Het weer op Madagascar wordt op dit moment beïnvloed door niet 1 maar 2 tropische cyclonen! Één aan de oostkust en één aan de westkust.
Fanele
De tropische cycloon Fanele ligt op dit moment aan de westkust van Madagscar. De cycloon brengt hevige regen en zeer harde wind met zich mee. Gisteravond werden er windstoten van 231 km/uur gemeten. Vandaag wordt de cycloon verwacht af te zwakken omdat hij boven land is gekomen.
Eric
Ondertussen trekt cycloon Eric langs de oostkust van het land. Hoewel de cycloon niet even sterk is als Fanele, brengt het toch veel regen en zware storm wind met zich mee.
Klimaat
Het klimaat in west Madagascar wordt beïnvloed door de tropisch moesson. De meeste regen valt tussen november en maart. In het oosten van het land regent het gelijkmatiger door het jaar heen. In een gemiddeld jaar komen zo'n twee tot drie tropische cyclonen aan land in Madagascar.
©Weeronline
In het zuidwestelijk deel van de Indische Oceaan zijn de 6e en 7e tropische depressies van het seizoen momenteel flink aan het huishouden. Tot nu toe is bewoond gebied gespaard gebleven, want de stormen en orkanen hebben het vasteland tijdens dit seizoen nog maar nauwelijks bereikt. De systemen Eric en Fanelle maakten daar een einde aan, want het Afrikaanse eiland Madagaskar krijgt momenteel de volle laag.
Momenteel zijn er in het zuidwestelijk deel van de Indische Oceaan twee tropische stormen actief.
Eric was de tropische depressie die het eiland schampte. Deze storm was de veroorzaker van overvloedige regenval en veel wind. De constante windsnelheid bedroeg bijna 64 kilometer per uur en er kwamen windstoten voor van ruim 80 kilometer per uur.
Eric schampte de westkust van het eiland.
Fanelle vormt misschien wel een serieuzere bedreiging. Deze storm heeft inmiddels de cycloonstatus verkregen en lijkt volgens de laatste berekeningen van west naar oost over de zuidelijke helft van het eiland te trekken. Daarbij is de wind ook niet misselijk. De constante windsnelheid is minstens 144 kilometer per uur en de windstoten bereiken maarliefst snelheden van 185 kilometer per uur. Verder komt er bij deze storm ook veel regen voor, waarmee overstromingen en modderstromen een serieuze bedreiging vormen.
Op deze satellietfoto is duidelijk te zien dat Fanelle vol over de zuidelijke helft van het eiland Madagaskar trekt.
Nadat Fanelle Madagaskar heeft aangedaan trekt de storm verder naar het zuidwesten.
Eerdere depressies in het zuidwestelijk deel van de Indische Oceaan.
De eerste stormdepressie had nog niet genoeg kracht in zich om ook daadwerkelijk een naam te krijgen. De stormen die volgden waren wel een stuk krachtiger. Net als in de Atlantische Oceaan krijgen de stormen ook hier afwisselend jongens en meisjesnamen.
Asma trok ten noorden van Madagaskar van oost naar west langs en ging vlag voor de kust van Mozambique ten onder. De drie daaropvolgende tropische depressies (Bernard, Cinda en Dongo) bleven ver van de bewoonde wereld verwijderd en waren alleen op volle zee actief. Opvallend daarbij was het indrukwekkend lange pad van Dongo. Deze storm ging van 15˚ zuiderbreedte naar ruim 40˚ zuiderbreedte. Dit is een afstand ven enkele duizenden kilometers!
Een overzicht van alle stormen tot nu toe in het zuidwestelijk deel van de Indische Oceaan. Bron: Meteo France.
Andere draairichting & andere namen
In feite zijn alle tropische stormen precies hetzelfde. Alhoewel…. Op het zuidelijk halfrond draaien de stormen een andere kant op dan op het noordelijk halfrond. Hier draaien ze met de klok mee, terwijl ze bij ons tegen de klok indraaien.
Verder worden de tropische stormen overal anders genoemd. Op de Atlantische Oceaan en het oostelijk deel van de Stille Oceaan spreekt men van orkanen of hurricanes. In Japan (waar de stormen zelf geen ‘gewone’ namen krijgen, maar de namen van goden) worden de stormen tyfoons of taifoens genoemd en in de rest van Azie spreekt men weer van cyclonen. Veel mensen denken dat de stormen in Australie Willy-Willies worden genoemd, maar dat is onjuist. Deze naam gaven de Aboriginals namelijk aan wind en stofhozen.
Bron:Weer.nl
De tropische cycloon Fanele heeft deze week minstens negen doden geëist in Madagaskar, een eiland in de Indische Oceaan. Dat melden lokale media.
10.000 daklozen
De meeste doden vielen in het zuiden van het eiland. Ook de westelijke stad Morondava werd zwaar getroffen. De cycloon, die snelheden tot 260 kilometer per uur haalde, laat 10.000 mensen dakloos achter. Ze worden ondergebracht in kerken, scholen, ziekenhuizen en noodopvangcentra van het Rode Kruis. De cycloon vernietigde ook talloze landbouwgebieden, communicatieverbindingen en elektriciteitsleidingen.
Jacht gezonken
Naast Fanele, werd Madagaskar deze week ook getroffen door cycloon Eric. Die was minder hevig, maar zorgde er toch voor dat een jacht in de problemen kwam voor de oostelijke kust. Het vaartuig zonk en twee opvarenden zijn vermist. Een derde kon worden gered.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 30 januari 2017, 09:48 uur, door Joyce.s