Afgelopen weken was het in een groot deel van Europa heerlijk winterweer, maar veel neerslag viel er in die dagen niet. Het was grotendeels zonnig en ook in de Alpen stond men volop op de latten in een winterzonnetje. Er lag op veel plaatsen natuurlijk al een laag sneeuw, lokaal meer dan 2 meter, maar verse sneeuw is er al een tijdje niet gevallen. Vanaf zondag komt daar verandering in, het sneeuwdek wordt, veelal op grotere hoogte, weer aangevuld met een verse lading van het witte goud.
Een lagedrukgebied dat zondag met zijn zwaartepunt ten noorden van Schotland ligt gaat gepaard met een actieve regenstoring die in de ochtend ook Nederland passeert. Maar niet alleen Nederland wordt bereikt, met een stevige weststroming wordt het front naar het oosten geblazen en botst vooral in het oosten van Frankrijk tegen de zuidwestelijke Franse Alpen en de Jura. Met op grotere hoogte lage temperaturen resulteert dit voornamelijk op de hoger gelegen pistes veelal in verse sneeuwval. Het huidige sneeuwdek van lokaal meer dan een meter sneeuw wordt volgende week dus aangevuld met een, enkele tientallen centimeters dikke, verse laag.
Veel skipistes worden vanaf zondag aangevuld met een vers laagje sneeuw. Foto: Jeremy Parsons.
De dalen hebben in eerste instantie iets minder geluk. De temperatuur in de bovenlucht is vrij koud, rond -30 graden en op de hoger gelegen pistes profiteren ze daarvan. De temperatuur boven 1000 meter is koud genoeg om het te laten sneeuwen, maar aan de grond is het een graad of 5 boven nul. Relatief zacht dus, waardoor de neerslag die daar valt voornamelijk als regen of motregen uit de lucht komt zetten. Later in de week wordt het ook in de dalen kouder en valt ook daar nu en dan een vers laagje sneeuw.
Een webcambeeld van de Betmeralp op 17 januari. Een dikke laag sneeuw wordt volgende week aangevuld door nog enkele tientallen centimeters. Foto: webcam Betmeralp.
Zuidelijke Alpen
De zuidelijke Alpen pikken zondag en maandag af en toe ook een paar vlokken mee, maar vanaf dinsdag gaat het ook daar behoorlijk sneeuwen. Er vormt zich een lagedrukgebied boven het zuidoosten van Frankrijk en een vrij actieve storing die maandag passeerde wordt hierdoor dinsdag met een zuidelijke wind teruggeblazen en dit resulteert vooral in de Italiaanse Alpen voor behoorlijke hoeveelheden verse sneeuw. Vooral in de Orobische Alpen, ten noordoosten van Milaan, valt in de nacht van maandag op dinsdag lokaal meer dan 30 centimeter en de dagen daarna blijft er sneeuw vallen. De sneeuwhoogtes komen daar dan grotendeels boven 2 meter te liggen. Ook de Apennijnen mogen dan weer op enkele centimeters sneeuw rekenen.
Verse sneeuwval volgens het Europese weermodel ECMWF op dinsdag.
En het goede nieuws is, dat ook de dalen aan de zuidelijke kant van de Alpen verse sneeuw krijgen. Woensdag en donderdag blijft het eerder genoemde lagedrukgebied namelijk in de buurt liggen, waardoor die zuidelijke wind aan blijft houden en met een wat slepende storing boven de Alpen, is dat een vrij zekere garantie voor sneeuw. Wel trekt het front langzaam richting het oosten, waarna ook Oostenrijk en Slovenië in hun handjes kunnen wrijven. Tegelijkertijd arriveert er donderdag vanuit het westen opnieuw een storing en dat betekent dat ook de Franse Alpen dan wederom voorzien worden van verse sneeuw.
Vanaf donderdag worden de sneeuwgrenzen geleidelijk lager, vooral in de Franse Alpen gaat dan ook in de dalen sneeuw vallen.
Sneeuw in Nederland?
In Nederland ziet het er voorlopig niet naar uit dat er opnieuw sneeuw gaat vallen. De kaarten blijven over het algemeen aan de zachte kant. Het is met veel wind, van tijd tot tijd regen en relatief hoge temperaturen, rond 6 graden, eerder herfstachtig dan winters de komende dagen. De buien worden nu en dan wel wat meer winters met hagel en vooral donderdag ook wat natte sneeuw, maar voor de echte witte winter zullen we toch echt richting de Alpen moeten.
Hoewel in Nederland de laatste restjes sneeuw wegsmelten valt er de komende dagen in de Alpen veel verse sneeuw. Foto: Ria Luttikhold.
©Meteo Consult