worden gehouden door bijvoorbeeld eilandjes'', vertelt Michiel van den Broeke, van IMAO. “Het is zeer zorgwekkend dat ze nu zo snel verdwijnen.” Het afbreken van de beschermende ijsplaten kan er volgens Van den Broeke voor zorgen dat ook de achterliggende gletsjers sneller naar zee gaan stromen. Dit kan de zeespiegelstijging versterken.

Klimaatverandering
"Het verdwijnen van deze ijsplaat en de negen andere is een direct gevolg van klimaatverandering", zegt Vaughan. Het Antarctisch schiereiland is daar relatief gevoelig voor, omdat het ijs daar vrij ver in de omringende oceaan steekt. De gemiddelde temperatuur is er sinds 1950 al met drie graden gestegen. Maar ook de West-Antarctische ijskap verliest de laatste jaren massa, blijkt uit satellietmetingen. En in tegenstelling tot de populaire theorie dat hogere temperaturen het ijs op Antarctica zouden versterken met extra sneeuwval, blijkt ook de nog immer zeer koude Oost-Antarctische ijskap niet te groeien.

Vanwege de vele onzekerheden is in de officiële voorspellingen voor zeespiegelstijging van het IPCC tot nog toe echter geen rekening gehouden met een mogelijk versneld bewegen van gletsjers op Antarctica en Groenland. Het laatste grote klimaatrapport, uit 2007, gaat nog uit van een stijging van 18 tot 59 centimeter.

Bron: Hier.nu
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 januari 2009, 06:45 uur | Bericht #24577
IJskap Antarctica warmt toch op

Het continent Antarctica is de laatste 50 jaar gemiddeld warmer geworden. Eerdere berichten meldden een opwarming van West-Antarctica en een afkoeling van Oost-Antarctica, zodat wetenschappers meenden dat de temperatuur gemiddeld niet toenam. „Maar de opwarming in West-Antarctica is groter dan de afkoeling in Oost-Antarctica.”

Dat stelt Eric Steig, hoogleraar aard- en ruimtewetenschappen aan de Universiteit van Washington, in het woensdag verschenen jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.



„Wat je overal hoort, is dat Antarctica gemiddeld afkoelt, maar dat is onjuist. Het tegenovergestelde is het geval”, aldus Steig. Volgens hem tonen langere termijnmetingen aan dat het continent als geheel opwarmt. „West-Antarctica is tussen 1957 en 2006 ruim een halve graad warmer geworden, en dat is meer dan de afkoeling van Oost-Antarctica in die periode.”

Steig nam waar dat de West-Antarctische ijskap met een gemiddelde hoogte van ongeveer 200 meter boven de zeespiegel substantieel lager is dan die van Oost-Antarctica, die ruim 300 meter boven de zeespiegel ligt.

Eerder gingen wetenschappers ervanuit dat Antarctica afkoelt terwijl de rest van de aarde opwarmt. De laatste jaren meenden ze dat alleen het Antarctische schiereiland opwarmt en dat de rest van het continent, inclusief West-Antarctica afkoelt. Het idee was, dat het gat in de ozonlaag -dat elke lente weer verschijnt- zorgt voor afkoeling van Oost-Antarctica. „In ieder geval hebben inspanningen om de ozonlaag te repareren nu effect. Het gat kan in het midden van deze eeuw verdwenen zijn. Als dat gebeurt, kan heel Antarctica opwarmen tot het gemiddelde van de rest van de wereld”, aldus de hoogleraar. Of dat werkelijk gebeurt, hangt volgens hem sterk af van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer en de dikte van de ozonlaag op het Zuidelijk halfrond.

Om een nieuwe schatting te maken van de temperatuurtrend op Antarctica maakte Steig gebruik van satellietmetingen en van gegevens van weerstations op Antarctica.

©Ref Dagblad
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 januari 2009, 08:48 uur | Bericht #24614
Opwarming Zuidpool begonnen


De opwarming van Antarctica, de enige regio die leek te ontsnappen aan de global warming, is begonnen. Dat is de angstaanjagende conclusie van een artikel in het gereputeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Gisteren meldden we nog dat de Wilkins Ice Shelf, een ijsplaat zo groot als half België, op het punt staat in te storten.

Weinig ruimte voor twijfel
Tot nu stelden klimaatsceptici dat Antarctica kouder werd, en dat dat het bewijs was dat global warming een mythe zou zijn. Maar het artikel in Nature laat weinig ruimte voor twijfel. Het bundelt recente bevindingen, studies en metingen van vier topuniversiteiten (University of Washington, Roger Williams University in Rhode Island, Pennsylvania State University, Colombia University) met die van ondermeer drie verschillende Nasa-departementen en de cijfers van weerstations ter plaatse.

In tred met rest van de wereld
Een eerste belangrijke conclusie is dat sinds de jaren 50 de gemiddelde temperatuur rond de Zuidpool met een halve graad is gestegen. De opwarming gaat ook aan een steeds sneller tempo blijkt uit de analyse van satellietinfo en metingen op het continent. De gemiddelde temperatuurstijging op Antarctica is nu vergelijkbaar met die in de rest van de wereld.

14 meter
Een tweede belangrijke conclusie: niet alleen op het Antarctisch Schiereiland, zelfs niet alleen op de hele West-Antarctische ijskap, maar op het hele continent stijgt nu de gemiddelde oppervlaktetemperatuur. Volgens het rapport dat Nasa bijdroeg is West-Antarctica gedoemd om te smelten. Met de het smeltwater van de de gletsjers op Groenland erbij - die ook meetbaar en sneller dan verwacht verdwijnen - staat dat garant voor een zeespiegelstijging van 14 meter hebben ze uitgerekend aan het Goddard Space Center. "Een scenario dat volgens de modellen mogelijk wordt aan het eind van deze eeuw."



Worst case scenario
Het kan nog erger. De ijsmassa op Oost-Antarctica bevat zelfs voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met nog eens 50 meter te laten stijgen. Deze ijskap gaat er pas aan als de gemiddelde temperaturr op aarde met nog eens meer dan drie graden toeneemt, en daar zijn we (gelukkig) nog niet aan toe.

"Desatreuze gevolgen"
"Maar zelfs wanneer slechts een fractie van Groenland en West-Antarctica smelt kunnen we deze eeuw nog meters zeespiegelstijging zien, met desastreuze gevolgen", schrijft Barry Brook, directeur van het onderzoeksprogramma naar klimaatverandering van de Universiteit van Adelaide. Antarctica bevat meer dan 70 procent van het zoet water in de wereld en 90 procent van al het ijs op onze planeet. Op sommige plaatsen is die ijslaag 4.000 meter dik.

Broeikasgassen
De onderzoeksgroep schrijft dat de gemeten Antarctische opwarming moeilijk te verklaren is zonder die te koppelen aan de sterk toegenomen "antropogene uitstoot van broeikasgassen, voornamelijk door grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen".

©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 februari 2009, 21:00 uur | Bericht #25285
IJsplaat ter grootte van Vlaanderen breekt af


Een groot deel van de Wilkins-ijsplaat op Antarctica is afgebroken door de opwarming van de Aarde. Een ijsvlakte van 14.000 vierkante kilometer is losgeraakt en in verschillende ijsbergen uit elkaar gevallen, zeggen medewerkers van het Spaanse wetenschappelijk staatsinsituut CSIC. Het afgebroken deel is net iets groter dan de oppervlakte van Vlaanderen. Het bericht kon door wereldwijd leidende wetenschappelijke instituten zoals het National Snow and Ice Data Center in de Verenigde Staten nog niet bevestigd worden.

Platte berg
Wetenschappers van de CSIC bestuderen vanop het oceanografisch onderzoeksschip 'Hespérides' de gevolgen van de afbrokkeling van de Wilkins-IJsplaat, die tegenover Vuurland ongeveer 1.600 kilometer van de zuidpunt van Latijns-Amerika verwijderd ligt. Als de berichten van de vorsers worden bevestigd, blijft van de reusachtige plaat nog slechts een klein deel over. De Spanjaarden becijferden de totale grootte van de IJsplaat op meer dan 16.000 vierkante klometer. Ze steekt als een platte berg 20 meter boven zeeniveau uit.

©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.881 topics, welke bij elkaar 448.479 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 91 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 91, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen week 28".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden