Afgelopen zondagnacht stond er een stevige zuidenwind. Aan het einde van de nacht werd ook ik er wakker van. De wind beukte op mijn slaapkamerraam (op het zuiden) en ook hoorde ik op mijn balkon het een en ander omwaaien. Toch was dit niet de plaats met de meeste wind.
Op een aantal plaatsen aan de kust waaide het namelijk veel forser dan in mijn woonplaats Ede. In Vlissingen, IJmuiden en op Terschelling werd soms een constante windsnelheid van 33 knopen bereikt. Dit komt overeen met 61 kilometer per uur, ofwel 7 Beaufort. Deze wind was ook behoorlijk vlagerig. De hardste windstoot werd gemeten in Vlissingen. Hier werd een piek bereikt van 45 knopen, ofwel 83 kilometer per uur. Een windstoot mag puur meteorologisch niet in Beaufort worden aangeduid, maar ter illustratie: dit komt overeen met windkracht 9! Dit is overigens niet uitzonderlijk. In januari 2007 werd er nog een weeralarm afgegeven voor zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur.
Afgelopen nacht werd om 3 uur in Vlissingen een constante windsnelheid van 33 knopen (windkracht 7) gemeten.
Een uur later deed zich op precies hetzelfde station de krachtigste windstoot voor: 45 knopen.
Korte pauze
De wind neemt op zondag overdag langzaam iets gas terug en is dan veelal matig tot vrij krachtig. Toch is dit maar van korte duur. In de avond en nacht naar maandag trekt de wind onder invloed van een actieve randstoring boven de Britse Eilanden namelijk opnieuw aan. Aan de kust wordt deze dan al krachtig, maar het maximum zal op maandagochtend bereikt worden.
De weerkaart voor maandag 19 januari volgends de berekeningen van het Europese model. De storing die dan over ons land trekt is de veroorzaker van een stijgklap.
Aan de kust wordt een harde wind bereikt, maar net buitengaats trekt de wind aan tot windkracht 8 ofwel stormachtig. Ook dan is de wind behoorlijk vlagerig. In het binnenland kunnen uitschieters voorkomen tot 70 kilometer per uur, in het noorden tot 80 kilometer per uur en in Zeeland zelfs tot 90 kilometer per uur.
Net buitengaats wordt op basis van de berekeningen van het Europese model maandagmorgen zelfs windkracht 8 bereikt.
Stijgklap
Deze uitschieters naar boven worden veroorzaakt door een zogenaamd isalobarisch effect. Voor passage van de storing die dan over ons land trekt daalt de luchtdruk namelijk geleidelijk, maar na de passage loopt de luchtdruk weer langzaam op. Van het gebied met de stijgende luchtdruk naar het gebied met de dalende luchtdruk gaat een extra sterke wind waaien, ofwel de isalobarische wind.
Een stijgklap is een isalobarisch effect. Van het gebied met de stijgende luchtdruk (rood) achter de storing naar het gebied met de dalende luchtdruk (groen) voor de storing gaat een extra sterke wind waaien, ofwel de isalobarische wind. Als deze wind de reeds bestaande wind versterkt spreekt men van een stijgklap.
Deze isalobarische wind versterkt de reeds bestaande wind en het verschil kan zomaar 1 beaufort extra opleveren. In een dergelijke situatie spreken we van een stijgklap. Vooral onder zeilers en surfers is dit een bekend begrip, omdat het niet alleen in de winter, maar ook in de zomer voor kan komen als veel watersporters op het water te vinden zijn.
Sneeuw?
Later deze week draait de wind naar een meer zuidoostelijke richting en dat kan een gunstige ontwikkeling zijn voor de sneeuwliefhebber. Onder invloed van deze aflandige wind wordt er namelijk aan de grond koudere lucht aangevoerd. Op grotere hoogte is al koudere lucht aanwezig en ook trekken er enkele zwakke storingen over. Door deze lagere temperaturen is het mogelijk dat er enige tijd sneeuw gaat vallen. Het is echter nog onzeker of deze sneeuw ook echt zal blijven liggen.
Bron: Meteo Consult.
De waterwoning die bij Vrouwenpolder in het Veerse Meer ligt, is in de nacht van zaterdag op zondag losgeslagen door de harde wind.
Daardoor was het huis op de glooiing terecht gekomen. Medewerkers van het waterschap en vrijwilligers van de KNRM hebben het drijvende huis zondagochtend met behulp van bootjes weer vastgelegd. Er wonen geen mensen in het huis: het is een modelwoning.
Bron:PZC